Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prelomové pokroky v oblasti umelej inteligencie majú zásadný vplyv na spoločnosť Microsoft a vývojárov, ktorí používajú našu technológiu na zlepšenie efektivity, skúseností zákazníkov a dosiahnutie nových objavov.

Za posledný rok sme vytvorili Microsoft Copilot a vydali sme viac ako 150 aktualizácií a vyvinuli sme balík Copilot, ktorý berie všetko, čo sme sa doteraz naučili, a umožňuje vývojárom vytvárať si vlastných kopilotov.

Okrem toho sa za posledné dva roky GitHub Copilot stal najrozšírenejším vývojárskym nástrojom AI s 1,8 miliónmi platiacich predplatiteľov.

A len teraz sme predstavili novú kategóriu počítačov Copilot+, najrýchlejších počítačov pripravených na umelú inteligenciu, aké boli kedy vyrobené.

Sme lídrom v odvetví umelej inteligencie, a preto naše vlajkové podujatie pre vývojárov, Microsoft Build, nastoľuje otázku: Čo bude ďalej?

V pondelok sme svetu predstavili novú triedu počítačov so systémom Windows, počítače Copilot+. Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby vývojárom umožnili poskytovať diferencované skúsenosti s umelou inteligenciou v rámci edge a spolu so skvelými funkciami, ktoré oznamujeme na konferencii Build, robia z Windowsu najotvorenejšiu platformu pre umelú inteligenciu a najlepšie miesto pre vývojárov.

V spoločnosti Build oznamujeme aj ďalšie odvetvia tejto technologickej revolúcie, vrátane:

  • Ako Microsoft Fabric pomáha vývojárom a zákazníkom využívať data v pohybe alebo digitálne informácie prenášané v rámci počítačových systémov alebo medzi nimi na vytváranie inteligentných aplikácií.
  • Nové hraničné modely, ktoré umožňujú vývojárom preskúmať multimodálne možnosti podporujúce text, obrázky, video a iné typy údajov v ich aplikáciách umelej inteligencie, ktoré sa vyvíjajú nad rámec textových promptov a dokončení.
  • Partnerstvá, ktoré ukazujú, ako môže umelá inteligencia ovplyvniť budúcnosť nespočetných odvetví vrátane vzdelávania.
  • A ako môže otvorená a flexibilná cloudová platforma postavená na základoch bezpečnej a zodpovednej umelej inteligencie pomôcť vývojárom inovovať.

Microsoft Build je pre nás vždy vzrušujúce obdobie. Približne 200 000 ľudí sa zaregistrovalo, aby sa k nám pripojili na tri dni technického vzdelávania a komunitného spojenia, pričom 4 000 sa osobne zúčastnilo v Seattli. Účastníci si môžu vybrať z viac ako 300 prednášok, demo ukážok a workshopov vedených odborníkmi a inštruktormi z Microsoftu a našich partnerov. Pre tých, ktorí sa nemôžu zúčastniť živého podujatia, bude väčšina obsahu k dispozícii na požiadanie. Celkovo na podujatí predstavujeme približne 60 nových produktov a riešení.

S týmto úvodom do podujatia Build na mysli, poďme preskúmať niektoré novinky a oznámenia.

Okamžité rozhodovanie s inteligenciou v reálnom čase

Pre najefektívnejšie aplikácie umelej inteligencie musia byť podniky schopné kvalifikovať, analyzovať a organizovať údaje pri ich konzumácii. Ukázalo sa, že je to náročný krok. Nová inteligencia v reálnom čase v rámci platformy Microsoft Fabric poskytuje komplexné riešenie SaaS (softvér ako služba), ktoré zákazníkom umožňuje reagovať na veľké objemy, časovo citlivé a vysoko podrobné údaje a prijímať rýchlejšie a informovanejšie obchodné rozhodnutia.

Inteligencia v reálnom čase, ktorá je teraz vo verzii Preview, môže byť užitočná pre analytikov s jednoduchými skúsenosťami s minimálnym alebo žiadnym kódom a môže byť tiež prínosom pre profesionálnych vývojárov s používateľskými rozhraniami bohatými na kód. Napríklad pretekársky tím Dener Motorsport používa Microsoft Fabric na podporu analýzy, ukladania a vykazovania v reálnom čase, čo im umožňuje udržať optimálny výkon a udržiavať vozidlá v dobrom stave, čo môže zaistiť bezpečnosť jazdcov. Dener plánuje použiť inteligenciu v reálnom čase ako súčasť svojej víťaznej stratégie na získanie prehľadu o požití počas pretekov.

Vytváranie aplikácií si vyžaduje úroveň flexibility, prispôsobenia a efektívnosti, aby to bolo pre vývojárov uskutočniteľné. Nová súprava Microsoft Fabric Workload Development Kit to umožňuje tým, že dovoľuje nezávislým dodávateľom softvéru (ISV) a vývojárom rozšíriť aplikácie v rámci Fabric a vytvoriť tak jednotné používateľské prostredie.

GitHub Copilot skúsenosti sa opierajú o rozšíriteľnosť

GitHub predstavuje prvú sadu rozšírení GitHub Copilot, vyvinutých spoločnosťou Microsoft a partnermi tretích strán, v súkromnej ukážke. Tieto doplnky umožňujú vývojárom a organizáciám prispôsobiť si prostredie GitHub Copilot preferovanými službami, ako sú Azure, Docker, Sentry a ďalšie, priamo v GitHub Copilot Chat.

GitHub Copilot pre Azure, jedno z rozšírení od spoločnosti Microsoft, ukazuje, ako môže budovanie v prirodzenom jazyku so širšou škálou schopností poháňať rýchlosť vývoja. Pomocou rozšírenia prostredníctvom Copilot Chat môžu vývojári skúmať a spravovať zdroje Azure a zároveň riešiť problémy a vyhľadávať príslušné protokoly a kód.

Nové hraničné modely a multimodálne možnosti v Azure AI

GPT-4o, najnovší vlajkový model OpenAI, je teraz k dispozícii v Azure AI Studio a ako API. Tento prelomový multimodálny model integruje spracovanie textu, obrazu a zvuku a stanovuje nový štandard pre generatívne a konverzačné zážitky s umelou inteligenciou. 

Oznámili sme tiež, že Phi-3-vision, nový multimodálny model v rodine malých jazykových modelov AI (SLM) Phi-3 vyvinutých spoločnosťou Microsoft, je teraz k dispozícii v Azure. Modely Phi-3 sú výkonné, nákladovo efektívne a optimalizované pre osobné zariadenia. Phi-3-vision ponúka možnosť zadávať obrázky a text a prijímať textové odpovede. Používatelia môžu napríklad klásť otázky týkajúce sa grafu alebo položiť otvorenú otázku o konkrétnych obrázkoch.

Vývojári môžu experimentovať s týmito najmodernejšími hraničnými modelmi v Azure AI Playground a môžu začať vytvárať a prispôsobovať modely v aplikácii Azure AI Studio.

Microsoft, Khan Academy využívajú umelú inteligenciu na podporu pedagógov

Microsoft a Khan Academy oznamujú mnohostranné partnerstvo s cieľom premeniť transformačný potenciál umelej inteligencie na realitu.

Na začiatok spoločnosť Microsoft umožňuje Khan Academy ponúknuť všetkým americkým pedagógom K-12 bezplatný prístup k Khanmigo for Teachers, asistentovi učiteľa poháňanému umelou inteligenciou, ktorý uvoľňuje čas učiteľov, aby sa mohli sústrediť na to, na čom záleží najviac – zapojenie a podporu svojich študentov.  Spoločnosť Microsoft daruje prístup k infraštruktúre optimalizovanej pre Azure AI, aby zvýšila dostupnosť služby Khanmigo for Teachers, ktorá bude teraz poháňaná službou Azure OpenAI.

Khan Academy spolupracuje so spoločnosťou Microsoft na preskúmaní príležitostí na zlepšenie doučovania matematiky cenovo dostupným, škálovateľným a prispôsobiteľným spôsobom s novou verziou Phi-3, rodiny SLM vyvinutých spoločnosťou Microsoft. Plánujú tiež priniesť viac obsahu Khan Academy do Copilot a Teams for Education, čím rozšíria zdroje pre študentov.

Nové partnerstvo so spoločnosťou Cognition AI

Microsoft a Cognition prinesú zákazníkom autonómneho softvérového agenta spoločnosti Cognition pre umelú inteligenciu, Devin, ktorý im pomôže s komplexnými úlohami, ako je migrácia kódu a projekty modernizácie. V rámci zmluvy bude Devin poháňaný cloudom Azure. Cognition AI je aplikované laboratórium AI, ktoré vytvára komplexných softvérových agentov, ktorí pomáhajú vývojárom dosiahnuť viac.

Nové výkonné virtuálne stroje pomáhajú podporiť adoptovanie umelej inteligencie

Spoločnosť Microsoft má jedinečný systémový prístup k infraštruktúre umelej inteligencie, ktorý zahŕňa hardvér a softvér od spoločnosti Microsoft a našich partnerov, všetko optimalizované na prácu s AI vo veľkom rozsahu a vyladené pre potreby zákazníkov. Sme prvým poskytovateľom cloudových služieb, ktorý priniesol špičkový akceleračný čip AMD MI300X AI na podporu potrieb zákazníkov pri trénovaní a inferenciách AI so všeobecnou dostupnosťou radu virtuálnych počítačov Azure ND MI300X v5 optimalizovaného pre náročné pracovné zaťaženia umelej inteligencie a vysokovýkonných výpočtov (HPC), ako je služba Azure OpenAI.

Po uvedení Azure Cobalt 100, prvého výpočtového procesora spoločnosti Microsoft navrhnutého na mieru, ukázal Microsoft preview nových virtuálnych  počítačov (VM) založených na Cobalt 100 Arm, vlastnej sérii kremíkov predstavenej v novembri 2023. VM založené na Cobalt 100 Arm sú prvou generáciou virtuálnych počítačov, ktoré sú vybavené novým procesorom Cobalt od spoločnosti Microsoft, ktorý je postavený na architektúre Arm a optimalizovaný pre efektivitu a výkon pri spúšťaní univerzálnych a cloudových pracovných záťaží. Zákazníci môžu očakávať až o 40 % vyšší výkon v porovnaní s porovnateľnými virtuálnymi počítačmi Azure.

Evolúcia Copilota

Copilot zásadne zmenil hru pre mnohých ľudí od svojho prvého vydania. Pomocou modernej umelej inteligencie a veľkých jazykových modelov (LLM), ako je GPT-4 od Open AI, pomáhali kopiloti v produktoch spoločnosti Microsoft ľuďom so zložitými úlohami a slúžili ako osobní AI asistenti v zákulisí.

Microsoft Copilot Studio predstavuje nové možnosti agentov, ktoré vývojárom umožňujú vytvárať kopilotov, ktorí dokážu proaktívne reagovať na údaje a udalosti prispôsobené konkrétnym úlohám a funkciám. Kopiloti postavení na základe tejto novej kategórie schopností môžu teraz nezávisle riadiť zložité, dlhotrvajúce obchodné procesy využitím pamäte a znalostí na kontext, uvažovanie pred činnosťami a vstupmi, učiť sa na základe spätnej väzby od používateľov a požiadať o pomoc, keď narazia na situácie, ktoré nevedia zvládnuť. Používatelia teraz môžu službu Copilot využiť, aby pracovala pre nich – od obstarávania IT zariadení až po službu concierge pre predaj a servis zákazníkov.

Rozšírenia Copilot, vrátane doplnkov a konektorov, umožňujú zákazníkom vylepšiť Microsoft Copilot tým, že ho pripoja k novým zdrojom údajov a aplikáciám, čím rozšíria jeho funkčnosť.

Sme nadšení z týchto oznámení a všetkých ostatných aktualizácií a funkcií, ktoré budú predstavené na Build. Ak chcete získať ďalšie informácie, môžete si pozrieť keynote príhovor predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Microsoft Satyu Nadellu, výkonného viceprezidenta pre zákaznícke skúsenosti a zariadenia Rajesha Jha a technického riaditeľa Kevina Scotta.

Dnes si môžete pozrieť keynote príspevky výkonného viceprezidenta pre cloud a AI Scotta Guthrieho a priateľov. Okrem toho môžete preskúmať všetky novinky a oznámenia v Sumáre noviniek.

Značky: