Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už viac ako dve tisícky škôl sú pripojené k Edunetu. K najmodernejšiemu systému školského internetu tak má prístup takmer 400-tisíc žiakov. Štartu obrovského projektu, ktorý má zabezpečiť školám bezproblémové pripojenie do siete a zároveň chrániť deti pred nástrahami internetu, v mnohom komplikovala pandémia Covid-19.

„Počas príchodu prvej vlny sa zavreli skoro okamžite školy, čo komplikovalo inštaláciu technológie. Vzniknuté meškanie sa nám podarilo dohnať vlani počas letných prázdnin. Len pre ilustráciu pripojenie dvoch tisícoviek škôl trvalo desať mesiacov, z toho tisíc sme zvládli počas leta. Druhú vlnu pandémie sme, vzhľadom na získané skúsenosti z predošlého obdobia, zvládli bez vážnejších oneskorení, samozrejme pri dodržaní všetkých hygienických odporúčaní,“ hovorí Jozef Lasz, projektový riaditeľ pre Edunet zo spoločnosti SWAN, a.s., dodávateľa projektu.

Kým za normálnych okolností sa predpokladá, že tok dát bude smerovať skôr do škôl, aktuálna situácia a on-line výučba spôsobila, že dáta prúdia najmä opačným smerom. Učitelia vyučujú a často vysielajú zo škôl, čo mení nároky na sieť.  „Snažíme sa im pomôcť, ak je to technicky možné. Oslovilo nás za posledné dva mesiace asi sto škôl a 80 z nich sme už navýšili kapacitu tzv. up-loadu. Ďalším, viac ako 300 školám sme navýšili prenosové rýchlosti na základe požiadavky Ministerstva školstva a pracujeme na ďalších školách,“ vysvetľuje J. Lasz.

Aktuálne je k Edunetu pripojených 2073 škôl, čo v praxi znamená 395-tisíc žiakov a viac ako 61-tisíc učiteľov a zamestnancov škôl. Konektivita sa do škôl dodáva vždy najlepšou možnou technológiou, čo znamená, že preferovaná je samozrejme optická infraštruktúra. Kde nie je vybudovaná, škola je pripojená vzduchom cez moderné mikrovlnné spoje alebo technológiu LTE Advanced, čo je predchodca 5G sietí. Ak nie je možné školu pripojiť týmito technológiami, nastupujú ďalšie možnosti ako napríklad DSL. Na samotné školy sú inštalované najmodernejšie zariadenia, aj vďaka ktorým môžu mnohé z nich už dnes využívať vysoké rýchlosti pripojenia až 1Gbps.

Okrem konektivity sú súčasťou projektu aj ďalšie služby, predovšetkým ochrana detí a mládeže pred nevhodným obsahom a to na základe filtrov podľa veku používateľa. Tie nastavuje a definuje Ministerstvo školstva SR. Cez centrálny bod majú školy prístup k digitálnemu učivu. SWAN, ako dodávateľ riešenia tiež zabezpečuje ochranu celej siete Edunet pred hackerskými útokmi. Rovnako napríklad nonstop monitoring poskytovaných služieb a služby call centra. Čo ale pocítili samotné školy okamžite, je vysoko nastavený štandard pokrytia priestorov modernou WiFi sieťou.

„To doteraz nebolo štandardom. Školy ho doteraz riešili najmä svojpomocne. Na každej škole sme sa stretli s iným riešením. Buď išlo o sponzorské dary, alebo si škola sama nakúpila vybavenie. Častokrát to však neboli profesionálne riešenia, ale riešenia určené pre domácnosti,“ vysvetľuje J. Lasz.

Pripájanie škôl bude pokračovať aj do budúcna, v závislosti od ich záujmu. Samotné školy pritom za služby neplatia, projekt manažuje a financuje Ministerstvo školstva SR.

Zaujímavé čísla o Edunete

  • 2 073 aktuálne zapojených škôl
  • 10 000 nainštalovaných zariadení na školách
  • 100 Gbps celoslovenská chrbticová sieť SWANu tvorí základ Edunetu
  • 1 Gbps je najvyššia možná rýchlosť pripojenia škôl
  • 100 inštalačných tímov s pôsobnosťou po celom Slovensku pracovalo na realizácii projektu

Značky: