Počúvať rádio môžete na počítači alebo v aplikácii cez smartfón. Avšak mať doma digitálne multifunkčné rádio, je celkom iná vec.

Je to podstatne pohodlnejšie a nemusíte mať pritom zapnutý ani počítač ani smartfón. Stačí ho pripojiť do elektrickej zásuvky a môžete počúvať. Na výber máte rôzne spôsoby, ako počúvať rozhlasové vysielanie.

Jednou z nich je klasické FM rádio. Vyhľadanie staníc je automatické. Nechýba podpora pre digitálne rádio DAB / DAB+ a k tomu aj internetové rádio. Spôsob, akým sa zariadenie ovláda, je nadmieru jednoduchý.

Vlastne sme na jeho nastavenie nepotrebovali žiadny návod. Na displeji je vidieť všetko, čo potrebujete, a to priamo v slovenskom jazyku. Pripojenie na domácu Wi-Fi sieť môže byť cez 2,4 alebo 5 GHz štandard. Vyskúšali sme ručné zadanie hesla cez krokové koliesko s možnosťou stlačenia. Dá sa to aj tak alebo sa k routeru pripojíte cez funkciu WPS. Aktivujete ju na rádiu a následne na routeri. Všetky pokyny krok za krokom sú na displeji.

Internetové rádiá sa vyhľadávajú podľa žánrov, lokality alebo popularity staníc. V samostatnej kategórii sú tu aj podcasty. Tento systém môžete poznať z aplikácií pre smartfón. Aby ste ich nemuseli zakaždým hľadať, najobľúbenejšie si môžete uložiť priamo do pamäte rádia. K dispozícii máte pamäť na 30 staníc. Pamäť je oddelená a pamätá si FM, DAB / DAB+ a internetové samostatne.

Preto je treba sa prepnúť do správneho režimu, aby ste vyvolali stanicu pre daný spôsob prehrávania. Štyri z nich sa dajú vyvolať tlačidlami na zariadení. Ostatné nájdete v zozname, na ktorý je tu takisto samostatné tlačidlo. Celkovo je ovládanie veľmi pohodlné. Jednak je tu krokové koliesko a na najdôležitejšie funkcie sú tu samostatné tlačidlá. Na 2,5-palcovom displeji s podsvietením vidíte informácie o rádiu a tlačidlom sa dá prepínať medzi podrobnejšími informáciami, ktoré vysiela. To platí aj pre ostatné spôsoby počúvania, vrátane FM s RSD.

DIR3020 sa dá použiť aj ako UPnP zariadenie vo vašej sieti a v tomto režime ho nájdu iné zariadenia. Napríklad počítač alebo herná konzola a vy môžete distribuovať zvuk aj týmto spôsobom.

Výkonovo bude postačujúce na bežné ozvučenie obývačky. Má stereo reproduktory s výkonom 2 × 3 W. To je dostatočné na väčšiu miestnosť a pri nerušivej hlasitosti si zachováte dobrú kvalitu zvuku. Reproduktor ako taký nie je stavaný na príliš hlasité počúvanie, ale pri strednej hlasitosti si zachováva detailnosť prejavu. To bolo jedno z príjemných prekvapení. Poteší aj fakt, že tu máte výstup na slúchadlá. Priaznivci rozhlasového vysielania v akejkoľvek forme majú teda zariadenie, ktoré sa dá dobre využiť ako osobný reproduktor na svojom pracovnom stole.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Jednoduché ovládanie
  • Slovenské rozhranie
  • Pamäť na obľúbené stanice
  • Podpora internetového vysielania
  • Kvalita zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá integrovanú batériu
  • Tlačidlo hlasitosti občas prechádza menu a nemení hlasitosť

Verdikt

Hama DIR3020 sme vnímali ako rádio, ktoré ako tak bude hrať. Opak je pravdou a kvalitou zvuku nás tento produkt prekvapil. Tiež aj tým, ako jednoducho sa ovláda. Toto je výborné zariadenie nielen pre starých rodičov, ale každého, kto má rád rádio a chce mať moderný reproduktor aj s podporou internetových vysielaní.

Zapožičal: Hama Slovakia

Cena: 119,99 €

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.