Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Veľtrh práce Profesia days sa uskutoční v Žiline v dňoch 18. až 19. septembra
  • Vďaka ZSSK môžeš na Profesia days cestovať vlakmi s 50 % zľavou
  • Spoznaj aktuálne voľné profesie u národného dopravcu a pridaj sa k jednému z najstabilnejších zamestnávateľov na Slovensku

Do Žiliny sa po tretíkrát vracia najväčší festival pracovných príležitostí na Slovensku. Profesia days na  severe krajiny sa uskutočnia 18. – 19. 9. 2023 v Dome odborov. Ten sa premení na miesto plné inšpirácií s možnosťou otestovať a rozvíjať zručnosti či nájsť svoje vysnívané uplatnenie. Spomedzi 70 vystavovateľov odprezentuje svoje profesijné benefity aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Navyše vďaka ZSSK môžeš pri ceste na najväčší profesijný veľtrh získať späť 50 %  z cestovného. A ako na to? Stačí cestovať na Profesia days do Źiliny dnes alebo zajtra (18. – 19. septembra 2023) vlakom a preukázať sa zakúpeným jednosmerným alebo spiatočným cestovným listom v stánku ZSSK priamo na Profesia days. Tam ťa naši kolegovia zaregistrujú prostredníctvom formulára, na základe ktorého ti bude preplatených 50 % zo sumy z cestovného lístka. To vo forme extra bonusového kreditu do tvojho zákazníckeho konta ZSSK ID. Extra bonusový kredit môžeš čerpať do výšky 25 % ceny hodnoty pri ďalších zakupovaných cestovných lístkoch.

V stánku ZSSK je potrebné nechať údaje: e-mail, číslo ZSSK ID a cenu lístka, ktoré zaevidujú naši kolegovia. Pre získanie zľavy  treba mať založené zákaznícke konto ZSSK ID, respektíve si ho založiť na Profesia days, s čím ti tiež radi pomôžu naši kolegovia.

Stánok ZSSK sa bude nachádzať na druhom poschodí v charakteristickom izometrickom dizajne. Nebudú v ňom chýbať čičmianske sedačky spolu s kulisou okna „s výhľadom na Tatry“. Národný dopravca sa aj naďalej bude držať konceptu s mottom „Nastúpte k nám do ZSSK“. Naši kolegovia poskytnú záujemcom všetky potrebné informácie o benefitoch, ktoré ZSSK ponúka, a aktuálne voľných pracovných miestach v rámci celého Slovenska à www.zssk.sk/kariera/. Prostredníctvom veľtrhu odprezentujú rôzne pracovné príležitosti najmä pre záujemcov o kľúčové pracovné profesie v oblasti prevádzky a opráv ako je rušňovodič, údržbár či elektromechanik.

Zásadnou zmenou na Profesia days je odstránenie bariér. Hlavné pódium sa mení na Skill sessions –  nový koncept postavený na otvorenej komunikácii medzi návštevníkmi, zamestnávateľmi a odborníkmi z rôznych sfér. Vďaka tomu si ľudia budú bližšie než kedykoľvek predtým.

Príďte sa inšpirovať a nájsť toho správneho zamestnávateľa na miesto plné možností, kde si okrem iného aj otestujete či objavíte svoje doposiaľ nepoznané zručnosti v tzv. Skill Labe – v mieste, kde všetci návštevníci, a to bez ohľadu na vek, vzdelanie či zdravotné znevýhodnenie, majú možnosť inovatívne sa vzdelávať, integrovať s umelou inteligenciou či skúsiť nové technológie, ktoré prispievajú k rozvoju talentov.

Na veľtrhu Profesia days stretnete zamestnávateľov na jednom mieste, odprezentujete svoje zručnosti a získate okamžitú spätnú väzbu. Viac informácií o tomto podujatí, vstupenkách a programe nájdete na webe à https://profesiadays.sk/. Zároveň sa môžete zapojiť aj do súťaže o atraktívne vecné ceny. Viac informácií nájdete na  à https://profesiadays.sk/sutaz-o-skvele-ceny-zilina-2023/.

Aké benefity ponúka ZSSK ako národný dopravca?

ZSSK svojim zamestnancom a ich rodinným príslušníkom ponúka cestovné výhody po Slovensku či v zahraničí. Za symbolický ročný poplatok môžu neobmedzene cestovať vlakmi ZSSK a partnerských dopravcov (aktuálne České dráhy) a zároveň za oveľa nižšie sumy majú po roku pracovného pomeru nárok aj na určitý počet ciest vlakom v zahraničí. Nových uchádzačov môže zaujať aj skrátená pracovná doba, Multisport karta či príspevok zamestnávateľa do 3. dôchodkového piliera.

Viac benefitov zamestnancov ZSSK:

  • náborový príspevok,
  • príspevok na ubytovanie,
  • príspevok pri narodení dieťaťa,
  • príspevok na stravu a pitný režim,
  • podpora vzdelávania,
  • cestovné benefity,
  • odmena pri výročiach a jubileách,
  • profesijný rast a kvalifikácia,
  • práca v tímoch,
  • pracovné voľno nad rámec zákona,
  • vstupenky a príspevky na zájazdy, kultúrne či rekreačné akcie,
  • príspevok pre pravidelných darcov krvi,
  • bezplatná úschovňa bicyklov, motocyklov a parkovanie,
  • finančné ohodnotenie za nadčasy nad rámec zákona,
  • príplatok na stravu a pitný režim,
  • finančná výpomoc pri dlhodobej práceneschopnosti,
  • mimoriadna sociálna výpomoc,
  • príspevok pri závažnom a smrteľnom pracovnom úraze,
  • vyrovnávací príplatok pri strate zdravotnej alebo zmyslovej spôsobilosti,
  • náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti nad rámec zákona.

Čo sa týka odmeňovania, na podporu náboru spoločnosť zaviedla náborový príspevok  až vo výške 3 000 eur, ktorý je určený pre rušňovodičov s praxou na celom Slovensku alebo 1 200 eur pre údržbárske a prevádzkové profesie prioritne na západnom Slovensku. Účelom zavedenia náborového príspevku je zvýšiť atraktívnosť a záujem o nástup nových zamestnancov na kľúčové pracovné pozície v ZSSK, ktoré sa nedarí dlhodobo obsadiť. Formou náborového príspevku chce spoločnosť tieto pracovné pozície stabilizovať, a tým zabezpečiť personálnu, resp. prevádzkovú potrebu. Ide predovšetkým o údržbárske profesie prioritne na západnom Slovensku.

Okrem náborového príspevku majú zamestnanci nárok na tzv. podporu mobility v podobe príspevku na ubytovanie do 400 eur mesačne pre tých, ktorí dochádzajú z iných regiónov. Takisto odmeňujeme kolegov, ak nám odporučia nováčika, ktorého zamestnáme, 500 eurami.

Priemerná mzda zamestnancov ZSSK za roky 2016 – 2023*:

 2016201720182019202020212022PLÁN 2023*
Priemerná mzda celej ZSSK990,51 038,221 117,641 232,741 281,631 353,011 516,411 575,21
Priemerná mzda rušňovodičov ZSSK1 176,981 214,71 350,21 500,11 546,01 640,061 882,021 997,76
Priemerná mzda Slovensko9129541 0131 0921 1331 2111 3041 373**

*odhad vychádzajúci z plánu mzdových nákladov a skutočnosti v roku 2022 (skutočnosť v roku 2023 môže byť iná)

**údaj za prvý a druhý kvartál 2023 zo Štatistického Úradu SR

Značky: