Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila rozšírenie radu vzdialených kamerových systémov o malý robustný model CR-X300. Ten stojí po boku modelov kamier s rotáciou, náklonom a zoomom (PTZ) Canon CR-N500, CR-N300 a CR-X500. CR-X300 ponúka vysoko kvalitný video výstup 4K a podporu rôznych IP protokolov, ktoré uspokoja nároky dopytu po produkcii na diaľku.

Vďaka jednoduchému ovládaniu a radu možností pripojenia kamera CR-X300 zjednodušuje filmovanie na diaľku. Odolná kamera s ochranou proti poveternostným vplyvom je ideálna pre vonkajšie prostredie, a to najmä tam, kde sú obmedzené finančné a priestorové možnosti.

Špičková obrazová kvalita v rozlíšení 4K za každého svetla

Kamera CR-X300 je vybavená pokročilými obrazovými technológiami spoločnosti Canon a vychádza v ústrety dopytu po profesionálnom vybavení pre tvorbu v 4K. Srdcom kamery je procesor DIGIC DV6, ktorý produkuje mimoriadne kvalitný obraz v rozlíšení 4K UHD so snímkovou frekvenciou až 30P pri desaťbitovej farebnej hĺbke a vzorkovaní 4:2:2. Model CR-X300 využíva snímač typu CMOS o veľkosti 1/2,3 palca a preslávený hybridný systém automatického nastavenia spoločnosti Canon. Vďaka tomu dokáže rýchlo a presne zaostrovať aj pri slabom osvetlení. Odnímateľný infračervený filter zlepšuje kvalitu obrazu v infračervenej časti spektra. Kamera je preto ideálna na snímanie za veľmi zlých svetelných podmienok, ako sú televízne reality show alebo nočné natáčanie divokej prírody.

CR-X300 využíva pokročilú optickú technológiu Canon a je vybavená stabilizovaným objektívom s 20-násobným optickým transfokátorom a s maximálnou svetelnosťou f/1.8 pri najkratšej ohniskovej vzdialenosti. Aj to prispieva ku kvalite obrazu pri nízkej úrovni osvetlenia. Vďaka vstavanému odstupňovanému ND filtru s maximálnou hodnotou 1/8 ND funguje kamera rovnako dobre aj v jasnejšom prostredí – napríklad pri filmovaní za jasného dňa.

Široké možnosti prenosu obrazu

PTZ kamery značky Canon vrátane modelu CR-X300 podporujú rad protokolov pre prenos videa, ovládanie kamery a streamovanie 4K videa cez IP. Medzi implementované protokoly patrí RTMP/RTMPS, NDI|HX[1], štandardný komunikačný protokol RTP/RTSP a novo vyvinutý protokol XC spoločnosti Canon, ktorý umožňuje živý prenos priamo do zvolenej siete pre poskytovanie obsahu a zefektívňuje tak produkciu. Protokol XC ponúka ďalšiu výhodu v tom, že umožňuje použitie iných PTZ kamier a videokamier, napríklad modelov radu Cinema EOS, v rovnakom produkčnom systéme ako CR-X300. Kamera CR-X300 ponúka aj množstvo možností pripojenia vrátane PoE++, HDMI a 6G-SDI. Vďaka tejto flexibilite ju možno ľahko začleniť do existujúcich produkčných systémov a existujúcich pracovných postupov.

Vylepšené ovládanie, jednoduché použitie

Kamera CR-X300 využíva sofistikovaný mechanizmus otáčania a náklonu s premenlivou rýchlosťou 0,3°/s až 60°/s, čo umožňuje obsluhe plynule sledovať akciu. Táto výkonná vonkajšia kamera je kompatibilná s nedávno predstaveným ovládačom Canon RC-IP100 a aplikáciou pre diaľkové ovládanie kamery cez IP, ale aj s vybranými ovládačmi iných výrobcov. Filmári tak majú možnosť zostaviť si vybavenie tak, ako im vyhovuje. Vďaka podobným možnostiam užívateľského nastavenia obrazu, ako to je v prípade modelu CR-N300, sa dokáže CR-X300 farebne zladiť s inými kamerami radu Cinema EOS alebo XF/XA, pričom nastavenia sú optimalizované pre špecifické podmienky a situácie ako je šport, portrét, slabé osvetlenie alebo reflektor.

Robustné a kompaktné prevedenie

Kamera CR-X300 je koncipovaná tak, aby uspokojila rastúci dopyt po distribúcii videa – či už naživo alebo zo záznamu – z vonkajších prostredí, ako sú športové podujatia alebo zábavné parky. Mnoho PTZ kamier využíva odolné púzdra, zatiaľ čo CR-X300 má priamo telo odolné proti prachu a vode s krytím IP65 a povrchovou úpravou chrániacou proti poveternostným vplyvom a vstavaným stieračom, ktorý zaisťuje čistý obraz aj za daždivého počasia. Robustná konštrukcia kamery odolá vetru s rýchlosťou až 60 m/s a teplotám v rozmedzí -15 °C až +40 °C. CR-X300 s hmotnosťou približne 7 kg a praktickou rukoväťou je veľmi kompaktný a ľahko prenosný model ideálny na filmovanie v teréne.

Ďalšie informácie o kamere CR-X300 nájdete na stránkach: https://www.canon.sk/ptz-cameras/cr-x300/

Hlavné funkcie a vlastnosti kamery CR-X300:

  • Video v rozlíšení 4K 30p UHD a 60p FHD
  • Snímač typu CMOS s uhlopriečkou 1/2,3 palca
  • 20x optický zoom a 20x digitálny zoom
  • Technológia hybridného automatického zaostrovania a stabilizácie obrazu
  • Rôzne IP prenosové a riadiace protokoly vrátane NDI|HX11, RTMP/RTMPS, štandardného komunikačného protokolu RTP/RTSP a protokolu Canon XC
  • Vodeodolnosť a odolnosť voči prachu podľa štandardu IP65 režim IR
  • HDMI/6G-SDI/PoE++
  • Odstupňovaný ND filter

[1] Protokol vyvinutý spoločnosťou NewTek, ktorý podporuje prácu so živým videom cez IP siete. NDI je ochranná známka spoločnosti NewTek, Inc. v USA a ďalších krajinách.

Značky: