Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V nedeľu 6. mája 2018 bude jeden z vlakov InterCity plný smiechu vďaka spolupráci Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a klaunom z občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors.

Smiech je považovaný za najlepší liek a už túto nedeľu sa o tom presvedčia cestujúci vlakom IC 523 „Klaunovať pre verejnosť vo vlaku je trocha iné ako pre choré deti či seniorov v zariadeniach, ale sme profesionálne školení na zvládanie rôznych situácií. Pri klaunovaní využívame individuálny prístup a empatiu, rovnako to bude aj pri klauniáde vo vlaku. Tešíme sa na túto skúsenosť,“ povedali profesionálne zdravotné klaunky Henrieta Rábová alias sestrička Mandľa a Petra Kriváčková alias sestrička Naruby.

Hoci vidieť klaunov vo vlaku je skôr výnimočné, profesionálni zdravotní klauni bežne precestujú za deň desiatky kilometrov aj týmto ekologickým dopravným prostriedkom. Ich cieľom je priniesť
smiech tam, kde je to potrebné, najčastejšie práve na detské oddelenia nemocníc, do čakární detských ambulancií či deťom v domácej starostlivosti. „Zámerom klauniády vo vlaku je predstaviť prácu zdravotných klaunov širokej verejnosti naprieč celým Slovenskom. Deň smiechu je na takúto akciu ako stvorený,“ vysvetľuje MUDr. Katarína Šimovičová, predsedníčka združenia.

História myšlienky zdravotných klaunov sa datuje od roku 1986, kedy sa zistilo, že pravidelné návštevy klaunov prispievajú nielen k zlepšeniu psychickej pohody, ale i celkového zdravotného stavu aj u ťažko chorých pacientov. Na Slovensku pôsobí občianske združenie Červený nos Clowndoctors od roku 2004. V súčasnosti pôsobí 60-členný klaunský tím v štyroch regionálnych oblastiach, pričom jeho členovia zrealizujú v nemocniciach či domovoch dôchodcov až 50 návštev týždenne.

Značky: