Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po prvom úspešnom hackathone z minulého roku zavítal projekt Hacknime.to z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie do Prešova aj po druhýkrát. Téma podujatia niesla názov “Digitálny občan”, pričom cieľom bolo vytvoriť koncept digitálnej mestskej identity pre poskytovanie digitálnych služieb a participáciu obyvateľov mesta Prešov. Počas 4. a 5. septembra sa tak opäť stretli študenti, mladé talenty, IT odborníci a nadšenci inovácií a spoločne budovali digitálnu budúcnosť Slovenska.

“Pre mňa sú počítačové technológie srdcovka. Veľakrát som videl a zažil, že informatizácia dokázala posúvať spoločnosti, v tomto prípade mám na mysli obchodné spoločnosti, vpred. Mojím snom je, aby sme niečo podobné dosiahli aj v rámci nášho spoločenstva ľudí – obyvateľov mesta Prešov. Preto dúfam, že jedného dňa mi informatizácia umožní plniť moje vízie, tak ako predtým v obchodnej sfére, tak teraz v zlepšovaní života v našom meste. Preto aj moju osobnú účasť na hackathone vnímam ako cestu k získaniu toho, čo som si ako primátor vytýčil za cieľ,” zhodnotil potenciál a dôležitosť digitalizácie a IT technológií primátor mesta Prešov, František Oľha

Hackathonu “Digitálny občan”, ktorý je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR sa zúčastnilo 44 hackerov, ktorí vytvorili 11 súťažných tímov. Okrem sústredenia čakal na účastníkov aj sprievodný program, či už v podobe workshopu Ako vyhrať hackathon v podaní Denisa Sedláka, manažéra pre rozvoj lokálneho ekosystému v SARIO, alebo názornej prezentácie krátkeho ale efektívneho cvičenia pre ľudí so sedavým zamestnaním od startupu Desk-athlete.

Po 2 dňoch usilovnej práce a v niektorých prípadoch dokonca aj vďaka nočnému hackovaniu sa všetkým tímom podarilo úspešne odovzdať svoje návrhy odbornej porote a tá následne vybrala a ocenila 3 výherné riešenia. Po skúsenostiach z predošlých hackathonov sa hlasovania mohli zúčastniť opäť aj diváci. Prvýkrát sa ich výber zhodoval aj s názorom poroty a tím na treťom mieste získal aj divácku cenu. “Moje dojmy sú fantasické, možno ešte o niečo lepšie, ako po prvom hackathone. Bolo z čoho vyberať a až do prezentácie posledného súťažného nápadu bolo všetko otvorené. Ideme opäť do realizácie, chceme vytvoriť základ riešenia, na ktoré budeme prilepovať ďalšie systémy, čiže škálovateľnosť návrhu bola pre nas kľúčová,” zhodnotil priebeh podujatia primátor F. Oľha. Počas vyhodnotenia taktiež vyjadril svoje nadšenie nad kreativitou tímov a potenciál zakomponovania jednotlivých nápadov do finálnej podoby realizovaného systému.

Prvé miesto patrí tímu Noove

Tím Noove, ktorého súčasťou boli aj dvaja členovia víťazného tímu z júnového hackathonu pre Úrad pre verejné obstarávanie, obsadil v Prešove prvé miesto. Podľa vlastných slov im najviac pomohli konzultácie s mentormi a dôraz na ucelenú myšlienku. “Som rád, že sme si dali poradiť a počúvali rady od mentorov. To s čím sme za nimi pôvodne prišli, nám viac menej celé zavrhli,” pousmial sa Matúš Koleják a doplnil – “prišli sme s appkou pre všetko, avšak na základe odporúčaní sme sa vydali cestou uceleného riešenia, ktoré dávalo naozaj zmysel. Počas pitch contestu sme formou storytellingu predstavili aplikáciu s jasným konceptom.”

Vytvorili aplikáciu s príslušným názvom ”Digitálny Prešov“, ktorá občanom umožňuje jednoducho nahlasovať mestské problémy a podávať návrhy. Využíva gamifikáciu na zvýšenie angažovanosti a umelú inteligenciu na rýchle spracovanie podnetov. Cieľom je zefektívniť komunikáciu medzi občanmi a úradmi a podporiť participatívne plánovanie. “Bol to úžasný zážitok a chcem sa poďakovať mentorom, že nás správne nasmerovali. Veľkým plusovým bodom bol aj prístup primátora mesta Prešov, pána Oľhu, ktorý mal jasnú víziu a vedel ju veľmi dobre odkomunikovať, zhodnotil Jakub Nagy z tímu Noove.

Na druhom mieste skončil tím Lwíčkovci

Tím Lwíčkovci má už taktiež s projektom Hacknime.to nejaké skúsenosti a na výhernom pódiu sme ich mohli vidiet trikrát, dokonca raz na prvom mieste. Tentokrát stavili na spätnú väzbu priamo od obyvateľov mesta Prešov. Počas hackathonu vyšli do ulíc, kde zastavili okoloidúcich a spýtali sa ich na názor. Výsledkom bol návrh aplikácie s názvom „Pre Prešov“, ktorá prináša jednoduchý prístup k mestským službám, overeniu totožnosti, rezerváciám na úradoch a personalizovaným informáciám. Pomáha občanom efektívne komunikovať s mestom a získavať motivácie vo forme zliav a benefitov. Ich stratégia sa oplatila a zaslúžene im patrí druhé miesto.

Tretie miesto a cenu publika získal študentský tím Argon

Napriek tomu, že členovia tímu Argon sa chcú na hackathonoch najmä učiť a zbierať skúsenosti, taktiež sa pravidelne umiestňujú na výherných priečkach. Toto bol ich už siedmy hackathon a tentokrát zaujal tak publikum, ako aj odbornú porotu. Aplikácia „Môj Prešov“, ktorú počas hackathonu navrhli, slúži na efektívnejšiu komunikáciu mesta Prešov s jeho občanmi, ktorí, ako tvrdí Argon, „chcú byť vypočutí“. Na overenie totožnosti používa banking ID technológie, ktoré už niekoľko mesiacov či rokov fungujú v susedných krajinách, ako sú Ukrajina a Česká republika. Občania môžu cez aplikáciu hlasovať za novinky v meste, participovať na dôležitých rozhodnutiach, ukladať dôležité dokumenty, či mať prehľad o poplatkoch a daniach. Aplikácia nezabúda ani na motor ekonomiky – malých a stredných podnikateľov.

“My máme v tíme veľmi dobrý networking a sme, ako sa hovorí, “people-oriented tím”. Veď aj naše motto znie – sme tím, sme rodina a sme gang. Sme veľmi radi, že sa nám opäť podarilo zaujať porotu a naďalej máme veľkú motiváciu sa Hacknime.to podujatí zúčastnovať, pretože je to skvelá príležitosť spoznať nových ľudí. V podstate aj náš tím, v podobe v akej je dnes, vznikol práve na hackathone prepojením Argonu zo západného a východného Slovenska,” zhodnotila svoje pocity a skúsenosti z podujatí Michaela Vavrová z tímu Argon.

Hacknime.to ostáva na východe Slovenska a pokračuje v Košiciach

V poradí jedenásty hackathon opäť prinesie príležitosť pre mladých talentovaných ľudí, ktorí účasťou na podujatí môžu priniesť inovácie do života občanov Slovenska. 23. a 24. septembra sa bude konať hackathon s názvom Regionálny rozvojový portál v Košiciach, ako súčasť programu SlovakiaTech 2024.

Výzva hackathonu znie “Poď navrhnúť inovatívny rozvojový portál Košického kraja pre poskytovanie užitočných informácií pre investorov a organizácie regionálneho rozvoja,” pričom prihlasovanie je už teraz možné cez webstránku hacknime.to.

Značky: