Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V súčasnosti, keď je pandémia na ústupe, slovenskí respondenti chcú ísť  znovu na dovolenku do zahraničia, plánujú víkendovať v cudzine a nakupovať v susedných krajinách. Pritom slovenskí cestujúci uprednostňujú platbu kartami alebo smartfónom/smart hodinkami pred hotovosťou. Toto hovoria výsledky štúdie Travel and Payment Intentions Study 2022, ktorú uskutočnila spoločnosť Visa na ôsmych trhoch strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Cestovanie do zahraničia prirodzene súvisí aj s platbami uskutočnenými v iných menách a s výberom dostupných platobných metód. Až 67 percent obyvateľov Slovenska uviedlo, že by pri cestách do zahraničia uprednostnili platbu kartou alebo smartfónom/smart hodinkami. Tento trend sa rozvinul počas pandémie, keď spotrebitelia začali uprednostňovať online nakupovanie alebo pri platbe za tovar v obchodoch uprednostnili bezkontaktné platby, čo sa teraz odráža aj v preferenciách platieb pri cestách do zahraničia.

Slováci, ktorí by chceli pri cestách do zahraničia používať karty alebo smartfóny/smart hodinky, oceňujú tieto spôsoby platby pre ich rýchlosť (68 %), pohodlie (63 %), že nie je potrebné meniť hotovosť na miestne meny (44 %), že sa vyhnú riziku straty hotovosti (42 %), ale aj pre ich bezpečnosť (39 %).

„Vidíme, že Slováci sa pri cestách do zahraničia spoliehajú na platby kartou a mobilným zariadením, pričom až 67 % respondentov zo Slovenska odpovedalo, že tieto spôsoby platby uprednostňujú. Vďaka inovatívnej a dôveryhodnej globálnej sieti Visa môže každý platiť rýchlo, pohodlne a bezpečne na viac ako 100 miliónoch miestach na viac ako 200 trhoch na svete,“ povedala Ľubica Gubová, Country Lead Visa pre Slovensko.

Zaujímavosťou pri platbách kartou v zahraničí je, že drvivá väčšina Slovákov (takmer 94 %) používa rovnakú kartu doma aj pri cestách do zahraničia a iba 6 % Slovákov používa na platby v zahraničí inú kartu. Ako dôvody na používanie inej karty v zahraničí uvádzajú Slováci pocit bezpečia pri nepoužívaní „primárnej“ platobnej karty v zahraničí (takmer 50 %), lepšie výmenné kurzy (23,5 %), prístup k viacerým menám (34 %) a lepšiu kontrolu výdavkov (30 %). 44 % slovenských respondentov uviedlo, že by v zahraničí platili bezkontaktnou kartou a 18 % chce v zahraničí bezkontaktne platiť pomocou smartfónu alebo smart hodiniek.

Na dovolenke, pri víkendových pobytoch v mestách alebo na nákupoch v zahraničí používajú slovenskí respondenti najčastejšie na platenie karty alebo svoje smartfóny/smart hodinky. Kde najviac slovenskí cestovatelia v zahraničí míňajú? V prípade kariet a smartfónov/smart hodiniek sú to čerpacie stanice a nákupné centrá (viac ako 80 %), potraviny (72 %), lekárne/drogérie (70 %) a reštaurácie (70 %), ale aj na zábavné aktivity ako sú múzeá, galérie či zábavné parky (60 %).

Cestovanie sa vracia na Slovensko

Slovenskí respondenti majú v roku 2022 pomerne veľký záujem cestovať na zahraničné dovolenky (viac ako 3 noci), pričom takéto dovolenky plánuje tento rok viac ako 36 % opýtaných. Tento výsledok je porovnateľný, ale mierne vyšší v prípade Čechov a Bulharov (41 %, resp. 42 %), pričom oveľa väčšiu chuť na dovolenku tento rok preukazujú Slovinci (62 %) a za nimi nasledujú Rumuni (50 %). Ďalším dôvodom cestovania do zahraničia sú krátke víkendové výlety. Tento typ cestovania na Slovensku označilo takmer 35 % opýtaných, pričom podobnú chuť na krátke víkendové pobyty tento rok prejavujú aj Česi. Slovinci plánujú tento druh výletov mierne viac (44 %), nasledujú Chorváti (41 %). Chorváti tiež najviac obľubujú cesty do susedných krajín za nákupmi (31 %). Na Slovensku plánuje cestovanie za nákupmi 23 % respondentov.

„Vo Vise veríme, že cestovanie a cestovný ruch sú dôležitými hybnými silami na rozvoj ekonomických príležitostí a pracovných miest, ako aj na rozširovanie kultúrneho povedomia a uznania. Naša štúdia ukazuje, že Slováci sa tešia, že môžu obnoviť svoje cestovateľské zvyky spred pandémie. Návrat k cestovaniu, či už na dovolenku, za mestskou turistikou alebo na nákupy do susednej krajiny dokazuje, že slovenskí spotrebitelia znovu nadobúdajú istotu, čo je dobrým znamením pre oživenie cestovného ruchu a cezhraničných transakcií,“  uviedla Ľubica Gubová, Country Lead Visa pre Slovensko.

Štúdia ukázala, že viac ako 47 % Slovákov plánuje ísť tento rok na dovolenku jedenkrát. Platí to podobne pre Maďarov (50 %), Čechov (50 %) a Poliakov (52 %). Ďalší slovenskí respondenti uviedli, že by išli na dovolenku častejšie: dva až trikrát (40 %) či štyri až päťkrát (4 %) alebo viac ako päťkrát (4 %). Tretina Slovákov má tendenciu plánovať si dovolenku niekoľko mesiacov pred samotnou cestou a takmer 25 % plánuje svoje cesty približne mesiac vopred. Medzi top dovolenkové destinácie Slovákov v roku 2022 patrí Chorvátsko (34 %), Česká republika (28,5 %), Taliansko (27,5 %), nasleduje Grécko (14 %) a Španielsko (12 %).

Okrem pravidelných zahraničných dovoleniek plánujú Slováci v roku 2022 načerpať nové sily počas krátkych víkendových výletov (alebo tzv. city breakov). Medzi 3 top destinácie víkendových výletov, ktoré by Slováci chceli tento rok navštíviť patria Praha (48 %), Viedeň (24 %) a Paríž (15 %). Až 45 % plánuje tento rok absolvovať 2 alebo 3 víkendové výlety a takmer 33 % sa rozhoduje ísť na city break aspoň raz. Čo sa týka plánovania výletov do mesta, takmer 32 % našich krajanov tak robí približne mesiac vopred a viac ako 24 % plánuje krátke výlety len týždeň alebo dva vopred.

Pokiaľ ide o služobné cesty, zdá sa, že tieto cesty sú čoraz menej populárne. Z pracovných dôvodov bude cestovať len niečo vyše 7 % Slovákov. Z nich 25 % plánuje tento rok absolvovať 2 alebo 3 služobné cesty, 25 % podnikne iba jednu služobnú cestu.

Štúdia spoločnosti Visa poukazuje aj na jeden zaujímavý aspekt tohtoročného cestovania: 23 % opýtaných Slovákov plánuje ísť za nákupmi do susednej krajiny. Z tých, ktorí plánujú tento typ cestovania, viac ako 34 % podnikne 2 alebo 3 takéto cesty za rok, kým 13 % tvrdí, že pôjdu iba raz. Za nákupmi plánujú ísť Slováci najčastejšie do Rakúska (47 %), Maďarska (43 %) a Poľska (42 %). Takmer 17 % opýtaných si tieto cesty vopred neplánuje.

Cestovateľské tipy

Platby v zahraničí

Pri použití karty na platbu alebo pri výbere hotovosti v zahraničí môžete dostať otázku, či by ste radšej platili v miestnej alebo vašej domácej mene. Výber miestnej meny je výhodnejší.

Dobré ceny

Používanie platobnej karty v zahraničí je výhodnejšie než nákup miestnej meny v zmenárni.

Duševná pohoda

Používanie karty Visa v zahraničí vám zabezpečí počas cestovania pohodu vďaka opatreniam na ochranu, ktoré bezhotovostné platby poskytujú.

Bezpečnosť

Platba platobnou kartou Visa v zahraničí využíva tie isté high-tech systémy proti podvodom ako v domácom prostredí, takže vaše platby sú v bezpečí, nech ste kdekoľvek.

Ľahkosť

Cestuje bez starostí, naľahko. Platobná karta je v podstate takmer jediná vec, ktorú skutočne na cestách potrebujete.

Akceptácia

Kartou Visa môžete jednoducho a pohodlne platiť na viac ako 100 miliónoch miest vo viac ako 200 trhoch po celom svete, kdekoľvek zbadáte symbol Visa.


Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.