Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Asi by ste nenašli nikoho, kto by netúžil po krásnom bielom úsmeve.

Dokonale biele zuby sú dokonca stále považované za akýsi ideál krásy, v skutočnosti je však prirodzené sfarbenie zubov skôr do svetlých odtieňov žltej. Čo ovplyvňuje sfarbenie zubov a ako si pomôcť, ak sa túžby po snehobielom úsmeve nechcete vzdať?

Zuby ako biele perly?

Že majú byť zuby krásne a biele ako perličky vám povie aj každé malé dieťa. Neznamená to však, že ak vaše zuby nie sú biele, máte s nimi problém. Prirodzené sfarbenie zubov je totiž skôr do slonovinových, resp. žltších odtieňov. Samotná zubná sklovina je spravidla priehľadná, no čo v skutočnosti určuje sfarbenie zuba je jej hrúbka a sfarbenie zubnej drene, teda dentínu, ktorý je žltý.

Ak máte tenkú zubnú sklovinu, tak práve dentín bude presvitať viac a zub bude žltší, čo si môžete všimnúť najmä ak sa zameriate na zubné krčky. Hoci by aj vrchná časť korunky vášho zuba bola snehobiela, tak určite si všimnete, že čím bližšie pozeráte na krčok, tým je zub žltší. Práve v tejto oblasti je totiž sklovina najtenšia.

Farbu ovplyvňuje aj váš jedálniček

Prirodzenú farbu zubov ovplyvňuje celý rad faktorov. Kým s niektorými, ako je genetika či metabolizmus, príliš veľa neurobíte, iné ovplyvniť dokážete. Kým teda začnete hľadať bělící pásky na zuby, úprimne si zodpovedajte či nie ste pre belší odtieň vašich zubov urobiť určité ústupky. Fajčenie, víno aj káva či nedostatočná ústna hygiena, to všetko sú dôvody, prečo môžu byť vaše zuby tmavšie. V tých horších prípadoch môžu byť zuby tmavšie ako dôsledok rozsiahlych zubných kazov či odumretím zubnej drene.

Jedlo a zubyZdroj: elements.envato.com

Pomôcť si môžete aj doma

Na ceste za bielymi zubmi vás teda čaká aj trochu odriekania. Úplným základom by preto mala byť úprava jedálnička, ale tiež dôsledné dodržiavanie ústnej hygieny. Až po tom stavte na domáce bielenie zubov, ktoré vás posunie o krok bližšie k vytúženému cieľu.

Značky: