Tomu je však koniec, minimálne dočasne

Spoločnosť DJI bližšie predstavovať netreba, je to najznámejší výrobca dronov, ktoré lietajú po celom svete. Aj v Iraku a Sýrii, kde ich na prieskum terénu zneužíva islamský štát, ktorý týmto spôsobom jednoducho mapuje „nepriateľskú“ lokalitu a následne dokáže presne navádzať riadené strely a pod. Väčšie drony vzlietnu aj s čiastočným nákladom, čo predstavuje ďalšiu hrozbu, napr. bombového útoku.

V najvyhrotenejších vojnových zónach boli spozorované drony od DJI, o čom bola táto spoločnosť ihneď informovaná. Z komerčných produktov DJI sa tak stali veľmi nebezpečné hračky. Spoločnosť DJI na túto situáciu ihneď zareagovala a vydala update softvéru s bezletovými zónami (vybrané zóny nad Irakom a Sýriou), v ktorých žiadne ich zariadenie nevzlietne. Dron podľa GPS rozpozná, že sa nachádza nebezpečnej zóne a nevzlietne.

Je zrejmé, že to nebude trvať dlho, kým prídu nato, ako GeoFencing obísť alebo siahnu po dronoch inej značky. Ale to, že kompetentní ľudia z DJI ihneď zareagovali je chvályhodné.“

S novým updatom trošku „utrpeli“ vojenský reportéri, ktorí v týchto zónach používajú na dokumentáciu drony od DJI. To je však zanedbateľné, nakoľko táto aktualizácia mohla, môže zachrániť množstvo životov. Tento počin spoločnosti DJI by sa mohol dostať aj do „uší“ ostatných výrobcov, ktorí by mohli zareagovať rovnako. Je zaujímavé, ako jednoducho sa môže komerčný výrobca dronov „zapliesť“ do vojenského konfliktu.

Zdroj: theregister.co.uk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE