Lesk a bieda ilustračných IT obrázkov, kde je možné naozaj všetko. Nedeľník TOUCHIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Ako vyzerá hacker, ktorý preniká cez sieť na iný počítač? Ako vyzerá podvodník, ktorý sa s pomocou škodlivého softvéru, phishingu alebo obdobných trikov snaží o to, aby vás okradol? No, autori ilustračných fotografií pre fotobanky majú jasno.Či už sa rozhodnete pre Shutterstock.com, 123rf.com či celý zástup ďalších, máte na výber z troch základných tipov počítačových záškodníkov a zločincov.

Prvý typ je hacker začiatočník, alebo tiež hacker tínedžer. Ten je špecifický tým, že má na hlave kapucňu, sedí zhrbený za svojim notebookom a potajme u seba doma hackuje tie internety.

Niekoľko rôznych druhov kapucňových hackerov, od najslabšieho až po najnebezpečnejšieho
(license: shutterstock, 123rf, fair use for the purpose of criticism)

Ak máme šťastie, kapucňovému hackerovi vidno aj trochu tváre, ale vo väčšine prípadov je celkom zahalená v temnote a pokiaľ ide fakt do tuhého, zasvietia aj jeho zlovestné hackerské červené oči.

Treba ale povedať, že kapucňa je len začiatočnícka výbava. Tí skúsenejší hackeri sedia za notebookom s natiahnutou pančuchou na hlave. Pri nich už všetka sranda končí. Takýto hacker vie čo chce a vie presne ako to získať. Je charakteristický tým, že okrem pančuchy ma nasadené aj rukavice, aby nezanechával na tom interwebe žiadne odtlačky.

No a napokon je tu aj skutočný hacker profesionál, tiež známy ako ninja hacker, ktorý nenosí pri práci na svojom počítači zásadne nič iné, než kuklu. Vždy keď ide hackovať, dá si na seba čierny mundúr, kuklu a aby bolo všetko poistené, radšej aj rukavice, šiltovku a slnečné okuliare. Opatrnosti veru nikdy nie je dosť.

Nedelnik31-2_nowat

Profesionálny ninja hacker v akcii. Už z jeho pohľadu je jasné, že ide do tuhého
(license: 123rf, fair use for the purpose of criticism)

Čo tieto obrázky ilustrujú? No, pochopiteľne zlého počítačového mága, ktorý na počítači hackuje (v súčasnosti zaužívanom zmysle tohto slova) a čo nevidieť sa dostane aj na váš počítač. Majte sa na pozore. Neviem kde sa vo fotografoch a iných ľuďoch zrodil dojem, že ak chceme znázorniť hackera robiaceho zlú vec, treba ho prirovnať k človeku čo vylupuje banku.

Nejde o to, že by som nechápal význam ilustračného obrázku. Je jasné, že ide o prirovnanie, pričom sa hrá na jednoduchú vec, že zločinci chcú obvykle svoju tvár skryť. Dôvod masky pravdaže je, aby im iní ľudia pri lúpeži nevideli do tváre. Na čo má masku osoba sediaca za počítačom doma vo svojom byte naozaj neviem.

Ak má mať každá správna ilustrácia zloducha alebo osoby čo porušuje zákon na hlave masku, zaveďme to všade. No nebolo by super, keby článok nazvaný „nelegálna domáca výroba pálenky“ mal ako hlavnú titulku obrázok človeka, ktorý v pivnici nalieva vodu do domácej destilérky s kuklou na hlave? Alebo keby zbieral na svojej záhrade slivky do vreca a na hlave mal natiahnutú pančuchu.

Mnou profesionálne upravená ilustračná fotografia kriminálnika, ktorý na svojej záhrade zbiera slivky na nelegálnu výrobu pálenky (license: depositphotos, fair use for the purpose of criticism)

Čo ak nejaký násilník bije doma svoju manželku? To je veru vážna téma! Treba na to poukázať tak, že dáme k tomu ilustračný obrázok krčiacej sa ženy v kúte, ako je nad ňou jej manžel v kukle. Nejaký politik spreneveril peniaze? Treba použiť osobu v saku, čo má na hlave pančuchu.

Že to nejako nesedí? Ale to je nezmysel. K článku ktorý hovorí o tom, že počítačový podvodník okradol ľudí o celoživotné úspory, alebo im zašifroval všetky spomienky v podobe fotografií a teraz ich vydiera, sa predsa nič lepšie ako chlap čo sedí v kukle za notebookom nehodí!

Čo všetkých láka na tých kuklách, pančuchách a kapucniach? Pred kým sa preboha tí hackeri u seba doma skrývajú? Alebo sú niekde vonku v reštaurácii a používajú túto ochranu na to, aby boli nenápadní? To fakt nikto nevie, na čo tí bankový lupiči tie kukly vlastne majú?

Menej známe typy hackerov. Hacker bandita, hacker Landa a poloprofesionálny kapucňový ninja hacker
(license: 123rf, fair use for the purpose of criticism)

Ak sa tento text dostane k niekomu, kto tieto ilustračné obrázky do svojich článkov vyberá, skúste nabudúce použiť tie, ktoré sú vhodnejšie. Nie je problém ich zohnať a nachádzajú sa v tých istých fotobankách, ako tie nezmyselné.

Ilustračné obrázky pravdaže nezobrazujú presnú skutočnosť. To nie je ich účel. Je treba ale pamätať na to, že prirovnanie a zjednodušenie má svoj čas a miesto. Ak sa vo všeobecnom médiu objaví správa o veľmi nebezpečnom a rozšírenom víruse, či v dnešnej dobe skôr o ransomware, je jasné, že tam nebude obrázok s časťou jeho zdrojového kódu alebo obrázok z analýzy antivírusovej spoločnosti.

Ak sa na titulku použije spleť núl a jednotiek a ruka s pinzetou z nich vyberá slovo vírus, nič zlé na tom nie je. Prečo? Pretože je celkom jasné, že ide o ilustračný obrázok a nikoho nikdy nenapadne, že takto samotný vírus alebo proces jeho likvidovania vyzerá.

Horšie je, keď sa situácia zmení a ilustračný obrázok vyzerá, ako keby nejakú konkrétnu činnosť naozaj zobrazoval a pritom to robí zle. Práve tu podľa mňa končí hranica medzi ilustráciou, zjednodušením a neprefesionalitou.

Spájkovanie základných dosiek tesne pred návštevou oddelenia popálenín
(license: 123rf, fair use for the purpose of criticism)

Peknou ukážkou sú tieto zábery opravárov základných dosiek. Na doske sú zrejme nafúknuté kondenzátory, alebo spálené šváby, tak ich treba odobrať a spájkovať na ich miesto nové. Zavolajme si teda na pomoc modelov a modelky, ktorých posadíme k základnej doske otočenej smerom komponentmi dohora (z tej strany to predsa na fotke vyzerá lepšie) a necháme ich držať spájkovačku tak, aby skončili na úrazovom oddelení s ťažkými popáleninami na prstoch.

Držať spájkovačku za časť, ktorá v závislosti od vzdialenosti od hrotu dosahuje teploty niekoľko stoviek stupňov Celzia, je samozrejme bežný omyl. Veď predsa na ilustračných obrázkoch tiež často vidíme ľudí, ktorí žehlia a držia žehličku nie za rúčku, ale za spodnú rozpálenú kovovú časť. Alebo chcete povedať, že nevidíme?

Ako správne osadiť procesor na základnú dosku? Hneď vám dám inštruktáž. Zoberte si kľúč na veľké matice, strčte procesor medzi jeho zuby a následne ho opatrne položte na päticu. Takto to robia bežne v domácich podmienkach obyčajní ľudia, ktorí sa rozhodnú poskladať počítač. Pekne ho položte, poklopkajte naň a potom vo vzduchu nad ním urobte ten krúživý pohyb, ako keď upevňujete maticu a je hotovo.

Nedelnik31-7_nowat

Osádzame procesor pomocou kľúča na matice
(license: shutterstock, fair use for the purpose of criticism)

Profesionáli to pravdaže robia inak. Po vzore vášnivých filatelistov procesor vezmú do pinzety a následne ho na päticu len jemne položia. Opatrnosť nadovšetko. Veď ak by fotograf odfotil človeka, čo drží normálne procesor za okraje prstami, tá fotka by vyzerala ako keby zachytávala nejakého amatéra. Pinzeta, ktorá sa zarýva do plošiniek pre piny, je omnoho profesionálnejšie pôsobiaci postup.

Mimochodom, aj vás stále trápi, že ten Intel nemá furt vyriešené pripevňovanie procesorov na päticu nejakým mechanizmom? Napríklad kovovou konštrukciou, ktorá by sa zaklápala naň a držala ho na mieste? Škoda. Takto stále musíme tie procesory spájkovať zospodu, presne tak ako ukazuje tento skvelý ilustračný obrázok.

Nedelnik31-8_nowat

Profesionáli pravdaže CPU osádzajú pinzetou a následne ho spájkujú
(license: shutterstock, fair use for the purpose of criticism)

Nieže by úplne všetky ilustračné obrázky ponúkané vo fotobankách boli takto hrozné. Nájdete tam aj také, ktoré vyzerajú celkom normálne, alebo ktoré sú ilustračné tak, že celú situáciu berú s humorom. Žiaľ, obvykle sú v menšine, zastrčené pod hromadou nezmyslov.

Nemám nič proti tomu, ak sa na neinštruktážnom ilustračnom obrázku použije otvorený disk a na ňom položený stetoskop znázorňuje proces diagnostiky. Takisto je OK, ak sa disk obalí do reťazí a položí sa naň visací zámok, ktorý symbolizuje šifrovanie. Ide o skrátka o prirovnanie.

Mám ale problém s tým, ak sa na počítač položí veľký kľuč na matice, pretože tu už sa nič neilustruje ani neprirovnáva. Tu už totiž ide o regulárny nástroj na zásah do rôznych strojov a na obrázku sa implikuje, že takéto niečo sa používa.

Nedelnik31-6_nowat

Pri spájkovaní sa všetci najviac bojíme toho, že si ušpiníme prsty. Takže pri objekte, ktorý má niekoľko stoviek °C, si treba dať na ruky voľné „sáčkové“ rukavice na branie pečiva v supermarkete. A presne tak. Ten čip stačí len tak zobrať pinzetou, vôbec nie je spájkovaný. Je tam len zatlačený ako lego kocka. (license: shutterstock, fair use for the purpose of criticism)

Hlúpe je to preto, že nie je žiadny dôvod nepoužiť správny nástroj v podobe skrutkovača. Ak chceme znázorniť napríklad opravu bicykla alebo vodovodnej batérie v kúpeľni, kľúč na matice dáva zmysel.

Ak by sme opravu symbolizovali v prípade bicyklu tak, že by sme vedľa neho položili letovačku a vedľa vodovodnej batérie zas ampérmeter, asi by to vyzeralo čudne. V IT ilustračných obrázkoch je ale povolené všetko a nič nie je také blbé, aby to na nasledujúcej strane ponuky nemohlo prekonať ešte niečo priblblejšie.

Nedelnik31-10_nowat

Prečo ten PC nefunguje? To je jasné, vypálila sa žiarovka!

No len sa pozrite na tento klenot. Tento mladý muž z nejaké dôvodu drží v kombinovaných kliešťoch interný konektor napájacieho zdroja, pričom sa ho snaží pripojiť do externého paralelného portu. Neviem prečo, ale napájací zdroj je z nejakého dôvodu otvorený a na lepšiu ilustráciu je v ňom položená žiarovka!

Aby som nezabudol, skriňa má nasadený zadný panel, ktorý je očividne určený pre inú dosku, čo už fakt neviem prečo. Je to ako keby sa niekto snažil o čo možno najväčšie absurdnosti, podobne ako keď Gandalf hovorí nech ťa sprevádza sila Harry, v tom novom diele Star Treku SG1.

Aby bolo jasné, toto nie sú obrázky, ktoré sa vám zobrazia, keď zadáte do fotobanky výraz „nešikovný technik“ alebo „poplatený amatér sa snaží opraviť počítač“, ktoré by ste mohli použiť do článku o domácich „kutiloch“, ktorí sa precenili. Toto sú fotky, ktoré sa objavia pri hľadaní regulárnych výrazov „oprava počítača“.

Ak nie ste žurnalista a nepotrebujete obrázky do článkov či reportáží, možno potrebujete niečo také pre pracovnú prezentáciu. Ak nemáte po ruke vhodný hardvér na vlastnú fotku a v núdzi sa obrátite na fotobanku, je potom naozaj smutné, že pri hľadaní regulárneho záberu sa musíte prehŕňať takouto hromadou hnoja.

Nedelnik31-9_nowat

Ak vám na pevnom disku dochádza miesto, stačí si pinzetou nabrať nejaké pamäťové čipy z RAM a preložiť ich do vnútra HDD (license: 123rf, fair use for the purpose of criticism)

Nevadí pravdaže, ak sú niektoré obrázky s nádychom humoru a nadsadenia. Za zmienku stojí napríklad časté používanie malých figúrok, ktoré napr. zametajú klávesnicu, či niečo montujú na diskovej platni. Ak však chcete znázorniť ozajstný proces, mali by ste mať na výber z ilustračných fotografií reálneho procesu a myslím, že sa autori jednotlivých fotografií môžu za tieto hlúposti hanbiť. A to ešte pravda máte šťastie, ak ste človek z odboru, ktorý rozpozná čo vidí. Čo má povedať chudák bežný žurnalista, ktorý vyberá obrázok do všeobecných médií? No skrátka vyberie čo sa mu zdá vhodné a to je všetko.

Myslím si, že fotograf, ktorý má fotenie takýchto fotografií v popise práce, by sa nemal uspokojiť s metódou „dneska máme na programe fotenie miešania chemikálii v laboratóriu. Mohli by sme to urobiť tak, že budeme prelievať niečo zo skúmavky do skúmavky, ale myslím si, že lepšie bude, ak tuto Johny bude v bielom plášti mlátiť kladivom do nákovy. To ten chemický proces znázorní lepšie.“

Možno máte iný názor a myslíte si, že sú tieto ilustračné obrázky v poriadku. Koniec koncov, nie je to oprava počítača, ale len ilustrácia opravy počítača. Stačí teda, ak sa skladá zo symbolu opravy (napr. hever alebo hasák) a niečoho čo symbolizuje počítač. Takisto nejde o hackera, ale o ilustráciu hackera, na čo treba človeka posadiť k počítaču a na symbolizovanie zlého úmyslu mu dať kuklu. Hotovo.

No ale aj tak mi to nejde do hlavy. Ak je toto pravda, tak prečo to neplatí aj inde? Neviem ako vy, ale ja som ešte nikdy nevidel profesionálny ilustračný obrázok kuchára, čo frituje ryžu alebo leje kečup na tortu. Aj tieto prípady by predsa „dobre“ symbolizovali ideu smaženia, varenia a pečenia.

Nedeľník TOUCHIT hľadajte na našom webe ako inak každú nedeľu. Ak ste predchádzajúce zmeškali, nájdete ich všetky pod rovnomenným kľúčovým slovom.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.