Výroba čipov je nesmierne zložitý proces.

Aj z tohto dôvodu môžeme byť svedkami ich celosvetového nedostatku, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Keďže tento problém má siahlodlhé dopady, dotkol sa takmer všetkých oblastí od výrobcov až po spotrebiteľov. Značný vplyv čipovej krízy pociťujú aj vlády, ktorých ekonomiky sú od ich výroby závislé. Je tak jasné, že je najvyšší čas konať a prijať potrebné opatrenia. 

Na svete je iba zopár výrobcov čipov, ktorí sú ich schopní vyvíjať a vyrábať. Jedným z nich je aj taiwanská spoločnosť TSMC. Ide o najväčšieho zmluvného výrobcu čipov na svete, ktorý v týchto dňoch začal rokovať s nemeckou vládou o možnej výstavbe nového závodu na výrobu polovodičov na území tejto krajiny

Ešte pred pár rokmi mala spoločnosť TSMC svoju výrobu sústredenú na Taiwane, avšak s dramaticky rastúcim dopytom sa začala orientovať aj na iné regióny. V súčasnosti TSMC už buduje závod v Arizone za 12 miliárd dolárov. Ďalším novým regiónom sa stane Japonsko, kde čoskoro začne s výstavbou závodu v hodnote 7 miliárd dolárov. Nie je tak vôbec prekvapujúce, že spoločnosť zamierila aj do Európy.

Tchajwanský TSMC vyrába čipy napr. pre Apple. Zdroj: AppleinsiderZdroj: Appleinsider
Taiwanský TSMC vyrába čipy napr. pre Apple

Konečné rozhodnutie spoločnosti o vstupe na európsky trh ovplyvnia viaceré faktory, ako je dopyt zákazníkov, počet talentov a vládne dotácie. O umiestnení a stimuloch budú obe strany ešte rokovať. Zástupcovia TSMC už v júni potvrdili, že proces zakladania prvých závodov v Európe bol už spustený. 

TSMC je pri zakladaní európskej továrne na výrobu čipov pomerne prezieravé, keďže v prvej polovici roka 2022 začne v EÚ platiť zákon o “európskych čipoch”. TSMC má v pláne do roku 2030 dosiahnuť celosvetovo až 20 % trhový podiel.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.