Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viceprimérka Veronika Remišová informovala o efektívnom využívaní eurofondov.

Podľa jej slov je situácia s pandémiou koronavírusu mimoriadne závažná, čo nás núti urýchlene konať a zároveň  využívať všetky možné a dostupné prostriedky, a možnosti na jej riešenie.

Nesmieme dopustiť, aby sme neboli schopní vysporiadať sa s následkami koronakrízy. Práve preto na rokovanie vlády vice-premiérka preložila materiál, v ktorom identifikovala nevyčerpané a nezazmluvnené eurofondy v objeme 1,252 miliardy eur a tieto peniaze chce presunúť do oblastí, v ktorých sú financie najviac potrebné.

Vicepremiérka rokovala niekoľko týždňov s deviatimi ministrami, ktorí majú na svojich rezortoch v správe jednotlivé operačné programy. Aj vďaka tejto spolupráci predložila vláde materiál, ktorého hlavným cieľom je podporiť pracovný kapitál a investície do malých a stredných podnikov, ako aj služieb potrebných na posilnenie kapacít v zdravotníctve.

Na vzniknutú situáciu s pandémiou operatívne reagovala aj Európska komisia, ktorá vypracovala dva balíky legislatívnych opatrení, tzv. Investičnú iniciatívu v reakcii na koronavírus a Investičnú iniciatívu v reakcii na koronavírus.

V rámci prvého legislatívneho balíka opatrení komisia vytvorila rámec na presmerovanie európskych prostriedkov na boj s ochorením COVID-19 – zaviedlo sa tak niekoľko veľmi dôležitých úprav, ako je rozšírenie rozsahu podpory z fondov či flexibilita pri zmenách programov.

Druhý legislatívny balík, ktorý komisia predstavila 2. apríla 2020, poskytuje členským štátom široký rozsah flexibility pri využívaní doposiaľ nevyužitých európskych finančných prostriedkov v národných obálkach na boj s pandémiou.

S Európskou komisiou vicepremiérka komunikovala na dennej báze a tak materiál, ktorý predložila na vládu, zohľadňuje aj závery tejto komunikácie.

V rámci rokovaní s komisiou vicepremiérka apelovala predovšetkým na čo najväčšiu flexibilitu pri presúvaní európskych zdrojov medzi jednotlivými operačnými programami, je totiž mimoriadne dôležité, aby sme nasmerovali eurofondy tam, kde treba, najmä s dôrazom na udržanie zamestnanosti.

Žiadala aj o to, aby boli maximálne zjednodušené pravidlá pri čerpaní eurofondov, našim cieľom je mať voľné ruky pri presúvaní peňazí medzi jednotlivými fondami a kategóriami regiónov. Tieto požiadavky Slovenska komisia vo svojich návrhoch opatrení zohľadnila.

Konkrétne čísla: v súčasnosti máme k dispozícii presne 1,252 miliardy eur, ktoré budú nasmerované do 5 nasledovných oblastí

  • podporu zdravotníckeho systému v sume 249,20 miliónov eur,
  • udržanie zamestnanosti vo výške 506,99 miliónov eur,
  • pre mikro, malé a stredné podniky 330,20 miliónov eur,
  • na podporu zložiek integrovaného záchranného systému 51 miliónov eur
  • a na iné opatrenie, ktoré sa týkajú vzdelávacích procesov a marginalizovaných rómskych komunít vo výške 114,80 miliónov eur

Veľká časť prostriedkov vo výške 417 miliónov eur bude smerovať na národný projekt udržania zamestnanosti z dielne Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý kabinet schválil 14. apríla 2020 vo výške 1 382,5 miliónov eur. Ak vláda dnes materiál schváli, ministri musia v čo najkratšom čase vyhlásiť špecializované výzvy zamerané na spomínaných päť oblastí.

V prípade, že tieto opatrenia nebudú dostatočné, budeme musieť pripraviť druhú fázu uvoľňovania prostriedkov na boj s pandémiou, teda hľadať a presúvať ďalšie prostriedky v rámci jednotlivých operačných programov.

Vicepremiérka verí, že navrhované opatrenia sa už v tejto prvej fáza podarí do praxe zaviesť čo najskôr, a jednotliví ministri začnú urýchlene pripravovať a vyhlasovať výzvy, aby sme tak spoločne minimalizovali negatívny dopad pandémie COVID-19 na jednotlivé odvetvia hospodárstva Slovenskej republiky.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.