Počiatky Apple Parku siahajú do roku 2011.

V tomto roku Steve Jobs predstúpil pred predstaviteľov mesta Cupertino a predstavil im svoju víziu a dizajn nových priestorov spoločnosti Apple. Tento dizajn odhaľoval futuristickú kruhovú budovu (arénu), pri ktorej aj samotný Jobs priznal, že vyzerá tak trochu ako kozmická loď.

Budova má štyri poschodia a celková rozloha pozemku, na ktorom sa Apple Park rozprestiera, je takmer 730 000 metrov štvorcových. Tieto pozemky spoločnosť začala skupovať od roku 2006, poväčšine od spoločnosti HP. Nová centrála Applu mala poskytovať pracovné príležitosti pre 12 000 zamestnancov. Pri návrhu budovy bol aj slávny architekt Sir Norman Foster. 

Video, v ktorom Steve Jobs obhajuje projekt Apple Parku pred Radou:

Myslím, že máme šancu vybudovať najlepšiu kancelársku budovu na svete. Naozaj si myslím, že študenti architektúry sem bud prichádzať, aby si ju pozreli. Myslím si, že môže byť až tak dobrá.

Celkový prínos takého génia, akým bol Steve Jobs sa nedá vyčísliť, ale Davidovi Ginsborgovi, zástupcovi hodnotiteľa pre okres Santa Clara sa to podarilo. Celková hodnota Apple Parku bola vyčíslená na 4,17 miliardy dolárov. Je to teda o niečo menej, ako predpokladaných 5 miliárd dolárov v čase dokončenia, ktoré bolo pred dvoma rokmi. 

V celkovej hodnote centrály Applu je samozrejme zarátané úplne všetko vybavenie budovy, čo zaraďuje Apple Park medzi najdrahšie budovy sveta.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Ako funguje Apple CarPlay a Android Auto?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.