A čo by ste povedali na na Windows 10 v mobile. Áno alebo nie? 

Názor Michala Reitera

Operačný systém Windows pre mobilné zariadenia prešiel dlhou vývojovou cestou. Vyzerá inak ako Android aj ako iOS, a tak to má byť. Je nainštalovaný na cenovo skutočne dostupných telefónoch. V našich končinách hovoríme hlavne o značke Lumia. Tieto telefóny sú obľúbené u používateľov, ktorí sa obávajú možností a kontroly nad inteligentnými telefónmi celkovo. Windows vnímajú ako známu značku a tiež vnímajú tieto zariadenia ako telefóny s dlhou výdržou.

Windows je veľmi dobrý operačný systém, je najrozšírenejší a pobeží vám takmer na všetkom. To sa ale bavíme o počítačoch. V telefónoch sa mi javí príliš neohrabaný. Nekonečne dlhé ponuky, rolovanie, málo možností skutočne podstatného prispôsobenia a navyše niekedy veľmi ťažkopádny prístup k aplikáciám. Tie si ukladáte vo forme dlaždíc a tento systém je pohodlný. Treba ich ale vytiahnuť na hlavnú obrazovku z veľmi dlhého vertikálneho zoznamu aplikácií. Aktívne dlaždice sú super, no tu narážame hlavne na prepracovanosť aplikácií. Windows v mobile sa totiž tvári ako by bol v počítači. Stačí len zapnúť aplikáciu na počasie a budete čakať niekoľko sekúnd, pokým sa aktualizuje. Na displeji tak neuvidíte počasie ale animáciu rotujúcich koliesok. Trochu nepohodlné. Špecialitou je potom Messenger od Facebooku. Ak ho prekryjete spustením inej aplikácie a zobrazíte znovu cez dlaždicu, stratíte zobrazenie naposledy otvorenej konverzácie. No a samozrejme, tiež aj rozpísaný text. Nestratíte ho, ak aplikáciu spustíte z multitaskingového menu. Takýchto detailov a sprievodných javov je viac. Nehovoriac o tom, že pre tento systém máte obmedzené možnosti v oblasti prehliadača, no aj celkovej základne aplikácií.

Toto je všetko, čo patrí k filozofii systému a dá sa na to zvyknúť. No dnes cez telefón komunikujeme neustále a očakávame aktuálne notifikácie. Tie občas meškajú, synchronizovanie emailov nie je celkom také rýchle, ako by sme chceli a pod. Je tu skrátka veľa detailov, na ktorých sa po čase mnohí z nás „zaseknú“ a zistia, že sú akosi limitovaní.

Verdikt MR

Windows 10 Mobile je systém, ktorý sa dá dobre používať. O tom žiadna diskusia. No pracuje trochu inak, a tak má pochopiteľne aj svoju cieľovú skupinu používateľov. Neraz z radu firemných zákazníkov. Plná podpora Exchange synchronizácie alebo všeobecne lepšia výdrž akumulátora však nebudú fanúšikom konkurenčných systémov stačiť. Microsoft si svoju časť úlohy vydaním systému Windows 10 Mobile splnil. Teraz je rad motivovať vývojárov, aby čo najlepšie optimalizovali aplikácie pre tento systém.

Názor Romana Kadleca

Spočiatku som bol fanúšikom operačného systému Windows Phone. Išlo o fajn alternatívu k ostatným platformám, ktorá prinášala iný pohľad na vec. Mala v sebe kancelársky balík MS Office, navigáciu HERE a svižnú prevádzku. Síce niektoré aplikácie chýbali, ale to sa predsa časom zmení. Alebo aj nie?

O pár rokov neskôr sme všetci netrpezlivo očakávali príchod systému Windows 10 aj pre telefóny. Microsoft vyhlasoval, že systém bude zadarmo aj na počítače, aby vznikla veľká používateľská základňa a vývojári mali o dôvod viac, prečo vyvíjať aplikácie aj pre túto platformu. Windows 10 je totiž jednotný systém a aplikácie fungujú všade, bez ohľadu na to, či to je počítač, tablet alebo smartfón. A k tomu lákavo pôsobiaca funkcia Continuum, no kto by sa netešil.

Dnes je Windows 10 Mobile na trhu viac ako polroka a neviem si k nemu nájsť cestu. Neexistuje rozhodujúci dôvod, prečo tak spraviť. Windows 10 Mobile sa v porovnaní s Windows Phone 8.1 odlišuje viac-menej iba kozmeticky. Continuum je funkcia, ktorá lepšie vyzerá na prezentáciách, ako sa reálne používa. A aplikácie? Tie stále chýbajú. Hoci, treba pochváliť Microsoft a Facebook, že spoločnými silami dotiahli aplikáciu Instagram z verzie BETA do finálnej podoby. A tiež chválime slovenský Microsoft, že sa snaží prinášať lokálny obsah, ako je slovenská verzia Forbes alebo exkluzívna aplikácia Majka Spirita.

Z používateľského hľadiska však neexistuje dôvod, ktorý by ma motivoval prejsť z Androidu alebo iOS na Windows 10 Mobile. Pri testovaní Lumie 950 som ocenil kvalitu fotoaparátu, ale to bolo tak všetko. Continuum je pekná funkcia, v praxi ju však nevyužijem kvôli slabšiemu výkonu a obmedzenej kompatibilite aplikácií. Samotný systém je fajn, ak fungujete na službách od Microsoftu, avšak v opačnom prípade vám budú chýbať aplikácie a služby. Nemám problém kedykoľvek vymeniť Android telefón za iPhone a naopak a v priebehu hodiny fungovať, ako keby som stále používal starý telefón. Ale v prípade Windows 10 Mobile to problém celkom je.

Verdikt RK

Presne, ako hovorí Mišo, Windows 10 Mobile je systém pre určitú skupinu používateľov. A ja do nej nepatrím. Nie, kým platforma neponúkne úplne všetky aplikácie, ktoré každodenne využívam na Androide a iPhone, resp. iPade. Pritom si viem predstaviť, že by som tento systém používal. Ale chcel by som od neho pridanú hodnotu – napr. plnohodnotnú podporu x86 aplikácií a ďalšie funkcie, ktoré by z telefónu spravili skutočný počítač vo vrecku. Možno by ani táto cesta nebola tá úspešná, avšak Microsoft musí experimentovať. Nič iné mu ani neostáva.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.