Žiť zdravo sa dá aj vďaka technológiám.

Ak máte smartfón, nie je nič jednoduchšie ako stiahnuť si aplikácie, ktoré vám pomôžu žiť zdravšie.

Vybrali sme niekoľko aplikácií, vďaka ktorým by sa mohol váš životný štýl zmeniť k lepšiemu. Nezabúdajte, všetkého veľa škodí, a tak začnite malými krokmi, a dosiahnete veľký úspech. Keďže zaručený recept na zdravý životný štýl neexistuje, je len na vás, ktoré aplikácie si nainštalujete a začnete používať.

Google Fit


Ak máte telefón s Androidom, táto aplikácia je automaticky nainštalovaná. Ide o dokonalého spoločníka pre tých, ktorí chcú zaznamenávať svoje športové aktivity. Po úvodnom nastavení, kde zadáte údaje o veku, pohlaví, výške a hmotnosti vám aplikácia prepočíta, koľko kalórií by ste mali denne spáliť. Následne monitoruje, čo v skutočnosti pre spálenie kalórií robíte.

Ak máte pri sebe telefón, počíta vaše kroky. Dokáže sa spojiť aj s fitnes náramkom a zaznamenávať všetky druhy športov a pohybových aktivít. Môžete si do nej zapisovať svoju hmotnosť, alebo si stanoviť fitnes cieľ, ktorý sa automaticky naplánuje do Google Kalendára.

Google Fit je takou základnou jednotkou, s ktorou spolupracujú aj ostatné fitnes aplikácie a po prepojení dokáže vaše fitnes údaje zaznamenávať do jedného Google účtu. Používateľov poteší jednoduchý, no intuitívny dizajn a prehľadne spracované štatistiky.

App Store

Sworkit


Neustále sa vyhovárate, že nemáte čas chodiť do fitka? Tak potom cvičte doma. Neviete ako? So Sworkitom. Ide o dobre spracovanú aplikáciu, ktorá ponúka komplexné cvičenia na doma s vlastnou váhou. Rozdelená je podľa toho, čo chcete dosiahnuť, či budovať silu, cvičiť jogu, kardio tréning alebo strečing.

V jednotlivých kategóriách si zvolíte typ cvičenia a spustíte tréning. To, čo pri cvičení skutočne potrebujete je iba telefón a ideálne oblečenie a tenisky. Sworkit vám vygeneruje tréning s názornými ukážkami, ktoré sú vo výbornej kvalite a cvičia na nich reálni ľudia (žiadne animácie).

Ak viete po anglicky, oceníte aj zvukovú navigáciu. Výhodou je, že intenzitu tréningu si prispôsobujete podľa vlastného výkonu. Vyskúšajte si bezplatnú verziu. V platenej verzii aplikácia ponúka širšie možnosti a viac tréningových plánov, ktoré vás neprestanú baviť.

Google Play
App Store

Fitness Buddy


Ocitli ste sa vo fitku, peniaze na trénera už nezostali a nechcete sa cítiť stratení? Fitness Buddy bude naozaj váš parťák vo fitnescentre. Ide o komplexnú aplikáciu, ktorá obsahuje cvičenia s vlastnou váhou, činkami, ale aj na posilňovacích strojoch.

Knižnica cvičení je prehľadne zoradená podľa kategórií (ruky, nohy, stred tela, chrbát), alebo podľa typu svalu (biceps, triceps,…). Môžete si vyberať cviky a označiť ich za svoje obľúbené.

Vybrať si môžete spomedzi prednastavených tréningových plánov, ktoré sú rozdelené podľa toho, či ste v cvičení začiatočník, alebo už dokonca profesionál. Aplikácia poslúži veľmi dobre aj profesionálnym kulturistom, ktorým ponúkne množstvo zaujímavých cvikov, aby jednotlivé svalové partie precvičili rôznymi cvičeniami.

Zaplatiť si môžete aj prémiový tréningový plán. Takisto si s aplikáciou zaznamenáte váhu, krvný tlak a presný objem svalových prírastkov v centimetroch.

Google Play
App Store

Headspace


K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí aj psychická pohoda. Dajte najesť aj svojej duši.

Aplikácia Headspace sľubuje, že vám pomôže s meditáciou. Na úvod treba povedať, že je naozaj nevyhnutná znalosť angličtiny, aplikácia je totiž zložená zo sérií prednášok, ktoré vás uvedú do stavu meditácie tak, ako keby ste naozaj sedeli na hodine meditácie.

Tvorca Andy strávil 10 rokov na cestách v Indii, kde sa priučil od tibetských mníchov. Po absolvovaní niekoľkých sedení samozrejme môžete sledovať váš progres a pokiaľ v tom nechcete byť úplne sami, môžete pozvať aj vašich kamarátov a sledovať váš progres navzájom, čo by vás malo v praktizovaní meditácie motivovať.

Aplikáciu je možné synchronizovať s Google Fit. Môžete si nastaviť aj tzv. Mindful moments, ktoré vám vyskočia počas dňa na mobile, aby ste svoju myseľ udržali vo forme počas celého dňa.

Google Play
App Store

Fit recepty


Odvšadiaľ počúvame, že musíme zdravo jesť. Zrejme sa tiež stretávate s tým, že vám už pri varení zdravých jedál dochádza inšpirácia, prípadne vôbec nevaríte, pretože na to nemáte chuť a ani čas. Fitrecepty je aplikácia, ktorá rozhodne dodá inšpiráciu vo varení a to tak, aby ste varili zdravo a zároveň chutne a z naozaj dostupných surovín.

Nájdete tu recepty prehľadne rozdelené do kategórií podľa typu jedál. Pri každom z receptov je uvedený aj čas prípravy a čas tepelnej prípravy a stupeň náročnosti.

Mnohé recepty sú s náročnosťou jedna, takže na svoje si prídu aj začiatočníci. Aplikácia obsahuje aj prémiové recepty, ktoré sú dostupné až po zaregistrovaní.

Registrácia prináša aj iné výhody, napríklad synchronizáciu naprieč zariadeniami a možnosť uložiť si obľúbené recepty do špeciálnej záložky. To čo vás môže mierne obťažovať sú reklamy, ktoré sú daňou za bezplatné používanie aplikácie.

Google Play
App Store

Sleep Cycle Alarm


K celkovému zdravotnému stavu patrí aj regenerácia a telo sa najlepšie regeneruje v spánku. Doprajte si kvalitný a nerušený spánok, bez zbytočných ruchov televízie. Aplikácia Sleep Cycle vám pomôže monitorovať vaše spánkové cykly.

Pokiaľ máte fitnes náramok, túto aplikáciu nepotrebujete, ak ho však nemáte, je pre vás užitočná. Princíp spočíva v tom, že pred spaním si nastavíte, kedy chcete vstať v širšom intervale. Telefón potom dáte do leteckého režimu a pripojený k nabíjačke ho umiestnite na matrac k vášmu vankúšu.

Aplikácia prostredníctvom gyroskopu v telefóne a mikrofónu zaznamenáva otrasy vášho matraca a šum okolo vás a vyhodnocuje kvalitu vášho spánku a jeho fázy. Ráno sa dozviete, ako dlho ste spali v hlbokom a koľko v plytkom spánku.

Podstata ešte spočíva v tom, že aplikácia vás zobudí práve v okamihu, keď počas stanoveného intervalu máte spánok najľahší. Tým by aj prebudenie malo byť oveľa pohodlnejšie a štart do nového dňa príjemnejší.

Google Play
App Store

Kalorické tabuľky


Ide o skutočne komplexne spracovanú aplikáciu na sledovanie prijatých kalórií. Po zadaní vašich osobných údajov vám aplikácia vypočíta koeficient BMI a váš cieľ, ktorý si môžete upraviť. Za mesačný poplatok si môžete predplatiť jedálničky úspešných, ktorým sa podarilo s touto aplikáciou dosiahnuť výsledky.

Okrem toho aplikácia ponúka katalóg potravín, kde nájdete väčšinu dostupných potravín. Dokonca ich je možné naskenovať čiarovým kódom, aplikácia potom prehľadá dostupné zdroje a pridá kalorické hodnoty. Ak ich v aplikácií nenájdete, môžete ich ručne dopísať a obohatiť tak databázu.

Takéto sledovanie kalórií ma svoj zmysel, musíte však naozaj dbať na to, aby ste si robili evidenciu, čo môže byť niekedy otravné. Za jednorazový poplatok si môžete z aplikácie odstrániť aj nežiaduce reklamy.

Google Play
App Store

8 Minutes Abs Workout


S touto aplikáciou dosiahnete rýchle výsledky vyrysovaného brucha. Ale len za predpokladu, že na ňom nemáte hrubú vrstvu tuku.

Aplikácia obsahuje rôzne cvičenia na brucho, a to v spracovaní kompletných tréningov. Vyberať si môžete spomedzi viacerých typov tréningov. Väčšinou ide o 8-minútové tréningy a kto by nechcel mať za 8 minút vypracované brušné svaly?

Samozrejme, chceli by sme ich všetci, no 8 minút trikrát týždenne nás môže výrazne posunúť vpred.

Za poplatok necelých 4,50 eura si môžete stiahnuť úplnú verziu a uvidíte, že túto investíciu neoľutujete. Aplikácia má veľmi efektný dizajn a naozaj prehľadné animácie, vďaka ktorým pochopíte každý cvik.

Počas tréningu vám bude hrať hudba a hlas síce v angličtine vás bude motivovať v odcvičení kompletného tréningu. Tak to neodkladajte, stiahnite si aplikáciu a cvičte už dnes.

Google Play
App Store

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.