O2 upozorňuje, že deti trávia pred obrazovkou dlhé hodiny.

Deti priemerne strávia v online svete približne 4 hodiny denne, počas ktorých prescrollujú na displeji približne 400 metrov obsahu. Len 28 % rodičov detí do 17 rokov si myslí, že ich dieťa trávi na mobile primerané množstvo času. O2 preto spúšťa celoslovenskú osvetovú kampaň, v ktorej spolu so psychológmi vysvetľuje, ako si nastaviť s technológiami zdravý vzťah.

Až 64 % rodičov uviedlo, že ich dieťa trávia na mobile viac času než očakávali, keď im ho zaobstarali. 7 z 10 opýtaných rodičov vyjadrilo obavu, že používanie mobilu môže viesť k závislosti na digitálnych technológiách. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha, ktorý bol realizovaný na slovenských rodičoch detí vo veku 6 až 18 rokov počas júna 2024 na vzorke 1005 respondentov.

O2 v tejto súvislosti spravilo sociálny experiment. Vytlačilo 400 metrov prescrollovaného obsahu zo sociálnych sietí a ukázalo ho svojim zamestnancom. Cieľom bolo zachytiť emóciu, keď po prvýkrát uvideli ako vyzerá takéto množstvo obsahu vo fyzickej podobe.

Deti denne prejdú 400 metrov. Prstom po displejiZdroj: TOUCHIT
Deti denne prejdú 400 metrov…

Šport ako účinná prevencia

O2 na problém nadmerného používania dotykových zariadení nielen upozorňuje, ale snaží sa ho aj riešiť. Odbornými garantami kampane sú psychológovia Jana a Andrej Zemandlovci, ktorí na webe 400m.sk vysvetľujú v piatich edukačných videách, kedy je ideálny čas dať dieťaťu mobil, od akého veku povoliť sociálne siete, ako môžu byť rodičia dobrým príkladom pre svoje deti, a tiež ako motivovať deti tráviť čas inak – napríklad športovaním.

Na webe je aj ďalší zaujímavý obsah ako sú podcasty, články, či tipy na aplikácie, vďaka ktorým môže byť čas strávený na telefóne zmysluplný a kvalitný.

Účinný spôsob ako môžu rodičia odpútať deti z online sveta je spoločná aktivita, ideálne športová. O2 dlhodobo podporuje Športovú akadémiu Mateja Tótha, ktorá dáva priestor deťom pravidelne sa hýbať, budovať si vzťah k zdravšiemu životnému štýlu a najmä tráviť čas kvalitne. Za 8 rokov fungovania absolvovalo športovú akadémiu viac ako 12 000 detí na takmer 600 školách po celom Slovensku.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos sa rodičia najviac obávajú, že ich dieťa na internete narazí na neželaný obsah (77 %), bude závislé na digitálnych technológiách (73 %), bude narušené jeho súkromie (72 %), alebo že internet bude mať negatívny vplyv na duševné zdravie (70 %).

Okrem toho 39 % rodičov deklarovalo, že deti budú v budúcnosti tráviť rovnako veľa času na mobile ako je tomu teraz a 43 % si myslí, že na mobile budú tráviť ich deti viac času ako doteraz, aj preto bude potreba digitálnej ochrany stále aktuálna.

Deti denne prejdú 400 metrov. Prstom po displejiZdroj: TOUCHIT
… prstom po displeji

Rady psychológov ako deťom nastaviť pravidlá

  • Pravidlá namiesto hádok – Trávi vaše dieťa na mobile príliš veľa času? Vyhnite sa konfliktom s deťmi ohľadom toho, koľko môžu byť na telefóne. Nastavte jasné pravidlá a pomôžte im zvládnuť ich.
  • Prirodzené dôsledky namiesto trestov – Ukážte dieťaťu, že ste na jeho strane, ale aj to, že pravidlá treba dodržiavať.
  • Tvorte silný tím – Nehádajte sa s deťmi o tom, koľko byť na telefóne, naopak, buďte v tom ich spojenec.
  • Socializácia namiesto sociálnych sietí – Spojte sa offline a zdieľajte, čo ste zažili online. 
  • Kvalita namiesto kvantity – Pozrite sa na čas strávený na telefóne ako na vyvážený jedálniček. Naučte sa spolu s deťmi dopriavať si kvalitné sústa, pričom kúsok čokolády tiež nezaškodí.

Ďalšie informácie nájdete na webe 400m.sk.

Zdroj: 400m.sk

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit