Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe, líder v oblasti digitálneho spracovania obrazu, oznámila, že jej materská spoločnosť Canon Inc. vyvíja vysoko citlivú sieťovú kameru vybavenú rýchlym objektívom s veľkým zväčšením. Kamera dokáže snímať farebný obraz i v priebehu noci a na veľkú vzdialenosť. Umožní tak napríklad i zobrazovanie predmetov, ktoré je problematické pozorovať iba voľným okom.

Canon_Nex-gen_networkcamera_nowatStále sa zvyšujúci záujem o ochranu a zabezpečenie prináša pokrok vo vývoji sledovacích systémov i rastúci dopyt po vysoko výkonných sieťových kamerách, ktoré dokážu ponúknuť maximálne čitateľný záznam vo dne i v noci. To platí najmä o kamerách používaných v mestských kamerových systémoch a pri monitorovaní dôležitých súčastí infraštruktúry.

Spoločnosť Canon vyvíja kompaktnú, vysoko citlivú sieťovú kameru, ktorá prinesie jasné a farebné zobrazenie vzdialených objektov za podmienok, ktoré sú ťažko zvládnuteľné i pre ľudské oko, predovšetkým v noci pri slabom okolitom osvetlení. Vďaka svojim zobrazovacím možnostiam bude táto kamera ideálnou pri prevencii kriminality alebo pri sledovaní miest postihnutých prírodnými katastrofami, kde je potrebné zaistiť kontinuálne sledovanie v priebehu denných i nočných hodín.

Canon pri návrhu kamery vychádza zo širokej škály optických technológií, ktoré rozvíja už niekoľko rokov. Vyvíjaná sieťová kamera bude mať teleobjektív s ultrazoomom, širokým clonovým rozsahom a ohniskovou vzdialenosťou cez 600 mm (ekvivalent 35 mm kinofilm) a dosiahne skvelé hodnoty svetelnosti f/2.4. Objektív bude obsahovať asferické i UD (Ultra Low Dispersion) šošovky, potlačujúce výskyt chromatickej aberácie, ktorá sa zvyšuje s klesajúcim  clonovým číslom. Zároveň však bude možné dosiahnuť kompaktnú veľkosť objektívu. Kombinácia objektívu so širokým clonovým rozsahom, vysoko citlivým snímačom a veľmi výkonným obrazovým procesorom dovolí farebné rozpoznanie tváre sledovanej osoby na vzdialenosť 100 metrov i v tmavom prostredí s osvetlením iba 0,08 luxu, čo približne odpovedá mesačnému svitu. Pre porovnanie: bežné nočné dohľadové systémy sú v súčasnosti niečoho takého schopné iba na obmedzenú vzdialenosť a pri použití infračerveného osvetlenia, prípadne pri využití nočného režimu, pri ktorom je samozrejme snímaný iba čiernobiely obraz.

Vďaka kombinácii elektrického pohonu pohybu, ovládajúceho orientáciu kamery, a teleobjektívu s ultrazoomom, bude táto sieťová kamera schopná splniť široký rozsah požiadavok na vzdialený dohľad. Okrem monitoringu, napríklad pri prírodných k katastrofách, môže táto kamera slúžiť v rámci mestského kamerového systému i na rozpoznávanie registračných značiek vozidiel na cestách – a to nielen iba cez deň, ale i v prípadoch, kedy je vyžadovaný kamerový dohľad v priebehu nočných hodín.

Canon má v pláne uviesť túto novú sieťovú kameru na trh v roku 2016. Prostredníctvom vylepšenia produktového radu sieťových kamier chce spoločnosť Canon reagovať na neustále rastúce potreby spoločnosti v oblasti monitoringu a kamerového dohľadu.

Značky: