Boj hudobného priemyslu nekončí a tento raz sa musí sústrediť na programy sťahujúce hudbu Deezeru.

Táto služba je jednou z najpopulárnejších, bola založená vo Francúzsku a poskytuje streamovanie hudby do celého sveta. Keď sa povie cloud a streaming, znie to abstraktne. Avšak skutočné hudobné súbory niekde byť musia. A mnohí sa k nim chcú dostať nie celkom čistým spôsobom. Prakticky nelegálnym a nemá zmysel zaobaľovať to medzi nie celkom čisté alebo nevhodné sťahovanie. Je to krádež a proti tomu bojuje pakt  Digital Millennium Copyright Act a organizácie na strane zákona, ktoré ho využívajú vo svoj prospech.

Kým najčastejšie získavanie nelegálneho obsahu je cez torrent, priame sťahovanie, je tu aj oblasť špecializovaných nástrojov. Jedným z nich je Deezerloader, ktorý stiahne hudbu k vám do počítača bez toho, aby ste vlastnili práva na jej stiahnutie.

Spoločnosť Deezer využíva spomínaný DCMA a žiada o odstránenie takéhoto softvéru. Konkrétne teraz na serveri GitHub, kde žiadajú o odstránenie tohto programu, ktorý stiahne celé skladby vo vysokej kvalite aj s meta tagmi. Žiadajú odstránenie všetkých projektov, ktoré s týmto pôvodným súvisia a to u každého používateľa, ktorý akýmkoľvek spôsobom participuje a dotýka sa nelegálnou činnosťou služby Deezer.

GitHub na túto výzvu zareagoval odstránením aplikácií ako napríklad Deezloader, DeezerDownload, Deeze, Deezerio, Deezit a Deedown.

Používateľom sa teraz namiesto pôvodných súborov zobrazí toto oznámenie:

Tieto nástroj sa dajú nájsť aj inde a pre spoločnosť Deezer to nateraz nevyzerá dobre. Otázkou je či boj s veternými mlynmi a aplikovanie DCMA bude mať zmysel. Pravdepodobne bude nutné zmeniť oficiálne zabezpečenie vlastných aplikácií a odstrihnutie programov, ktoré nelegálne pristupujú na servery Deezeru a sťahujú hudbu. Otázkou ale zostáva, dokedy by nové verzie aplikácií vydržali. Upravené alternatívy by sa mohli objaviť čoskoro.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

TOP 10 najsťahovanejších filmov z torrentov

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.