Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Máte pocit, že o kybernetickej bezpečnosti sa hovorí až príliš veľa a často?

Asi to bohužiaľ nestačí, pretože prakticky každý deň sa môžete dočítať o podvodoch, ktoré sa udiali práve prostredníctvom počítačov, resp. internetu. Tento mesiac, konkrétne 30. novembra nás zároveň čaká Deň počítačovej bezpečnosti a keďže v tomto období aj vrcholia predvianočné nákupy, určite sa v tejto súvislosti oplatí spomenúť pravidlá pre bezpečné online nakupovanie.

Aký má význam Deň počítačovej bezpečnosti?

Počítače nám pomáhajú už vyše štyri desaťročia a okrem obrovského prínosu predstavujú do určitej miery aj bezpečnostnú hrozbu. Hoci rôzne kybernetické podvody menia svoju podobu, dôležitosť ochrany si uvedomovali už v roku 1988. Práve v tomto roku, konkrétne 30. novembra, bol vyhlásený Deň počítačovej bezpečnosti. Nejde pritom o ojedinelú iniciatívu, vo svete ich je totiž viac. Druhý februárový utorok je vyhradený Dňu bezpečného internetu a celý október je zas považovaný za Mesiac kybernetickej bezpečnosti.

Všetky tieto iniciatívy spája potreba upozorniť na hrozby súvisiace s používaním počítačov a internetu k čomu samozrejme patrí aj online nakupovanie či hľadanie práce, ak máte záujem pôsobiť napríklad ako zdravotná sestra v Rakúsku. Hľadanie zamestnania aj nakupovanie online v sebe skrýva viacero nástrah, ktorým sa určite oplatí vyvarovať.

Pozor na pôvodnú cenu

Zľava vôbec nemusí byť taká vysoká, ako sa na prvý pohľad zdá. Spravidla sa totiž počíta z pôvodnej ceny produktu, ktorá ale môže byť umelo nadsadená a produkt sa za ňu ani vôbec nemusel predtým predávať. Vidíte napríklad pasty Crest v zľave 80 či 90 %? Mala by vám zablikať kontrolka! V tomto smere sú veľmi nápomocné online porovnávače cien tovaru, cez ktoré si môžete pri konkrétnych produktoch overiť vývoj ceny.

Online nakupovanieZdroj: elements.envato.com
Online nakupovanie

Preverte si prevádzkovateľa e-shopu

Založiť si e-shop a začať predávať dnes nie je nič zložité a pri troche snahy sa dá zvládnuť prakticky aj za pár hodín. Moderné webstránky navyše ľahko vzbudia dojem serióznosti. Dávajte si preto pozor, na akom e-shope sa chystáte nakúpiť, najmä ak ste o ňom nikdy predtým nepočuli a rovnako sa vám ani nedarí nájsť recenzie. Zistite si kontaktné údaje a tiež čo najviac informácií o spoločnosti, ktorá ho prevádzkuje.

Myslite na bezpečnosť vašich peňazí

Nakupovanie online môže byť veľmi rýchle, no nemusí byť vždy bezpečné, a to najmä pri platení vopred. Zvýšiť pozornosť jednoznačne treba aj vždy, keď ide o zahraničný obchod, prípadne ak obchod prijíma len platby za tovar vopred, alebo si kupujete veci na skrášľovanie ako napríklad bieliace pasty Crest. Ak ste nenadobudli presvedčenie o dôveryhodnosti e-shopu, vyberte si radšej platbu na dobierku, kedy zaplatíte až pri prebratí tovaru. Prípady, kedy e-shop síce platbu prijal ale tovar nikdy neodoslal totiž vôbec nie sú ojedinelé.