Aplikácií zameraných na fotografovanie a tvorbu videa je množstvo, ale v poslednej dobe sa tešia veľkému záujmu najmä také, ktoré ponúkajú zaujímavú pridanú hodnotu

Aplikácia Clips ju jednoznačne ponúka, pričom kombinuje viaceré atraktívne prvky, ktoré sú zakomponované do prehľadného a intuitívneho prostredia. To by nemalo robiť problémy nikomu, každá ikona má jasne určenú funkciu a ovládanie je bezproblémové. To platí aj pre následné ukladanie súborov, zdieľanie na sociálne siete alebo mail. Páči sa nám jednoduchosť úpravy videí, kde nájdete všetko podstatné – bez zbytočností. Benefitom je aj to, že ak video spracujete a uložíte, tak aj naďalej máte ku všetkým úpravám v aplikácii prístup, pričom ich môžete odstupom času zmeniť.

„Aplikácia Clips je zdarma, ale užijú si ju iba používatelia iOS zariadení, nakoľko pochádza z dielne Apple.“

Čo všetko aplikácia Clips ponúkne?

Samozrejmosťou sú obrazové filtre, ktorých je celkom sedem. To je však bežné a ničím výnimočné. Zaujímavou je ale funkcia, ktorá prepisuje vaše hovorené slovo na displej v reálnom čase. Čiže sa natáčate, pritom komentujete a aplikácia to prepisuje do videa. Funguje to pomerne presne a aplikácia dobre rozpoznáva slovenčinu. Preklepy síce nechýbajú, ale iba v malom množstve. Text má celkom sedem možností umiestnenia v priestore videa, môže byť v malom rámčeku alebo s iným fontom a farbou.

Ďalšou zaujímavosťou sú rôzne obrazové úvodníky, závery alebo prechody medzi jednotlivými klipmi. Sú preddefinované s rôznymi zaujímavými textami (v slovenčine a angličtine), pričom ich môžete doplniť o titulky alebo animáciu. Týchto, nazvime to prechodov, je celkom 30 a ponúknu veľmi výstižné texty, ktoré sú použiteľné v mnohých situáciách.

Subjektívne najzábavnejšou časťou je vkladanie pohyblivých GIF animácií a textov do videa. Tie môžete umiestniť kdekoľvek, zväčšiť, zmenšiť alebo otočiť. A to aj niekoľkokrát po sebe, ak by sa vám to vo výsledku nepáčilo. V ponuke nájdete skvelé Disney postavičky, preddefinované texty v zaujímavých rámoch alebo rôznych pohyblivých smajlíkov. Páči sa nám aj to, že ponuka textov a animácií sa prispôsobuje aktuálnemu dňu a času. Nájdete tu tak texty s presným časom alebo konkrétnym dňom.

Poslednou možnosťou sú zvukové stopy, ktorých je v aplikácii viac než dosť a každý si vyberie ten správny „podmaz“ alebo hlavnú zvukovú stopu. Ak by sa vám náhodou dostupné zvukové stopy nepozdávali, zakomponovať je možné aj vlastnú hudbu zo zariadenia. Zvukové stopy, ako aj takmer všetky animácie, textové rámy a úvodníky je nutné stiahnuť. Sú síce zadarmo, ale ich sťahovanie odporúčame na Wi-Fi sieti, aby ste predišli zbytočnému čerpaniu mobilných dát. Následne ich budete mať už „navždy“ uložené, pripravené na použitie kdekoľvek a kedykoľvek.

Možnosti aplikácie

Video a fotky môžete vytvárať prednou, ako aj zadnou kamerou, pričom máte možnosť vypnúť nahrávanie zvuku – pri tvorbe videa. Výhodou je možnosť stiahnuť videá a fotografie z galérie telefónu, ktoré môžete následne plnohodnotne upraviť.

Do aplikácie si nahrávate rôzne foto/video vstupy, napr. počas celého dňa, pričom sa vám jednotlivé videá a fotografie postupne zoraďujú za sebou, presne tak, v akom poradí ste ich nahrali. Obrazové filtre, postavičky, prechody alebo smajlíkov môžete pridávať aj po natočení videa, ale ideálne je to urobiť hneď, nakoľko v danej situácii viete najlepšie vystihnúť to, čo urobí ten vstup zaujímavým.

Jednotlivé klipy môžete skrátiť, vymazať, odstrániť zvuk alebo prepísať text, ktorý ste nahovorili cez funkciu – titulky. Po úprave môžete video uložiť do galérie zariadenia alebo zdieľať na sociálne siete. Takže, žiadne zbytočné nastavenia a zložité úpravy, iba jednoduché a prehľadné prostredie, v ktorom dokážete vytvoriť zaujímavé videá z výletov alebo rôznych akcií.

Aplikáciu Clips si zadarmo stiahnete kliknutím na odkaz nižšie

Google Play

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE