Vaše instagramové fotografie o vás prezradia viac než si myslíte. A to nemáme na mysli, čo ste zrovna mali na obed alebo kde ste trávili letnú dovolenku.

Najnovší výskum preukázal, že fotografie, ktoré zverejňujeme na svojom Instagrame, môžu odhaliť sklony k depresii.

Výskumníci z Harvadru a Vermontskej univerzity skúmali viac ako 43-tisíc fotografií od 166 používateľov Instagramu, z ktorých 71 trpelo depresívnymi stavmi. K hĺbkovej analýze využívali strojové učenie, skúmali tiež odtieň fotografií, jas, použité filtre, ako aj samotný výraz ich tváre.

Na základe štúdií prišli na to, že používatelia so skonmi k depresii zvykli zdieľať viac fotografií ako „zdraví“, no zároveň používali menej filtrov. Ich publikované obrázky boli tmavšie, najčastejšie s odtieňom modrej alebo šedej. Ako najobľúbenejší filter si volili ten s názvom Inkwell.

Naopak duševne zdraví používatelia mali tendenciu vyberať si filter Valencia a na svojich fotografiách radi zachytávali väčší počet ľudí, zatiaľ čo na snímkach depresívnejších používateľov sa vyskytlo len zopár cudzích tvárí. To môže dosvedčovať skutočnosť, že psychicky labilnejší ľudia radšej udržujú kontakty s užším kruhom známych.

Zdroj: EPJ Data

Obľúbenosť filtrov na Instagrame

Výsledky štúdie samozrejme nemožno aplikovať na všetkých používateľov Instagramu. Výskum sa konal na relatívne malej vzorke ľudí, samotní účastníci zároveň museli spĺňať isté kritériá pri výbere – museli byť aktívni na Instagrame, museli byť ochotní podeliť sa s výskumníkmi o svoju históriu publikovaných fotografií a tiež museli dosvedčiť svoj zdravotný stav s diagnózou depresie.

Zdroj: The Verge

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.