Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

• Consumer Reports označili Lexus RZ za jedno z najlepších prémiových elektrických SUV

• Vozidlo získalo označenie „Green Choice“

• Lexus RZ je jasným lídrom v spoľahlivosti

• Pohodlie, odhlučnený interiér a dynamika sú prednosťami modelu Lexus RZ

Bratislava, 18. apríla 2024 – Elektrický Lexus RZ získal uznanie od nezávislej a prestížnej spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports. Prvý model značky Lexus, postavený od základov s týmto typom pohonu, získal označenie „Green Choice“, ktoré oceňuje najekologickejšie automobily. Ide o ďalšie ocenenie pre SUV Lexus zdôrazňujúce jeho ekologické hodnoty. Minulý rok v novembri Lexus RZ triumfoval v Grand Prix Auto Moto 2023 a získal titul Auto roka s nízkymi emisiami.

Spoľahlivosť a dynamika Lexus RZ

Podľa Consumer Reports je model RZ jedným z najlepších prémiových elektrických SUV dostupných na trhu. Výsledok 74 bodov zaradil Lexus na tretie miesto a z hľadiska očakávanej spoľahlivosti bol model RZ jasným lídrom. V tejto kategórii získal 79 bodov, čo je o 20 viac ako ďalšie klasifikované vozidlo. Je to nielen vďaka najnovším technologickým riešeniam a odolnej batérii, ale aj vďaka vynikajúcej povesti značky, ktorá je už roky oceňovaná v početných hlasovaniach za kvalitu a spoľahlivosť svojich produktov.

Consumer Reports na základe vlastných testov naznačil, že najväčšími prednosťami modelu RZ sú komfortný systém pruženia a jazdná dynamika vrátane zrýchlenia. Vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,3 s. Pohon elektrického Lexusu tvorí batéria s celkovou kapacitou 71,4 kWh, ktorá prenáša elektrinu na dva elektromotory s celkovým výkonom 313 koní. Model RZ má úplne nový nápravový systém e-Axle a pohon všetkých štyroch kolies 4×4 DIRECT4, ktorý riadi prenos krútiaceho momentu a nakláňanie karosérie pri akcelerácii a brzdení. V závislosti od veľkosti kolies a verzie výbavy spotrebuje Lexus RZ 450e v kombinovanom cykle WLTP 16,8 až 18,7 kWh energie na 100 km.

Dokonale odhlučnená kabína Lexusu RZ

Consumer Reports vyzdvihol aj vynikajúce odhlučnenie kabíny. Je to výsledok pokročilých technických riešení z hľadiska aerodynamiky a zníženia hluku. Tvar kabíny bol optimalizovaný na dosiahnutie zníženého odporu vzduchu a akustického komfortu vo vnútri. Vozidlo má nízky koeficient odporu vzduchu (Cx 0,263), čo sa prejavuje nielen nižšou spotrebou energie, ale aj výrazným znížením intenzity vonkajšieho hluku v kabíne. O pohodlie cestujúcich vo vnútri sa starajú aj špeciálne sklá. Každý Lexus RZ 450e má v štandarde akustické čelné sklo a v závislosti od výbavy môže byť vozidlo vybavené aj akustickými bočnými oknami.

Interiér Lexusu RZ je izolovaný od všetkých vonkajších zvukov a kabína je precízne odhlučnená aj na iných miestach, ako sú napríklad zadné sedadlá. Karoséria je po celom obvode utesnená, takže vzduch neuniká ani medzerami. Okrem toho bola odhlučnená aj palubná doska, čo poskytuje ešte lepšiu akustickú izoláciu. Strecha má pridanú vrstvu tlmiacu vibrácie, vďaka ktorej je jej konštrukcia tuhšia.

Značky: