Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvé 100% elektrické SUV značky Lexus, Lexus RZ, získalo najvyššie ocenenie v hlasovaní  Auto Moto Grand Prix 2023. Porota jednohlasne ocenila jeho praktickosť a radosť z jazdy v kombinácii s výhodnými nákupnými podmienkami.

Elektrický Lexus RZ bol v hlasovaní Auto Moto Grand Prix 2023 ocenený ako najlepšie auto s nízkymi emisiami. Prvý elektromobil značky, postavený od nuly, získal uznanie poroty vďaka nízkym obstarávacím aj prevádzkovým nákladom, vysokej praktickosti a radosti z jazdy. Trofej Gold Green Car Award, ktorú v Paríži udeľuje redakcia francúzskeho magazínu Auto Moto, prevzal 18. októbra v mene značky Martin Milot, vedúci marketingu Lexus France.

Lexus RZ je prvým vylepšeným, 100% elektrickým SUV značky. Cieľom inžinierov pri navrhovaní modelu RZ bolo NAJMä postaviť pohodlné elektrické vozidlo. Zároveň však chceli zdôrazniť výhody jazdy s nulovými emisiami pomocou najnovších technológií, ktoré zaručujú optimálny výkon a zaisťujú potešenie z jazdy v súlade s filozofiou Lexus Electrified.

 Lexus RZ je navrhnutý na tuhej a odolnej platforme e-TNGA, v ktorej je batéria (brutto 71,4 kWh) plne integrovaná do podvozku. Dva elektromotory s celkovým výkonom 313 koní, úplne nový pohon všetkých  kolies 4×4 DIRECT4 a nápravový systém e-Axle, ktorý inteligentne rozdeľuje krútiaci moment, zaisťujú presnosť, stabilitu a istotu pri jazde, najmä v náročných podmienkach na ceste. Dlhý rázvor (2 850 mm), krátke previsy vpredu (995 mm) a vzadu (960 mm) sa premietajú do väčšieho priestoru v kabíne. Nízky koeficient odporu vzduchu (Cx 0,263) zas zaisťuje lepšiu energetickú účinnosť. V závislosti od veľkosti kolies a verzie výbavy spotrebuje Lexus RZ v kombinovanom cykle WLTP 16,8 kWh až 18,7 kWh energie na 100 km.

Značky: