Huawei má mimo Číny viac ako 50 projektov, ktoré súvisia s 5G.

Huawei je na Slovensku známy najmä svojimi smartfónmi a ďalšími zariadeniami pre spotrebiteľov. Tento čínsky výrobca však patrí medzi najväčších poskytovateľov infraštruktúry pre telekomunikačných operátorov.

Práve jeho zariadenia a technológie pre budovanie 5G sietí sú prezentované ako dôvod, prečo USA hovorí o potenciálnych bezpečnostných rizikách a prečo Trump umiestnil čínskeho giganta na čiernu listinu. Huawei sa aj napriek týmto komplikáciám chváli viac ako 50 komerčnými projektami, ktoré súvisia s 5G sieťami mimo Číny.

Faktom je, že vybavenie od Huawei sa aktuálne nachádza v 2/3 komerčne spustených 5G sieťach mimo Číny, pričom firma dodala operátorom viac ako 150-tisíc základňových staníc.

Takto vyzerá anténa, ktorá vám umožní získať cez 5G fixné pripojenie do internetu. Podobné služby sú dostupné na Slovensku už dnes a sú postavené na 4G sieťach

Prezentácia 5G technológií aj v Bratislave

Huawei prezentoval svoje 5G zariadenia a technológie aj v Bratislave. Do hlavného mesta Slovenska prišiel s 5G kamiónom, ktorý bol vybavený všemožným telekomunikačným vybavením, ale aj praktickým využitím siete ďalšej generácie. Tá prinesie väčšie prenosové rýchlosti, vyššiu kapacitu a tiež aj nižšiu latenciu.

V prípade 4G je latencia 30 ms, 5G ju zníži na 1 ms. Tieto vlastnosti budú mať prínos v rôznych odvetviach, či už ide o priemysel alebo samojazdiace autá. V ich prípade však ešte stále hovoríme o hudbe budúcnosti. Bežný používateľ ocení nižšiu latenciu napr. pri vzdialenom prístupe do počítaču v cloude alebo pri cloudovom hraní.

Cloudové počítače sú v Číne veľmi obľúbené. Prihlásite sa k ním priamo zo smartfónu, ktorý si môžete pripojiť k veľkej obrazovke. Nízka odozva a kvalitné pripojenie je základom pre dobrý zážitok z používania a práve v tomto smere sa naplno využije potenciál 5G siete

Rok 2020 bude rokom 5G telefónov

S 5G sa bude môcť bežný používateľ stretnúť napr. vo forme pevného pripojenia do internetu, ktoré sa šíri vzduchom. Slovenskí operátori dnes ponúkajú služby fixného pripojenia do internetu, ktoré využívajú 4G sieť (SWAN TO.doma, O2 Internet na doma atď.) a koncové terminály pre tieto služby poskytuje všetkým operátorom práve Huawei. Takáto služba, ktorá bude postavená už na 5G sieti, ponúkne nižšiu odozvu, vyššie rýchlosti a tiež aj vyšší objem dát.

Viaceré z prezentovaných technológií sme videli už na výstave MWC 2019. Preto nás zaujímala najmä situácia 5G na Slovensku. Podľa zástupcov spoločnosti Huawei je najskôr potrebné, aby telekomunikačný úrad umožnil využitie frekvencií 3,5 a 3,7 GHz aj pre mobilné siete. Dnes sa využívajú pre účely fixného pripojenia do internetu.

Huawei tvrdí, že prvé kroky k vývoju 5G na Slovensku by sme mohli vidieť už budúci rok. Rok 2020 bude podľa čínskeho výrobcu tiež rokom 5G telefónov.

Huawei Mate X má v sebe zabudovaný 5G modem. V roku 2020 by sme sa mali dočkať rozmachu 5G telefónov

Zdroj: vlastné, techcrunch

Prečítajte si aj:

Huawei rozširuje 5G siete. Aké výhody z novej generácie pocítite vy?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit