Na test tohto fotoaparátu sme sa obzvlášť tešili. Viacero prvých recenzií tvrdilo, že je to super stroj a tak sme ho aj poriadne preverili. Predovšetkým pri tvorbe videa, ale samozrejme sme s ním aj veľa fotili.

Pozrite si video, ktoré sme natočili dominantne práve týmto fotoaparátom:

Len pripomeňme, že sme natáčali bez stabilizázora (gimbálu), čisto z ruky. 5-osá optická stabilizácia obrazu v tele umožňuje predĺžiť expozíciu až o 5,5 kroku a je to skutočne veľmi silná stránka tohto fotoaparátu. Výborný je aj obraz, farby a celkové podanie aj tmavých scén. Veď posúďte sami.

Drahý ako Volvo, ale má aj prečo

Celkovo má A1 špičkové parametre, je to odolný a pritom celkom kompaktný fotoaparát vyrobený z magnézia a dokonale utesnený proti prachu aj vode. Ale aj poriadne drahý, už len za samotné telo a k tomu potrebujete aj poriadne objektívy. Len telo stojí totiž 7300 eur a je už na našom trhu. Cenovo je to tak stroj do rúk profesionálov, ktorí si s ním dokážu zarobiť.

Hlavné parametre

Je to bezzrkadlovka s Full-Frame snímačom s rozlíšením 50,1 MPix a bajonetom Sony E. A1 je schopná natáčať aj 8K 30p videá v 10-bitovom formáte 4:2:0 a 4K až 120 snímok za sekundu opäť v 10-bitovom formáte, ale teraz v 4:2:2. Dokáže pracovať úplne ticho a to pri fotení aj kamerovaní. Nemá aktívne chladenie a stane sa, že pri natáčaní 8K videa sa prehreje (u nás zhruba po pol hodine). Rýchlo sa ale spamätá (asi po 3 minútach) a môžete pokračovať v práci. S prehrievaním pri 8K videu bojujú momentálne všetci výrobcovia foto-techniky a Sony s A1 tento boj momentálne vedie.

Podstatné je, že Alpha 1 používa farebný profil S-Cinetone a to vyzerá vo výsledku veľmi dobre a A1 tak viete použiť spolu s profesionálnymi Sony kamerami.

Srdcom fotoaparátu je 50,1 MPix full-frame snímač Exmor CMOS a obrazový procesor BIONZ XR. Fotoaparát je schopný snímať fotografie s rýchlosťou až 30 snímok za sekundu do formátu RAW pomocou elektronickej uzávierky a to s využitím priebežného automatického zaostrovania.

Začnite šetriť aj na CF Express karty

Na tele tohto fotoaparátu nájdete jednak dve šachty, kam umiestnite karty SD UHS II ale aj veľmi rýchle (a oveľa drahšie) karty CF Express. Karta CF Express s kapacitou 128 GB stojí okolo 100 eur. Ak to ale myslíte s rýchlosťou vážne a rozhodli ste sa investovať do tohto fotoaparátu, potom je čas takéto karty si zaobstarať. Ak budete používať len ľahko dostupné SD karty, nevyužijete potenciál tohto fotoaparátu naplno.

HEIFF formát je investíciou do budúcnosti

Fotografie sa na karty ukladajú vo formátoch JPG alebo v 10-bitovom HEIF formáte s voliteľným vzorkovaním. HEIF je síce perspektívny formát a má už svoje miesto napr. vo svete Apple ale otvorene povedané, v kombinácii Android/Windows  je to zatiaľ skôr komplikácia. HEIFF je však prioritný formát pre A1 a po resete nastavení zostane fotenie na A1 práve a výhradne do tohto formátu.

Pre RAW formát máte na výber tri úrovne kvality 14-bitového formátu: nekomprimovaný,  bezstratová kompresia  alebo komprimovaný. My sme fotili do nekomprimovaného RAW formátu a jedna fotka má potom 50 MB, čo je pri celodennom fotení poriadna dávka dát. S tým treba počítať a mať aj poriadne vybavený počítač na ich spracovanie. To ale platí aj pri strihu videa v 10-bitorom formáte, kde strih s využitím proxy bude asi nevyhnutnosťou.

Prepojovacie porty

Nás teší, že okrem 3,5 mm portov pre mikrofón a slúchadlá je tu aj plnoformátový HDMI port a tiež rýchly Ethernet. To je na profesionálne nasadenie fotoaparátu veľmi dôležité. Samozrejme tu nájdete Wi-Fi a Bluetooth pripojenia, výsledky fotenia si teda môžete hneď ukladať na sociálne siete s prepojením cez smartfón. Ale Ethernet port 1000BASE-T je v praxi najrýchlejší. Výborný je aj plnohodnotný HDMI port na pripojenie externého monitora. Ak je to microHDMI, obyčajne sa kábel pri manipulácii odlomí a nie je to spoľahlivý spôsob pripojenia.

Na zadnej strane je elektronický hľadáčik OLED Quad-XGA je s 9,44 miliónmi bodov a obnovovacou frekvenciou až 240 snímok za sekundu. Displej fotoaparátu predstavuje výklopnú obrazovku, pričom vyklopiť sa dá tak, že fotiť môžete od pásu alebo v pozícii nad hlavou. Toto usporiadanie obyčajne vyhovuje fotografom. Nie je tu teda otočný displej, ktorý by ste ocenili pri natáčaní samého seba bez ďalšej pomoci (teda vlogy ako to má napr. Sony A7III).

Pre koho je teda Sony Alpha 1?

Jednoznačne pre toho, komu 7500 eur nie je veľa. Odmení sa ale tým, že čokoľvek chcete fotiť, s týmto fotoaparátom sa to dá. Či to bude športová akcia, krajinka, nočné fotky, profesionálne video, A1 to zvládne a to ľavou zadnou. V skutočnosti je to taký hybrid fotoaparátov Sony Alpha, pričom si z každého modelu vyberá to najlepšie a kombinuje to. Momentálne je to najlepší fotoaparát/kameru, akú sme mali v redakcii.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.