Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najvýkonnejší nabíjací HUB pre elektromobily bol oficiálne otvorený za prítomnosti Cybertruck-u a 3-násobného majstra sveta, Petra Sagana. Prvé nabíjanie na nabíjacom HUB-e bolo pre elektromobil Tesla výnimočné, nabíjací výkon dosiahol až 404 kW, čím sa podarilo vytvoriť nový svetový rekord.

V stredu, 11. septembra, prebehlo v priestoroch nákupného centra OC Korzo v Bratislave slávnostné otvorenie najvýkonnejšieho nabíjacieho HUBu pre elektromobily od spoločnosti ejoin. Tejto špeciálnej udalosti, ktorú sprevádzal bohatý program plný zaujímavých odborných prednášok, sa zúčastnilo približne 200 ľudí zo 7 krajín Európy a Ázie.

Nový svetový rekord na stanici ejoin

S otvorením nabíjacieho HUB-u prišiel pomôcť 3-násobný majster sveta, Peter Sagan, ktorý sa na akciu priviezol veľkolepo, v elektromobile Tesla Cybertruck. Po úvodnom príhovore nasledovalo slávnostné strihanie pásky za účasti riaditeľa spoločnosti ejoin, Michala Vašeka, Petra Sagana, Kamila Šaška (tajomníka MHSR), Tomáša Kuníka (e-mobility manažéra, ejoin) a Martina Salamona (obchodného zástupcu, ejoin).

Prvé nabíjanie odštartoval samotný Peter Sagan práve na Tesla Cybertruck. Batéria bola nabitá len na 4 % a po niekoľkých sekundách vystúpil nabíjací výkon, ktorý dodávala nabíjacia stanica, až na 404,9 kW, čím sa podarilo vytvoriť nový svetový rekord. V najvyššej špičke dosiahol nabíjací prúd hodnotu až 554 A. Cybertruck sa doteraz nikdy tak vysokým výkonom nenabíjal, na nabíjacom HUB-e spoločnosti ejoin sa doterajší rekord podarilo prekonať o takmer 80 kW.

Nabíjací výkon bol zachytený aj na displeji elektromobilu Tesla Cybertruck, ktorý zobrazil maximálnu hodnotu 403 kW. Nabíjací HUB je unikátny nielen pre maximálny výkon až 600 kW na konektor, ale aj princípom samotnej technológie. Výkonová jednotka je plne chladená kvapalinou, čo zabezpečuje efektívnu a veľmi tichú prevádzku aj pri plnej záťaži. Navyše, k jednej výkonovej jednotke je možné pripojiť naraz až 12 konektorov.

Budúcnosť nabíjania

Sprievodný program k otvoreniu nabíjacieho HUB-u podporili odborné prednášky, ktoré odštartoval Patrik Križanský (riaditeľ SEVA), v ktorej priblížil smerovanie elektromobility nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Druhá prednáška patrila moderným produktom na nabíjanie elektromobilov od spoločnosti ejoin, ktoré odprezentoval Martin Salamon (obchodný zástupca, ejoin). Doobednajší slot uzavrel odborník na e-mobilitu a energetické témy, Michal Šura.

Po oficiálnom otvorení prišla na rad prednáška Petra Baláža (director of business development, Huawei) o dostupných nabíjacích riešeniach Huawei. Prezentačnú časť zakončil majiteľ spoločnosti TATRA ATELIÉR, Cyprián Gura, ktorý spolu so svojimi kolegami navrhli podobu nabíjacieho HUB-u v OC Korzo a prevádzky ejoin Lounge v rámci komplexnej architektonickej štúdie.

Prezentácia pozostávala nielen z informácií o súčasnom nabíjacom HUB-e, ale aj o ďalších úrovniach nabíjacích HUB-ov, ktoré ejoin môže realizovať v budúcnosti. Štúdia pokrýva bežné nabíjacie miesta napríklad v nákupných centrách, nabíjacie HUB-y, ale aj nabíjacie lokality v štýle súčasných čerpacích staníc či väčšie diaľničné odpočívadlá spolu s nabíjacími riešeniami pre kamióny, kde by nabíjacia technológia ponúkala ešte oveľa vyššie výkony.

Otvorenie pre verejnosť

Nabíjací HUB v OC Korzo, Bratislava bude do konca septembra v testovacej prevádzke. Verejnosť sa bude môcť prvýkrát nabiť na najvýkonnejších nabíjacích staniciach od 1. októbra 2024, a to za špeciálnu cenu. K dispozícii bude aj nabíjanie bez registrácie cez platobný terminál alebo QR kód. Elektromobilisti sa môžu tešiť aj na oddychovú zónu – non-stop prevádzku ejoin Lounge s čerstvým pečivo, zdravými potravinami, smart chladničkami, kávou, hygienickým zázemím a panelom s podrobnosťami o aktuálnych nabíjaniach.