Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

K celosvetovému úspechu divízie BMW Motorrad, ktorá si za rok 2022 pripísala 202 895 motocyklov a skútrov odovzdaných zákazníkom, čo predstavovalo historicky najlepší výsledok a medziročný nárast o 4,4 %, prispelo svojou mierou aj slovenské zastúpenie bavorského výrobcu prémiových motocyklov.

Počas roku 2022 sa na slovenskom trhu podarilo umiestniť 485 motocyklov, čo znamená najlepší výsledok v histórii. Značka vďaka tomu na Slovensku obsadila 1. miesto v náročnej a nabitej kategórii motocyklov so zdvihovým objemom nad 500 cm3. Divízia BMW Motorrad dosiahla na Slovensku trhový podiel 16,4 percenta, pričom nárast predaja medziročne vzrástol o 3,4 percenta. Význam úspechu tohto výsledku podčiarkuje skutočnosť, že v roku 2021 dodala spoločnosť BMW Motorrad Slovensko slovenskej polícii 52 motocyklov.

Najviac predaných motocyklov z kategórie Adventure

Z hľadiska kategórií sa na Slovensku najviac darilo segmentu Adventure, čo kopíruje celosvetový trend záujmu o nákup motocyklov. Z celkového počtu 485 predaných kusov pripadá až 190 kusov na motocykle s motorom boxer – legendárne modely R 1250 GS, pričom 107 zákazníkov už jazdí na dobrodružnejšej verzii Adventure s bohatou výbavou a 30-litrovou nádržou, čo znamená nekonečné dobrodružstvá aj v regiónoch so slabým pokrytím čerpacími stanicami.

Na druhom mieste sa umiestnil skúter C 400 GT (26 kusov), bronz si na Slovensku pripísal univerzálny cestovateľský motocykel BMW F 900 XR, ktorý ponúka aj možnosť úpravy výkonu na 35 kW (48 k) pre potreby predpisov pre vodičský preukaz skupiny A2.

Medzi ďalšie zaujímavé vozidlá, ktoré si na Slovensku našli svojich zákazníkov, patrí aj modelový rad R 18 z kategórie Heritage. So zdvihovým objemom 1 802 cm3 ho poháňa najväčší dvojvalcový motor typu boxer, aký kedy značka BMW počas svojej 100-ročnej histórie vyrábala. Najpredávanejším motocyklom z tohto úchvatného modelového radu je verzia R 18. Dôvodom jej úspechu sú široké možnosti individuálnych doplnkov, ktoré tento motocykel ponúka. Vo veľkom to využívajú aj slovenskí zákazníci, a tak možno povedať, že slovenské cesty nebrázdia dva rovnaké motocykle BMW R 18.

Za úspech možno považovať aj záujem o čisto elektrický skúter C 04, ktorý predstavuje úplne nový prístup značky BMW k mestskej mobilite, ktorá bude v budúcnosti úplne bez lokálnych emisií. Vzhľadom na to, že toto vozidlo sa začalo predávať až na konci motocyklovej sezóny, možno 10 predaných kusov považovať za veľmi sľubný štart so zaujímavým potenciálom do budúcna.

Potešiteľným výsledkom je aj záujem o model BMW M 1000 RR, ktorý si na Slovensku našil dvoch majiteľov s vycibreným vkusom pre vysoko výkonné motocykle. Výnimočnosť tohto modelu umocňuje skutočnosť, že ide o prvý motocykel, ktorý vznikol v spolupráci so športovo zameranou divíziou BMW M GmbH. Tá v minulom roku oslavovala 50 rokov od svojho založenia a práve superšportovým modelom M 1000 RR podčiarkla svoje schopnosti aj na poli jednostopových vozidiel.

Sto rokov BMW Motorrad

Značka BMW pokračuje aj v tomto roku s oslavou jubileí. Po spomínaných 50 rokoch divízie BMW M GmbH ide o ešte významnejšie výročie – 100 rokov BMW Motorrad. Už teraz pritom možno načrtnúť, že oslavy významného výročia od založenia sa pripravujú na medzinárodnej, ale aj na slovenskej úrovni. Zákazníci sa môžu tešiť na viacero prekvapení v podobe zaujímavých podujatí, ale aj príťažlivých motocyklov.

Medzi hlavné ťaháky budú patriť špeciálne verzie z kategórie Heritage. Modely R NineT a R 18 sa predstavia v edíciách limitovaných na 1 923 kusov, čím sa odvolávajú na rok založenia spoločnosti. Okrem toho prídu na trh vynovené, alebo úplne nové modely R 1250 RS, R 1250 R, M 1000 R (najsilnejší sériovo vyrábaný naháč na trhu), M 1000 RR, či S 1000 RR. Už z takéhoto rýchleho prehľadu vidno, že zákazníci a priaznivci značky sa majú tento rok na čo tešiť.

„Som veľmi rád, že v roku 2022 sa nám na Slovensku podarilo dosiahnuť rekordný výsledok z hľadiska predajov a tým sa udržať v duchu celosvetového trendu značky. Podiel kategórie Adventure, zvlášť modelov R 1250 GS a R 1250 GS Adventure, je vysoký, no odstup od ostatných modelov sa zmenšuje, čo ma veľmi teší. Znamená to, že slovenských zákazníkov dokážu svojou kvalitou, charizmou a najmä výnimočnými jazdnými vlastnosťami osloviť aj ostatné kategórie a modely z mimoriadne bohatej ponuky BMW Motorrad. Chcem sa poďakovať všetkým našim zákazníkom za priazeň v roku 2022 a teším sa na to, čo všetko spolu zažijeme v roku 2023. Ponesie sa v duchu osláv storočnice BMW Motorrad a už sa tešíme na všetky novinky, zážitky a prekvapenia, ktoré prinesieme naším priaznivcom. Verím, že nadviažeme na úspechy z roka 2022 a potvrdíme svoju pozíciu nielen v kategórii nad 500 cm3, ale aj medzi prémiovými výrobcami motocyklov,“ uviedol Marek Malatinec, Country manager BMW Motorrad Slovensko.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.