Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Používanie smartphonov a zrkadloviek z nás urobilo amatérskych fotografov.

V počítačoch, mobiloch a tabletoch máme uložené gigabajty dát. Fotky si dnes už nikto netlačí. Väčšina ľudí si ich ukladá do počítača. Organizácia množstva fotiek je časovo náročná a prehrabať sa fotoalbumami z dovoleniek trvá hodiny.

Čo robiť, aby sme o vzácne momentky neprišli pri poruche alebo výmene počítača alebo telefónu? Riešením je cloud. Využitie cloudu – online úložiska má viacero výhod: ponúka automatické zálohovanie dát, fotiek, dokumentov, automatizované organizovanie fotiek do albumov podľa miesta, času a ďalších parametrov. Umožňuje prepojiť viacero zariadení, napríklad sa všetky fotky členov rodiny môžu ukladať na jeden účet. Cloud umožňuje jednoduché zdieľanie na sociálnych sieťach a dáta sú kedykoľvek k dispozícii a prístupné z rôznych zariadení. K tým istým fotkám môžete v rovnakom čase pristúpiť z mobilu, tabletu alebo počítača, stačí pripojenie na internet, k dispozícii je dokonca viacero bezplatných služieb.

Cloud vo veľkom využívajú aj firmy či štát. Napríklad emailové služby, dátové úložiská, kolaboračné nástroje mnohé firmy prevádzkujú z cloudu.

Peter Kováč, špecialista na cloudové riešenia v Aliter Technologies dodáva: „Cloud prináša ľuďom viacero praktických benefitov. Fotky z dovolenky máte kedykoľvek poruke. Pre cloud čas nie je problémom, dáta sa uchovajú v podstate na neobmedzenú dobu, nestane sa vám to, čo v prípade starého CDčka, že sa po rokoch neprehrá a prídete o svoje fotky či pesničky.“

V súčasnosti je na trhu niekoľko cloudových služieb umožňujúcich bezplatnú úschovu určitého objemu fotiek. Pre náročnejších používateľov sú k dispozícii platené služby poskytujúce možnosť editácie a optimalizácie fotiek a rozšírené funkcionality pri organizovaní a zdieľaní fotiek. Peter Kováč pri použití cloudu nabáda k obozretnosti: „Na cloud sa dajú uložiť akékoľvek dáta, napriek vysokej bezpečnosti poskytovaných služieb, je potrebné myslieť na bezpečnosť pri ukladaní citlivých dát.“

Ako si vybrať cloudovú službu?

Ako prvé, je potrebné brať do úvahy porovnanie existujúcich produktov z hľadiska dostupných funkcionalít a ceny. Veľa poskytovateľov ponúka neplatené verzie, ktoré majú úložisko nižšej kapacity ako platená verzia a poskytujú iba základné funkcie. Pre bežného užívateľa sú tieto verzie postačujúce. V prípade náročnejších používateľov, ktorí majú veľké množstvo dát je na mieste uvažovať nad platenými verziami.

Ďalším faktorom, ktorý je dôležité zvážiť, je pohodlie. Ak používateľ, jeho priatelia alebo rodina, s ktorými chce zdieľať dáta, používajú napr. hlavne produkty od Microsoft, Apple alebo Google, tak by sa mali primárne pozrieť na existujúce cloud úložiská týchto firiem, ktoré ponúknu lepšiu plynulosť zdieľania dát v cloude.

Prehľad cloudových služieb

Porovnali sme služby piatich existujúcich cloud poskytovateľov z hľadiska ceny a parametrov.

Na základe prehľadu cloudových riešení si svoj cloud určite vyberie každý typ užívateľa, od bežného človeka, ktorý chce zdieľať fotky z lyžovačky s kamarátmi, až po profesionála, ktorý potrebuje zdieľať dáta v rámci práce.

Bezpečnosť dát

Pri ukladaní dát, je potrebné vždy dbať na bezpečnosť. Služby uvedené v prehľade poskytujú určitú úroveň ochrany dát, ale ak má používateľ nastavené slabé heslo alebo pristupuje na službu z nechráneného zariadenia, zvyšuje riziko úniku svojich dát. V prípade náročnejších používateľov, ktorí by chceli pridať ďalšiu úroveň bezpečnosti na ochranu svojich dát odporúčame napr. službu boxcryptor, ktorá lokálne zašifruje dáta a až následne ich nahrá na cloud úložisko. Služba je dostupná aj v bezplatnej verzii a spolupracuje aj s cloud službami uvedenými v prehľade.