Cenzúra v Číne sa aplikuje aj na hudobné on-line služby a jej posledný záťah na tieto služby sa týka odstraňovaniu „citlivých materiálov“.

Hudobné knižnice tak budú redukované o skladby, ktoré nie sú vhodné pre čínsky komunistický režim. Apple začal poskytovať svoje hudobné služby v septembri, no táto situácia sa bude týkať aj „súperov v ťažkej váhe“ v tejto krajine. Sú nimi Baidu, Alibaba a Tencent. A samozrejme aj služby ako Rdio, Google Music alebo napríklad Spotify.

rollingstone.com-China-01_nowat

V Číne je veľký problém so softvérovým pirátstvom, no nárast strednej triedy, by mohol pôsobiť na situáciu priaznivo. Čína zosilňuje kontrolu internetu a za súčasného prezidenta krajiny, Xi Jinpinga, sa vykonáva viacero opatrení. Napríklad umiestňovanie príslušníkov polície do firemných oddelení obrovských firiem. Snahy Číny siahajú až k blokovaniu VPN služieb, povinnej registrácii na všetkých službách, pokusom o odstavenie sociálnych sietí, a iné.

Hudba síce nie je tak riziková, no už v auguste bolo odstránených 100 rapových skladieb, ktoré by mohli podporovať obscénnosti, násilie, zločin, alebo ohrozenie verejnej morálky.

Zdroj: TechCrunch

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.