Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V aktuálnom 14. ročníku programu Darujte Vianoce zaznamenala Nadácia Orange historicky najviac žiadostí o podporu vianočných príbehov. Aj preto sa rozhodla, že navýši pôvodnú sumu, ktorou ich podporí. Spolu tak rozdelí až 60-tisíc eur, aby pomohla priniesť krajšie sviatky aj tam, kde by inak chýbali.

Celkovo 673 vianočných príbehov dostala tento rok Nadácia Orange do programu Darujte Vianoce. Ide o historicky najvyšší počet žiadostí zaslaných do programu od jeho prvého otvorenia v roku 2002. Preto sa Nadácia Orange rozhodla navýšiť pôvodnú sumu vyčlenenú v programe Darujte Vianoce o ďalších 10-tisíc eur a celkovo tak medzi príbehy rozdelí až 60-tisíc eur. „Teší nás, že na Slovensku je čoraz viac ľudí, ktorí sú vnímaví voči svojmu okoliu a snažia sa pomáhať ľuďom v núdzi,“ vysvetľuje navýšenie sumy Andrea Cocherová, správkyňa Nadácie Orange.

V prvej fáze vybrala hodnotiaca komisia 116 z prijatých príbehov, medzi ktoré rozdelila okamžitú finančnú podporu v celkovej výške 23 686 eur. V rámci druhej fázy posunula ďalších 248 žiadostí na darcovský portál www.dakujeme.sk a každému z nich venovala štartovný dar vo výške 10 – 50 % z požadovanej sumy. Od 25. novembra 2015 tak príbehy na portáli môžu ľubovoľnou sumou podporiť aj individuálni darcovia. Tieto  príspevky navyše Nadácia Orange znásobí rovnakou sumou.

Akú celkovú sumu nakoniec Nadácia Orange takto rozdelí, môže ovplyvniť aj verejnosť. K celkovej sume 60-tisíc eur od Nadácie Orange totiž pribudne do programu Darujte Vianoce aj tento rok opäť príspevok, ktorým za svojich zákazníkov prispeje Orange. Za každú kúpu paušálu alebo inej služby v čase od 30. 10. až do 6. 12. 2015 operátor prispeje 50 centami do grantového programu Darujte Vianoce. Aktuálna výška príspevku je približne 17 000 eur a bude sa ešte zvyšovať.

O programe Darujte Vianoce

Program Darujte Vianoce umožňuje ochotným a aktívnym ľuďom pomáhať druhým a priniesť tak čaro Vianoc aj do rodín, či k ľuďom, kde by inak chýbalo. Žiadatelia v ňom nežiadajú o podporu a pomoc pre seba, ale pre niekoho iného. Program výrazne podporuje princíp individuálnej filantropie a občianskej angažovanosti, ľudí motivuje, aby sa obzerali okolo seba, všímali si potreby iných, podelili sa a prispeli svojím kúskom na zmiernenie ich neľahkej situácie.

Bližšie informácie, vrátane výsledkov tohtoročného programu Darujte Vianoce, nájdete aj na www.nadaciaorange.sk.

Značky: