Bolt, popredná európska prepravná platforma, odhalila podrobnosti o nových elektrických kolobežkách, ktoré navrhol a skonštruoval na mieru interný tím spoločnosti v Estónsku. Bratislava je jedno z prvých miest na svete, kde je možné tento nový model používať.

Nový model kolobežky značky Bolt je odolný, ľahký a jednoducho použiteľný. Dizajn a konštrukcia sú zamerané na modularitu, čo z neho robí najlepšie opraviteľnú kolobežku na trhu.

Roman Sysel, regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu, uviedol: „Vďaka inovatívnej konštrukcii kolobežiek môžeme väčšinu rozbitých kusov opraviť namiesto ich vyradenia z prevádzky. Tento prístup nám pomáha nielen znižovať množstvo odpadu, ale aj zachovávať najnižšie celkové náklady na výrobu a údržbu kolobežiek v porovnaní s konkurentmi. To nám umožňuje ponúkať cenovo dostupné služby mikromobility do ďalších miest po celom svete.”

Nový model kolobežiek je už k dispozícii zákazníkom platformy Bolt v Bratislave a niekoľkých ďalších mestách ako Faro, Varšava, či Krakov. Spoločnosť sa prostredníctvom nich snaží uľahčiť ľuďom pohyb  po meste počas momentálnej pandémie. Bolt  preto plánuje v tejto sezóne spustiť zdieľané kolobežky v ďalších 45 mestách.

Roman Sysel, dopĺňa: „Žiadame všetkých, aby sa riadili odporúčaniami zdravotníckych orgánov a obmedzili svoj pohyb na verejnosti počas vypuknutia koronavírusu. Chápeme však, že niektorí ľudia, najmä zamestnanci v prvej línii, sa musia pohybovať po mestách, preto robíme maximum, aby sme naplnili svoje poslanie a pomohli im bezpečne sa presúvať po meste.“

V roku 2018 sa Bolt stal prvou prepravnou platformou, ktorá prepojila služby na prepravu osôb a zdieľanie kolobežiek do jednej aplikácie. Služba elektrických kolobežiek ide ruka v ruke s environmentálnym programom spoločnosti Bolt – Green plan, ktorého cieľom je znížiť ekologickú stopu pridaním viacerých zdieľaných a elektrických vozidiel do svojej platformy.

Bolt kolobežka – technické špecifikácie:

  • Kolobežka váži 17 kg, čo je najľahší model medzi zdieľateľnými kolobežkami. Nízka hmotnosť sa dosiahla tým, že je vyrobená na 90 % z hliníka a ďalších recyklovateľných materiálov, čo je ďalšia veľká výhoda.
  • Bolt kolobežka je vybavená nafukovacími pneumatikami, ktoré zaisťujú lepšiu priľnavosť k dráhe a teda plynulejšiu a bezpečnejšiu jazdu.
  • Kolobežka dokáže prejsť viac ako 40 km na jedno nabitie batérie.
  • Maximálna rýchlosť kolobežky je 25 km/ h. Rýchlosť môže byť v mestách obmedzená podľa miestnych predpisov.
  • Bezpečnostná funkcia v aplikácii s názvom Režim pre začiatočníkov umožňuje používateľom obmedziť maximálnu rýchlosť svojej jazdy na 15 km/h.
  • Kolobežka má zadné a predné osvetlenie, ako aj bočné odrazky, ktoré zaisťujú bezpečnosť používateľov vo večerných hodinách alebo v zlom počasí.
  • K ochrane životného prostredia prispieva aj fakt, že je koloběžka postavená modulárne a dá sa veľmi ľahko opravovať. Jej životnosť je odhadovaná na 36 mesiacov. V porovnaní s konkurenčnými modelmi bolo na jej výrobu použité významne menšie množstvo plastu. Nízka váha koloběžky tiež znamená podstatne menšiu uhlíkovú stopu.

Značky: