O kryptomenách sa hovorí čoraz viac.

Je to ale dôsledok bull runu, na ktorý naskočili mnohí nováčikovia, no aj firmy a tak sa do popredia dostali aj burzy. Teda pre mnohých jedna zo základných inštitúcií, kde sa dá nakúpiť bitcoin, ethereum alebo iná kryptomena. Využívajú sa aj rôzne inštitúcie, napríklad banky, jedným z príkladov je Revolut.

V každom prípade kryptomenová burza je miesto, kde po vašom overení, môžete obchodovať. Bude treba, aby ste na burzu poslali odfotený občiansky preukaz, účet za telefón, prípadne ďalšie doklady. Potom si na pridelené číslo účtu pošlete peniaze a za tie následne môžete obchodovať. Sú aj spôsoby, keby má burza vlastnú kartu a tak môžete obchodovať priamo a bez čakania 1-2 dní, kedy sa na zahraničnú burzu pripíšu vami zaslané prostriedky.

Na tomto mieste sa dá s kryptomenami obchodovať, keď ich chcete držať, je vhodné použiť hardvérovú peňaženku, napríklad Ledge alebo Trezor, prípadne nejaké softvérové. Mať kryptomeny na burze je síce riziko, no dá sa eliminovať. Treba mať dvojfaktorové zabezpečenie a silné heslo. Burzy sa dnes chránia a minimálne – ak aj priamo nevyžadujú dvojfaktorovú autentifikáciu.

Stále však môžete o peniaze prísť a sťažovať sa môžete na lampárni. Podmienky, ktoré majú pre použitie ich burzy poisťujú práve burzu. Skrátka a dobre toto nie je o tom, všetko držať na Ledgeri, lebo burzy sú tie zlé. Keď ste trader, oplatí sa vám to mať všetko na burze. Keď si kúpite nejaký Litecoin na hodl (dlhodobé držanie), vtedy je lepšie ho z burzy presunúť ku vám na peňaženku. Vtedy ste pánom svojich krypto mincí vy.

Pri každom obchodovaní na burze sa platia poplatky za obchod, to je iný poplatok ako ten, ktorý platíte pri transakcii medzi burzou a peňaženkou. Všetko ale závisí od toho, ako rýchlo potrebujete krypto poslať, resp. v reči kryptomien, ako rýchlo chcete transakciu overiť.

V čase veľkého boomu v apríli 2021 sa poplatky napríklad pri Ethereu vyšplhali na stovky eur. Bežne ale platíte stonásobne či desaťnásobne menšie poplatky. Pri obchodovaní na burze sú to desiatky centov. Burza vám presne povie, koľko percent z transakcie padne na poplatky. Pomerovo ide vždy o zanedbateľnú čiastku.

Týmto si zároveň odpoviete, ako vlastne burza zarába, keď predáva bitcoiny alebo inú kryptomenu. Burze na tom nezáleží. Vždy funguje ako sprostredkovateľ. Zarobí vždy, či kryptomena klesá alebo stúpa.

Registrovať sa môžete na službách ako Crypto.com, Kraken, Coinbase, prípadne iných.

kraken crypto

Prečítajte si aj:

Čo je to Curve karta

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.