Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Recyklačný poplatok za elektrozariadenia opäť klesne.

Je to už štvrté zníženie cien od zavedenia kusových sadzieb a bude sa týkať aj kľúčových skupín elektrozariadení ako notebooky, práčky, chladničky, televízory, vŕtačky a ďalšie. Organizácia zodpovednosti výrobcov SEWA, a.s., začne svojim členom účtovať nižšie ceny od 1. januára 2020.

„Aj napriek komplikovanej situácii v oblasti odpadového hospodárstva, keď sa často menia legislatívne podmienky, sa nám darí optimalizovať náklady na zber a recykláciu elektroodpadu. Dôvodom je narastajúci počet našich členov a naše efektívne nakladanie s ich členskými poplatkami. Od 1. januára 2020 im tak budeme účtovať nižšie sumy recyklačných poplatkov za elektrozariadenia, a to priemerne o 10 %,“ vysvetľuje Jozef Kozák, výkonný riaditeľ SEWA, a.s., ktorá zabezpečuje zber a recykláciu elektroodpadu, použitých batérií a akumulátorov a odpadov z obalov.

Každý predajca je povinný viditeľným spôsobom uvádzať kusovú sadzbu recyklačného poplatku konečnému spotrebiteľovi a jeho výška sa nesmie meniť v celom distribučnom reťazci. „My našim členom fakturujeme kusové sadzby, a to pre nich znamená zníženie administratívnej záťaže,“ dodáva J. Kozák.

K výraznému zníženiu recyklačných poplatkov, ktoré dnes na Slovensku dosahujú svoje historické minimá, prispeli aktivity spoločnosti SEWA. Tá už od roku 2010 presadzovala zavedenie trhových podmienok v spracovaní elektroodpadu, čo sa podarilo v roku 2012, kedy sa „otvorili“ hranice pre zhodnotenie elektroodpadu v inom členskom štáte EÚ. „Kým pred 10 rokmi bol recyklačný poplatok za televízor na úrovni 7 eur, dnes sú to 1,2 eurá,“ dopĺňa J. Kozák. Naposledy SEWA znižovala poplatky za 80 druhov elektrozariadení v januári 2018.

Znížené recyklačné poplatky vybraných produktov:

  • notebooky – recyklačný poplatok klesá medziročne z 0,22 eur na 0,20 eur
  • PC monitory – recyklačný poplatok klesá medziročne z 0,75 eur na 0,70 eur
  • televízory s uhlopriečkou do 49“ – recyklačný poplatok klesá medziročne z 1,40 eur na 1,20 eur
  • elektrické kosačky – recyklačný poplatok klesá medziročne z 1,19 eur na 1 eur
  • chladničky a mrazničky – recyklačný poplatok klesá medziročne z 11,8 eur na 10,9 eur

Značky: