Bezdrôtové nabíjanie batérií, založené na princípe elektromagnetickej indukcie medzi dvoma cievkami, nie je žiadnou novou technológiou.

Význam takéhoto bezdrôtového nabíjania vzrástol s jeho dostupnosťou v moderných smartfónoch.

Nabíjanie mobilných telefónov prostredníctvom špeciálnej podložky alebo nabíjacieho stojana je veľmi pohodlné, keďže nie je nutná žiadna manipuláciu s káblami.

Pre bezdrôtové nabíjanie sa v súčasnosti najčastejšie využíva štandard Qi, ktorý si vyžaduje použitie nabíjacej podložky a indukčnej cievky zabudovanej v zadnom kryte smartfónu.

Systém Qi zabezpečuje bezdrôtový prenos elektrickej energie do vzdialenosti zhruba štyroch centimetrov. Na rozdiel od klasických nabíjačiek je potrebné pri nabíjaní batérií smartfónov rátať so zníženou účinnosťou, takže aj samotné nabitie batérie doplna, trvá o niečo dlhšie.

Z ponuky na súčasnom trhu podporujú bezdrôtové nabíjanie najmä modely smartfónov od juhokórejských výrobcov Samsung a LG. Niektoré telefóny však možno o funkciu bezdrôtového nabíjania rozšíriť pomocou špeciálnych nabíjacích cievok vkladaných pod zadný kryt prístroja. Zároveň je k dispozícii aj celý rad rôznych bezdrôtových nabíjačiek s podporou štandardu Qi, vrátane takéto typu, ktorý je určený na montáž priamo do pracovného stola.

V prípade bezdrôtového nabíjania je hlavným problémom životnosť batérie. Bežná životnosť Li-Ion batéria je okolo 500 nabíjacích cyklov, takže časté odkladanie telefónu na nabíjaciu podložku môže viesť k rýchlejšiemu opotrebeniu batérie a nutnosti jej výmeny.

Budúcnosť bezdrôtového nabíjania

Technológia bezdrôtového nabíjania sa v súčasnosti vyvíja dvoma smermi. Prvým je využitie elektromagnetickej indukcie na nabíjanie elektromobilov a hybridných vozidiel – buď pri státí na parkovacom mieste, alebo aj počas jazdy po ceste.

Druhým smerom vývoja bezdrôtového nabíjania malých elektrických spotrebičov je možnosť bezdrôtového prenosu elektrickej energie na vzdialenosť dlhšiu ako niekoľko centimetrov. Pri prenose elektrickej energie na veľkú vzdialenosť už nemožno využiť princíp elektromagnetickej indukcie, zato sa vkladá nádej do rádiových vĺn a špeciálnych nabíjacích čipov, ktorými budú koncové zariadenia osadené.

Ak sa tento spôsob nabíjania batérií na diaľku presadí, môžeme sa v budúcnosti tešiť nielen na bezdrôtové nabíjanie smartfónov a tabletov, ale napríklad aj slúchadiel, klávesníc, myší a ďalšie malých elektronických zariadení každodenného použitia.

Zatiaľ sa však výskum a vývoj v tejto oblasti bude musieť vysporiadať s problémami účinnosti bezdrôtového nabíjania a taktiež vplyvu bezdrôtového prenosu elektrickej energie na samotných používateľov.

Bezdrôtové nabíjanie iPhone 8

V súvislosti s bezdrôtovým nabíjaním batérií na vzdialenosť niekoľkých desiatok centimetrov sa často hovorí o spolupráci medzi spoločnosťami Apple a Energous. Je totiž takmer isté, že nový iPhone bude ako prvý model od Apple vybavený práve bezdrôtovým nabíjaním.

Použitie systému firmy Energous by bolo obrovským technologickým skokom, avšak rovnako tak je možné, že Apple vsadí na osvedčenú technológiu Qi.