Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Posledný deň letných prázdnin si znovu prídu na svoje všetci železniční nadšenci. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom 1. 9. počas Dňa železnice už po siedmy raz sprístupní rušňové depo v Humennom. Na návštevníkov a ich fotoaparáty čakajú historické i súčasné rušne, vozne, vlakové súpravy či obľúbené modelové koľajiská. Najnovším vozidlám budú v humenskom depe sekundovať tie historické, napríklad rušeň Sergej alebo legendárny motorák Stakčínska strela. Novinkou tohtoročného Dňa železnice bude unikátna výstava združenia JSS Iron Art so sochami a motorkami vyrobenými z použitých autosúčiastok. Premiérovo sa predstaví tiež špeciálne bojovo upravené auto.

Rušeň Sergej (označenie T 679.1312) bol vyrobený v ukrajinskom Lugansku v roku 1971. Spočiatku ťahal nákladné vlaky v ťažkom teréne medzi Zvolenom a Vrútkami a na Horehroní pri Čremošnom. Charakteristický dunivý zvuk motora týmto strojom vyslúžil prezývku bubny tajgy. Má za sebou aj filmovú kariéru – filmári si Sergeja požičali do snímky Peacemaker (1997) s Georgeom Clooneym a Nicole Kidman. Rušeň je vo filme zelený, dnes má však opäť svoj pôvodný červený náter. Od poslednej jazdy v máji 2000 je súčasťou zbierky Múzejno – dokumentačného centra. Od soboty
(31. 8.) bude v Humennom v opatere aktivistov z Podvihorlatského železničného spolku.

Unikátny motorový vozeň Stakčínska strela je symbolom regionálnej železničnej dopravy na území Čiech a Slovenska takmer 40 rokov. Vyrábal sa od roku 1976. Exponát v Humennom je najstarší sériovo vyrábaný kus zo série vyše 650 kusov povestných ,,osemtodesiatok“, ktoré vstúpili do dejín hromadnej železničnej dopravy. V čase nasadenia vlak spôsobil malú revolúciu, najmä pre technické vymoženosti ako pneumatické posuvné dvere či automatická prevodovka. Hoci Strela už dnes v riadnej prevádzke nejazdí, iných 15 vozňov tohto typu sa ešte občas objaví ako záloha.

Čo všetko ešte návštevníkov na humenskom Dni železnice čaká?

  • Výstava a prehliadka rušňov osobnej aj nákladnej dopravy,
  • klimatizovaný vozeň Bmpz – najnovší vozeň vo flotile ZSSK,
  • ukážka železničnej, hasičskej a policajnej techniky,
  • program pre deti: vozenie na posunovacom rušni na baterky, maľovanie vláčikov, premietanie videa v nákladnom vozni,
  • železničné a letecké modely,
  • unikátne Porschelino – auto, ktoré jazdí po koľajniciach.

Rušňové depo bude v nedeľu otvorené pre verejnosť od 09:00 do 17:00. Dostať sa sem možno kyvadlovou dopravou z centra Humenného každú celú hodinu, prípadne cestným vláčikom, ktorý bude premávať do depa z Námestia slobody.

 

Značky: