V dňoch 20. – 22. septembra sa v bratislavskom dome kultúry Ružinov uskutoční, už 32. ročník medzinárodného festivalu popkultúry Comics Salón 2019.

Festival organizuje nezisková organizácia OZ AnimeCrew v spolupráci s generálnym partnerom 365.bank,  Veľvyslanectvom Japonska v Slovenskej republike, SECTOR.sk a s ďalšími partnermi.

Od svojho vzniku v roku 1988 (IstroCON) sa festival venuje comicsu, anime, hrám, japonskej kultúre, K-POPu, scifi, fantasy a hororu. Súčasťou festivalu je bohatá ponuka prednášok, workshopov, súťaží, najnovších filmov, fantastickej literatúry, hudby a umenia. Ponúka stretnutia so spisovateľmi, krsty kníh a samozrejme rôzne kreatívne súťaže. Výstavná časť je venovaná počítačovým hrám, video hrám, spoločenským a kartovým hrám, retro hrám a technológiám.

Comics Salón sa teší veľkej obľube a každý rok víta 12-tisíc návštevníkov. Práve preto sa snaží zaujať jedinečným programom. Cieľom festivalu je poskytnúť návštevníkom edukáciu, priblížiť a podporiť fenomén popkultúry a ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času ako aj priestor na sebarealizáciu a prezentovanie sa.

Program:

Comics Salón 2019 ponúkne v priebehu troch dní atraktívny program. Dominuje mu veľmi obľúbená kostýmová súťaž Cosplay, ktorej víťaz pocestuje na európske finále Eurocosplay v Londýne.

Tento ročník prináša niekoľko zásadných noviniek a prvou je generálne partnerstvo s 365.bank, vďaka ktorému sa na náš festival dostávajú zahraniční herci z filmov a seriálov. Na Comics Salóne 2019 hostíme Natali Tena, ktorá v 4 film o Harry Potterovi hrá aurorku Nymphadoru Tonks. Taktiež hrala Oshu v Game of Thrones a hrá ja v najnovšom Star Wars – The Mandalorian.

Druhou je veľké rozšírenie programu smerom do vonkajších priestorov v podobe nadrozmernej LED TV s programom z kapacitnej obmedzenej hlavnej sály, taktiež vonku bude postavený ešte väčší výstavny stan,  kde nájdete počítačové hry a stánky PlayStation, Nintendo, Asus ROG, DELL a Indie developer. Vonkajšok sa taktiež rozširuje o nové podium Scifi Salón/365stage, atrakcie a nové jedlá.

Treťou novinkou je finale medzinárodnej cosplay súťaže International Cosplay Champions Cup, ktorého poriadanie vyhralo Slovensko pre rok 2019 a koná sa v nedeľu na Comics Salóne. Dopĺňať ho bude rozšírená Cosplay sekcia, kde sme pozvali 14 významných hostí-cosplayerov zo zahraničia, ktorí okrem autogramiád budú mať vlastné expertné prednášky o cosplay tvorbe a budú odbornou porotou našej cosplay súťaže.

Chýbať nebude ani Festival bojových umení, kde počas soboty a neďele na pódiu niekoľko krát vystúpi 12 klubov bojových umení. Tešiť sa môžte na Karate, Aikido, Judo, Kendo, Iaido, Ninjutsu, Takewondo a mnohé ďalšie.

Program má ďalej silný fokus na prednášky od spisovateľov a odborných prednášajúcich.  Tento rok nás poctí svojou hojnou účasťou skupina spisovateľov Daniel Hevier, Juraj Červenák, Františka Vrbenská,  František Kotleta, Oskar Fuchs, Veronika Snegodová, a ďalší.

Chýbať nebude ani lukostrelba, vystúpenie sokoliarov a vozenie na koňoch. Návštevníci sa môžu tešiť aj na najnovšie filmové trháky, medzi ktorými nájdete filmy ako Avengers 4, Detektív Pikachu, Ako si vycvičiť draka 3, Shazam, Spiderman, Captain Marvel,  teda množstvo filmov s komiksovou, fantastickou alebo anime tematikou.

Čo eš­te náj­de­te na Comics Salón 2019:

  • Sú­ťaž o naj­lep­šie kres­le­né di­elo v ka­te­gó­riách Fa­nArt a Ori­gi­nal Art.
  • Sú­ťaž o naj­lep­ší kos­tým hr­di­nu z fil­mov, hier a ani­me Cos­play a EuroCosplay.
  • Sú­ťaž o naj­lep­ší vlastný neinšpirovaný kostým Original Costume.
  • Sú­ťaž o naj­lep­šie­ho spe­vá­ka v súťaži Karaoke.
  • Sú­ťaž tanečných skupín K-POP World Festival.
  • Sú­ťaž o naj­lep­šie fotografie v ka­te­gó­riách ActionPlay a PhotoCon.
  • Sú­ťaž o naj­lep­ší krátky film v ka­te­gó­riách Animated Music Video a Cosplay Music Video
  • Sú­ťaž o naj­lep­ších ta­neč­ní­kov v Dan­ce Dan­ce Re­vo­lu­tion.
  • Pre­zen­tá­cia naj­nov­ších ani­me, fan­ta­sy, sci-fi či komiksových fil­mov.
  • Sek­cia Pop­kul­tú­ra, kto­rá bu­de ve­no­va­ná ob­ľú­be­ným se­riá­lom a kul­to­vým fil­mom.
  • Pred­náš­ky a be­se­dy so zná­my­mi spisovateľmi
  • Fa­nú­ši­ko­via ja­pon­skej ani­mo­va­nej tvor­by sa na­ba­žia vy­ni­ka­jú­ce­ho anime, pred­ná­šok na té­mu ani­me.

Herná sekcia

Populárna herná sekcia, ktorá sa organizuje v spolupráci s portálom SECTOR.sk ako vždy ponúkne veľké množstvo súťaží, prednášok, vystavovateľov a herných hostí.

Hosťami festivalu budú tvorcovia hier, ktorí už majú niečo za sebou a chcú odovzdať svoje skúsenosti. Tešiť sa môžete, už tradične na Michala Ivana so svojou prednáškou, kde porovná komerčné projekty, ktoré robí so svojimi malými projektami. Navštívi nás aj tvorca známej hernej série POLDA a povie nám čo to o jej vzniku a pokračovaní na mobiloch. Určite nemôžeme prehliadnuť ani Borisa Zápotockého, ktorý nám povie ako nezačať s vývojom hier. Nezabudli sme zavolať ani skvelého spíkra Filipa Fishera.

Samostatnou kapitolou budú prednášky o eSporte, kde nám Juraj Redeky poradí aký hardware na to potrebujeme a Richard Sýkora nám povie návod ako založiť e-sport tím. O hernú hudbu sa postarajú koncerty Mareka Čabáka a Fendiho.

Pozor! Budeme mať aj významných hostí zo zahraničia v podobe Scarecrow Studio z Barcelony a ich prednášku o hre zo sveta point-and-click adventúr.

V hernej sekcii nebude chýbať Nintendo s pestrou ponukou hier pre ich aktuálnu hybridnú konzolu Switch a ich revolučný koncept LABO,  kde z kartónov vyrábate netypické herné ovládače. Nebudú chýbať hry ako Tetris 99, Daemon X Machina, The Legends of Zelda: Link’s Awakening a kopec ďalších. Tiež sa môžete tešiť na najnovšie hry v stánku PlayStation a herných nadšencov poteší hardware značiek Dell a ASUS.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na PC turnaje League of Legends, Heroes of the Storm a Counter Strike. Na konzolách sa bude súťažiť v hrách Tekken 7, Naruto Ultimate NInja Storm 4, Super Smash Bros Ultimate, Mortal Kombat 11, FIFA, Gran Turismo 6P a Naruto Ultimate Ninja Storm 4. Netradične budú aj turnaje vo virtuálnej realite v hrách Beat Sabre, Serious Sam a Elven Assasin.

Čo určite nebude chýbať v hernej sekcii:

  • Výstava japonských herných automatov
  • Najnovšie herné konzoly
  • Retro sekcia s historickými konzolami Nintendo, Sega a Sony
  • sekcie výstava, počítačové hry, spoločenské stolové hry, kartové hry a L.A.R.P.
  • Prezentácia vývojárskych štúdií a výstava histórie počítačových hier.
  • Odborné prednášky, besedy a príspevky na tému hier.
  • Turnaje a hranie najnovších počítačových hier.
  • Workshopy o tvorbe počítačových hier
  • Hranie kartových hier (MTG, World of Warcraft, Pokémon, Yu-gi-oh)
  • Hranie stolových hier (Hobit, Smallworld, Lovci noci, Dixit, a iné)
  • Casual hry (Guitar Hero, DDR, SingStar, EyeToy, a iné)
  • LaserGame aréna

Detaily:

Comics Salón 2019 sa uskutoční v dňoch 20. až 22. septembra 2019 v priestoroch DK Ružinov, Ružinovská 28 v Bratislave. Začína sa v piatok (20.9.) od 13:00 a končí sa v nedeľu (22.9) o 17:00.

Zdroj: Comics Salon

Značky: