Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • 70 percent majiteľov smartfónov pravidelne zdieľa svoje fotografie a má vlastné publikum. 46 percent ľudí je aktívnych na viac ako jednej sociálnej sieti
  • Do konca roku 2021 celková dátová prevádzka na sociálnych médiách dosiahne 180 exabajtov
  • Čistý nárast objemu mobilnej dátovej prevádzky za minulý rok sa dá prirovnať k trom odsledovaným celovečerným filmom u každého človeka na planéte.

Embracing-data-sharing_nowat

Ericsson vo svojej najnovšej štúdii Ericsson Mobility Report odhaduje, že do konca roku 2021 vo svete pribudne 3 miliardy smartfónov. Množstvo spotrebiteľov tak bude mať jednoduchý prístup k sociálnym sieťam cez aplikácie a webové prehliadače.

EMR_Infografika_nowat

Správa Ericssonu ukazuje, že ľudia dnes komunikujú viac prostredníctvom textových ako hlasových služieb. Mnohí sú zvyknutí svoje fotografie či videá zdieľať na sociálnych sieťach okamžite po ich vzniku. Napríklad viac ako 70 percent majiteľov smartfónov hovorí, že pravidelne zdieľa svoje osobné fotografie a má publikum, ktoré vidí čo zdieľal a aktívne sa angažuje. 46 percent ľudí je aktívnych na viac ako jednej sociálnej sieti.

Kumulovaná prevádzka na sociálnych sieťach by počas najbližších 6 rokov mala dosiahnuť 180 exabajtov. Ak si to prerátame na spotrebu jedného človeka za deň, vychádza nám to v priemere na 35 minút denne strávených pri sociálnych sieťach alebo približne 200 miliárd fotografií zobrazených každý deň. Celková prevádzka na sociálnych sieťach počas nasledujúcich 6 rokov narastie 12-násobne oproti uplynulým 6 rokom.

Najnovší Ericsson Mobility Report sa pozrel aj na mobilnú dátovú prevádzku, ktorá by mala v najbližších šiestich rokoch narásť až 10-násobne, čo je navýšenie pôvodného odhadu. Je za tým najmä nárast priemernej dátovej spotreby na jednotlivca. V roku 2015 len nárast oproti predvlaňajšku predstavoval 20 exabajtov, pričom o polovicu z tohto objemu sa postaral prenos videa. Objem nárastu sa dá prirovnať k trom celovečerným filmom pozretým každým človekom na planéte.