Spoločnosť Bosch zorganizovala v Berlíne svoju akciu pod názvom Bosch ConnectedWorld 2019. Prijali sme pozvanie na túto akciu a prinášame naše poznatky z nej.

Bosch je svetový poskytovateľ internetu vecí. Prvým krokom tejto spoločnosti bola konektivita automobilov, strojov, budov a ďalších vecí každodenného života. Samotná spoločnosť Bosch predala v roku 2018 celkom 52 miliónov produktov umožňujúcich pripojenie k Internetu, čo je o tretinu viac ako v predchádzajúcom roku.

Pomocou balíka Bosch IoT Suite s otvoreným zdrojovým kódom je už prepojených viac ako viac ako desať miliónov zariadení od rôznych výrobcov. Bosch teraz spolupracuje s partnermi na to, aby mohli tieto zariadenia komunikovať  v zabezpečených ekosystémoch. Hlavným sloganom firmy je „Od Internetu vecí k ekonomike vecí„. Generálny riaditeľ spoločnosti Bosch, Dr. Volkmar Denner na BCW19 oslovil asi 5000 technologických nadšencov a povedal: „V budúcnosti budú veci nielen prepojené tak, aby spolu mohli navzájom komunikovať, ale aby mohli aj spoločne podnikať. “

Technológia pre ekonomiku vecí

Bosch má o tieto technológie strategický záujem, pretože budú umožňovať „ekonomiku vecí“. Vďaka nej budú veci medzi sebou navzájom nezávisle komunikovať a dokonca aj sami uzatvárať. Takéto inteligentné zmluvy sa môžu vytvárať napr. v oblasti mobility a výsledkom by mohli byť služby ako napríklad automatické úhrady za mýto, parkovisko alebo nabíjanie elektrického vozidla.

Auto, ktoré komunikuje s nabíjateľnými stanicami

Bosch na prototype, ktorý využíva technológiu blockchain na zlepšenie procesu dobíjanie elektromobilov. Cieľom je zefektívniť a prispôsobiť celý proces potrebám zákazníkov – od výberu nabíjacej stanice až po rezerváciu a platbu. Celá transakcia – rezervácie a platba – prebieha automaticky cez blockchain. A zohľadňujú sa pritom aj ďalšie preferencie – napríklad dostupnosť detských ihrísk a kaviarní v okolí dobíjacích staníc pre zákazníka, ktorý má malé deti a rád si zájde na kávu. V súčasnej dobe prebiehajú v Nemecku prvé testy tohto nového systému.

Auto, ktoré si samo zaplatí za parkovanie

Bosch a Siemens spoločne pracujú na vývoji systému na správu parkovacích miest založenom na technológii blockchain. Automobily tak budú komunikovať priamo s parkovacími zariadeniami vo svojom okolí a vyjednávať čo najlepšie podmienky pre vodiča. Vozidlo sa po vjazde do zvolenej parkovacej garáže samo identifikuje pri vstupnej závory, ktorá sa následne zdvihne bez toho, aby si vodič musel nechať tlačiť lístok z výdajného stojana.

Rovnako jednoduchý bude odchod z parkovacej garáže, pretože vozidlo sa samo spojilo so závorou ​​na výjazde a zaplatilo parkovné pomocou virtuálnej transakcie. Vodiči už tak nebudú musieť riešiť, či vôbec majú peniaze a to drobné na zaplatenie parkovného a tiež obávať sa straty parkovacieho lístka.

Distribuované štruktúry na obnovenie dôvery v Internet

Jadrom technológie DLT sú distribuované štruktúry naprieč celým internetom. Namiesto niekoľkých poskytovateľov platforiem, ktorí ukladajú dáta do svojich dátových centier, sú distribuované cez veľký počet rôznych serverov. „Na vybudovanie dôvery do digitálnych ekosystémov potrebujeme otvorené platformy a internet, v ktorých majú používatelia právomoc sami rozhodovať,“ zdôraznil Denner.

To prinesie ľuďom skutočné výhody. Vďaka tomu, že nebudú závislí na niekoľkých veľkých platformách, už napríklad nebudú musieť akceptovať nové podmienky používania, ak ich poskytovateľ zmení. „Pomocou týchto distribuovaných štruktúr budujeme dôveru do internetových platforiem, pretože umožňujú účasť väčšieho počtu hráčov,“ povedal člen správnej rady a CDO / CTO Dr. Ing. Michael Bolle. Okrem toho sú distribuované platformy prevádzkované ekosystémom s väčším počtom rovnocenných partnerov bezpečnejšie proti útokom zvonku.

Riešenia Bosch budeme naďalej sledovať, zaujímať nás bude predovšetkým to, čo sa reálne objaví na slovenskom trhu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.