Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Množstvo obyvateľov Slovenska si ako svoju prirodzenú dovolenkovú destináciu vyberá Chorvátsko. Veľmi často je to prvá voľba a bez návštevy tejto krajiny sa im letná dovolenka ani neráta. Nečudo, ide o krajinu s minimálnou jazykovou bariérou, pričom najmä severná časť patrí medzi najrýchlejšie dostupné morské pobrežia. Dovolenkári si väčšinou vyberajú čo najrýchlejšie trasy cez Maďarsko, prípadne Rakúsko a Slovinsko. A v Chorvátsku po diaľniciach, aby boli pri mori čo najskôr.

Lenže tím, ktorý má za sebou už tri diely knižného sprievodcu po slovenských a českých okreskách, sa na cestovanie po Chorvátsku pozrel inak. Rovnako ako v prípade knihy po českých okreskách, aj v tomto prípade im spoločnosť robila automobilka BMW, dokonca s dvoma modelmi – s plne elektrickým SAV iX3 a s mimoriadne dynamickým letným modelom BMW M4 Cabrio.

Ako je pre túto partiu ľudí zvykom, vydali sa krajinu spoznávať po cestách vedúcich mimo diaľnic. Vznikol tak sprievodca, ktorý vás prevedie tými najzaujímavejšími časťami Chorvátska od hraníc so Slovinskom na severe až po úplný juh krajiny. Očarujúce fotografie dostali dosť priestoru na to, aby vynikla ich atmosféra, ako aj nálada a zážitok z cestovania a spoznávania nových miest.

Presný kilometer

Zaujímavosťou je, že kapitoly v knihe nie sú označené číslami strán, ale podľa stavu na počítadle kilometrov. Rovnaký postup použili autori aj pri fotografiách — aby prípadní nasledovníci, ktorí sa vydajú po ich stopách, presne vedeli, kde ktoré miesta nájdu.

Okrem zaujímavých postrehov z tvorby je súčasťou knihy aj samostatná vyberateľná mapa, ktorá svojím spracovaním môže byť súčasťou cestovateľských plánov. Okrem trasy sú na nej zaznamenané aj zaujímavé miesta, ktoré stoja za návštevu. Prírodné úkazy, kaviarne, reštaurácie, hotely. Aby budúci cestovatelia nemuseli hľadať, ale išli na istotu.

Nový pohľad

Pokiaľ chcete zažiť Chorvátsko objaviteľským a dobrodružným spôsobom, kniha na 368 stranách pripravila presný rozpis cesty pripravený na päť úsekov, ktoré sa dajú vnímať aj ako inšpirácia na päť dní cesty. Ako hovorí autor knihy Miloš Fusek, štvrtý diel cestovateľských kníh po okreskách prináša „nový rozmer cestovania, ktorý nám s prímesou morského vzduchu sprostredkoval náš spoločník kabriolet. Zrazu sme mali akosi bližšie nielen k povrchu cesty a k okoliu, ale aj k ľuďom a rozmanitým vôňam, ktoré sa ťahali po horách, dedinách, aj pobreží.“ Úplne pochopiteľne potom vychádza aj motivácia, prečo si vybral práve túto krajinu na brehu Jadranského mora: „Po Slovensku a Česku mi prišlo prirodzené sústrediť sa na krajinu, kde mám precestovaných zopár tisíc kilometrov a taktiež kam každoročne zavíta niekoľko stotisíc krajanov. Chcel som ľuďom ukázať, že Chorvátsko nie je iba lehátko a pláž, ale ponúka aj mnoho iných zaujímavých miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Aj mne táto cesta priniesla mnoho nových bodov v mojich mapách, kam sa rozhodne aj s rodinou vrátim.“

Zdá sa, že tvorba najnovšieho sprievodcu nebola vôbec náročná. Aspoň tak ju vidí Miloš Fusek: „V podstate aj príprava tohto dielu knihy Okresky pozostávala z podrobného mapovania zaujímavých ciest a lákavých miest, sprvu v mapách a rôznych príručkách, potom na diskusných fórach. Postupne som začal kresliť prvé záchytné body, ktoré ako pribúdali, tak dokonale rysovali tvar poznávacej trasy naprieč krajinou. A potom prišla tá najlepšia časť – cesta. Začiatkom marca som okúsil prvé kilometre s BMW iX3, s ktorým som vyrazil na spracovanie bonusovej kapitoly. Neskôr už na kompletnú trasu s BMW M4 vo verzii cabrio. Už to auto samo o sebe písalo čarovný príbeh a keď si k tomu pridáte takú nádhernú krajinu ako Chorvátsko, kniha sa vlastne tvorila každým ďalším kilometrom sama.“

Skvostní spoločníci

Ako sme už spomínali, sprievodca po chorvátskych okreskách vznikal vďaka dvom vozidlám značky BMW. Jedným bolo plne elektrické SUV BMW iX3, s ktorým autor vytvoril bonusovú kapitolu. Jeho športovú dušu podporuje štandardne dodávaný balík doplnkov M Sport a obavy z toho, ako ďaleko sa s ním človek dostane, zaženie dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti až 461 km. Vozidlo sa na cestách vôbec nestratí ani vďaka svojim dynamickým hodnotám. K dispozícii má výkon 210 kW (286 k) podporený krútiacim momentom 400 Nm a zrýchlením z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy. Na pohodlné cestovanie stačí aj maximálna rýchlosť 180 km/h a nielen náklad potrebný na tvorbu kníh, ale aj na plnohodnotnú dovolenku odveziete v batožinovom priestore s objemom 510 až 1 560 litrov.

Druhým spoločníkom, ktorý prešiel celú viac ako 1 200 km merajúcu trasu a svojou výnimočnosťou pridal k zážitkom nečakané korenie, bolo BMW M4 Cabrio. Jeho 6 valcov benzínového motora dokáže zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,7 sekundy neskutočne skrátiť akúkoľvek vzdialenosť a výkon 375 kW (510 k) a krútiaci moment 650 Nm v spojení s 8-stupňovou automatickou prevodovkou nepoznajú prekážky v podobe akýchkoľvek stúpaní, nový zážitok zo zákrut zaručí nádherne presné riadenie a neomylný pohon všetkých kolies xDrive.

Radosť z jazdy

Milan Stupka, Corporate Communications manager BMW na Slovensku dodáva: „Od prvého momentu stretnutia s vytlačenou publikáciou Okresky sa nám koncept veľmi zapáčil. Po oslovení sme radi vyšli v ústrety a poskytli na objavovanie nového teritória pre Okresky č.3 naše nové BMW radu 4 Coupé a teraz, pre Okresky č.4 zase BMW iX3 a BMW M4 Cabrio.  Obsah knihy a jej samotné papierové spracovanie a grafika spájajú umelecké aspekty na jednej strane s cestovateľským zážitkom a s technicko-emočnou Radosťou z jazdy pri objavovaní svetla sveta, na strane druhej. Tvorcom stále držíme palce v rozvoji a budovaní komunity fanúšikov „okresiek“.

Na to, aby ste si naplno užili chorvátske okresky, nepotrebujete nevyhnutne stovky koní pod kapotou. Pre začiatok stačí štvrtý diel knihy Okresky, ktorý si, rovnako ako aj všetky predchádzajúce publikácie, môžete zakúpiť na www.okresky.sk.

Značky: