Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Automobilka BMW pripravila v bratislavskom múzeu moderného umenia Danubiana výnimočné podujatie, na ktorom predstaví automobilové novinky v rámci svetovej premiéry a aj výnimočné umelecké spracovanie svojich modelov.

Danubiana Meulensteen Art Museum, jedno z najromantickejších múzeí súčasného umenia v Európe, ktoré pravidelne hostí výstavy popredných súčasných výtvarníkov. Architektonické umelecké dielo, ktoré sa nachádza na umelom polostrove uprostred mohutného veľtoku druhej najväčšej európskej rieky Dunaj. Azda niet príťažlivejšieho a výnimočnejšieho miesta na predstavenie unikátnych modelov značky BMW, ktoré sa práve v týchto dňoch odhalili svetu a spôsobili rozruch v kruhoch automobilových nadšencov, ale aj milovníkov umenia.

To najlepšie z výnimočných noviniek v rámci svetovej premiéry

Predstavenia výnimočných noviniek, ktoré spájajú špičkovú techniku a mimoriadnu kreativitu, sa zúčastnia hostia z 28 krajín – vrátene Európy, Ázie či z 10 hodín letecky vzdialeného ostrova Réunion a Maurícius. Návštevníci sa zoznámia s novinkou spájajúcou luxus, športové jazdné vlastnosti a najmodernejšie technológie. Ide o elektrické BMW i7, ktoré prišlo na Slovensko hneď po uvoľnení celosvetového komunikačného embarga.

Celosvetovo najúspešnejší výrobca prémiových vozidiel predstavuje spolu s novým modelom BMW radu 7 smer, ktorým sa vydajú možnosti v oblastiach ako radosť z jazdy, jedinečný komfort cestovania a digitálny zážitok na najvyššej úrovni.

Iba pár dní po odhalení doplní Danubianu aj úplne nové BMW X7 s novým pohľadom na tradičné dizajnové prvky automobilov značky BMW. Vďaka nenapodobiteľnému spojeniu exkluzivity, výnimočnej dynamiky, prepychového priestoru a všestrannosti sa BMW X7 rýchlo stalo najúspešnejším modelom značky BMW v luxusnej triede.

A o nenapodobiteľnú umeleckú hodnotu sa postarajú vozidlá v podobe umeleckých diel

Ako prvé bude predstavené vozidlo THE 8 X JEFF KOONS. Jeff Koons patrí medzi najvýznamnejších žijúcich súčasných umelcov, ktorého diela patria na absolútnu špičku toho, čo môžete vidieť. Vystavený model je výsledkom najnovšej spolupráce s automobilkou BMW. Umelec na model BMW M850i ​​xDrive Gran Coupé vytvoril svoju interpretáciu moderného a výkonného športového vozidla. To vzniklo v edícii striktne limitovanej na 99 kusov, pričom posledný vyrobený kus sa pred pár dňami vydražil v New Yorku za 475 000 dolárov. Zisk z aukcie putoval v prospech Medzinárodného centra pre nezvestné a zneužívané deti ICMEC.

Spoločnosť mu bude robiť aj vozidlo BMW iX & Re:design iX. Ide o víťazný projekt zo slovinskej súťaže pre umelcov do 35 rokov, ktorej cieľom bolo vytvoriť umeleckú víziu trvalej udržateľnosti a mobility, ktorá by sa následne dala použiť na exteriér plne elektrického modelu BMW iX. Súťaž vznikla pri príležitosti 50. výročia spolupráce spoločnosti BMW Group s globálnym svetom umenia. Svoj tvorivý pohľad na BMW iX predložilo dovedna 17 umelcov. Najlepší nápad na umelecké spracovanie exteriéru vozidla predložil Urban Klinkon, študent magisterského štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Ľubľane, s prácou Skica. Práve toto vozidlo, alebo lepšie štvorkolesové umelecké dielo, bude vystavené pred múzeom Danubiana.

Podujatie The Privilege of Luxury v Danubiane potrvá do 30. apríla 2022

50 rokov aktivít v kultúre Automobilka BMW Group položila základy svojich aktivít v kultúre v roku 1971, takže tento rok oslavuje vyše 50 rokov tejto činnosti. Vtedy bol umelec Gerhard Richter poverený vytvorením troch veľkorozmerných obrazov do vstupnej haly nového sídla spoločnosti v Mníchove. Odvtedy v priebehu piatich desaťročí vznikla stovka dlhodobých kultúrnych iniciatív spoločnosti BMW Group v oblastiach moderného a súčasného umenia, klasickej hudby, jazzu a hudby, ako aj v architektúre a dizajne.

Značky: