Západoslovenská distribučná investovala do výstavby novej Elektrickej stanice Mierovo a súvisiacich elektrických vedení vyše 20 mil. eur, s mierou spolufinancovania EÚ vo výške 35 %, z Nástroja na prepájanie Európy (CEF = Connecting Europe Energy).

Distribučná stanica 110/22 kV Mierovo
Elektrická stanica 110/22 kV Mierovo

Elektrická stanica rozšíri kapacitu pre integráciu výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov do distribučnej sústavy, ako aj pre flexibilnejšie  pripájanie nových odberateľov. Vďaka nasadeniu smart zariadení sa zvýši bezpečnosť a spoľahlivosť distribúcie v regióne.

Elektrická stanica bola aj za našej účasti slávnostne otvorená 10. septembra 2024. Bol pritom aj štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaška, ďalej predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE Markus Kaune, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ ZSD Radoslav Haluška, vedúci oddelenia Udržateľné siete a investície v Európskej výkonnej agentúre pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie Olivier  Silla a ďalší zástupcovia spoločnosti Západoslovenská distribučná, samosprávy a realizátorov.

Štátney tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaška
Štátney tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško

ES Mierovo je vybudovaná v rámci projektu spoločného záujmu Európskej únie s názvom Danube Ingrid. Projekt má pridelený prioritný štatút a postavenie čo najvyššieho vnútroštátneho významu a je výsledkom spolupráce dvoch slovenských spoločností – SEPS a ZSD – a tiež maďarského prevádzkovateľa distribučnej sústavy E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.

Na západnom Slovensku v posledných rokoch sledujeme rastúci záujem o pripájanie nových zdrojov na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energií z radov domácností a podnikateľov. Nároky na rozvoj distribučnej sústavy sa zvyšujú aj s rozvojom elektromobility a potrebou rozširovania nabíjacej infraštruktúry.

Energetická stabilita regiónu

Lokalita Mierovo nebola zvolená náhodne. Vďaka svojej polohe medzi dvojicou existujúcich 110/22 kV elektrických staníc Západoslovenskej distribučnej v Podunajských Biskupiciach a Dunajskej Strede, je ideálnym miestom na nový napájací bod.

Región západného Slovenska a Bratislavy sa rozvíja a my na tento rozvoj reagujeme. Vnímame požiadavky našich zákazníkov na pripájanie nových odberných miest a taktiež ich očakávania súvisiace so zlepšovaním kvalitatívnych parametrov distribúcie elektriny. Množstvo v súčasnosti budovaných nehnuteľností využíva elektrické vykurovanie, čo kladie významné nároky na distribúciu elektriny v tomto regióne. Vnímame aj rastúce požiadavky súvisiace s elektromobilitou a potrebou rozširovania nabíjacej infraštruktúry,“ uviedol Radoslav Haluška, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ ZSD.

Radoslav Haluška, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ ZSD
Radoslav Haluška, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ ZSD

Spustením ES Mierovo do prevádzky dôjde k zníženiu zaťaženia oboch uvedených elektrických staníc a k vylepšeniu napäťových pomerov v distribučnej sústave 22 kV v tejto oblasti. V budúcnosti bude do stanice zaústených 13 vedení napäťovej úrovne 22 kV. Úpravy 22 kV siete umožnia znížiť dopady prípadných porúch a tiež počet zasiahnutých odberných miest. Novovzniknuté vedenia budú vo významnej miere inštalované ako podzemné vedenia, čo je pozitívne z pohľadu ich budúcej spoľahlivosti ako aj vo vzťahu k životnému prostrediu a avifaune. Elektrická stanica výrazne prispeje k podpore regionálneho podnikania a zamestnanosti, umožní totiž flexibilnejšie reagovať na očakávané požiadavky pripájania vznikajúce po dostavaní D4/R7.

Elektrická stanica 110/22 kV Mierovo
Elektrická stanica 110/22 kV Mierovo

Vyšší podiel zelených zdrojov, rozvoj elektromobility, či oveľa viac interakcií so zákazníkmi, ktorí už nie sú len spotrebiteľmi, si vyžadujú, aby bola distribučná sústava schopná flexibilne reagovať. Už niekoľko rokov sledujeme enormný záujem o pripájanie obnoviteľných zdrojov do sústavy. Ten je najvýraznejší práve na západnom Slovensku. Zákazníci majú zároveň  nové potreby a očakávania, nároky na spotrebu elektriny sa zvyšujú. Chcú využívať elektrické autá, chcú byť sebestační pri zabezpečovaní energetických potrieb. Vyžaduje si to však masívnu modernizáciu distribučnej sústavy, pri ktorej si pomáhame aj dodatočnými zdrojmi, ako tomu bolo v tomto prípade. ES Mierovo umožní rozsiahlejšiu integráciu výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov do distribučnej sústavy, pri udržaní vysokej kvality, spoľahlivosti a bezpečnosti distribúcie elektriny,“ uviedol Markus Kaune, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE.

Markus Kaune, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE.
Markus Kaune, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE

Elektrická stanica s najmodernejším vybavením

Elektrická stanica Mierovo bude slúžiť ako transformačná stanica 110/22 kV pre potreby Západoslovenskej distribučnej. Je navrhnutá ako nový typ rozvodne (tzv. vonkajšia, jednosystémová rozvodňa nového typu „široké H“), ktorá sa perspektívne dá rozšíriť. Bude možné do nej pripojiť aj odber/zdroj väčšieho výkonu (20 MVA a viac). Do sústavy je pripojená z existujúceho vzdušného vedenia napäťovej úrovne 110 kV, ktoré sa nachádza v blízkosti areálu. Stanica je vybavená riadiacim a informačným systémom (RIS), ktorý umožňuje diaľkovú obsluhu bez potreby sústavnej prítomnosti zamestnancov Západoslovenskej distribučnej. Komunikuje vďaka prenosovým cestám využívajúcim optické vlákna.

Významný EÚ projekt cezhraničnej spolupráce

Elektrická stanica Mierovo je vybudovaná v rámci Smart Grids projektu Danube InGrid. Primárnym zámerom projektu Danube InGrid je vybudovanie inteligentnej siete v regióne strednej a východnej Európy. Vďaka projektu  Danube InGrid dochádza k modernizácii a rozvoju energetickej infraštruktúry na území juhozápadného Slovenska a severozápadného Maďarska, ako aj posilneniu medzinárodnej spolupráce a výmeny dát.

Riadiaci systém elektrickej stanice
Riadiaci systém elektrickej stanice

Olivier Silla, vedúci oddelenia Udržateľné siete a investície v CINEA (European Climate Infrastructure and Environment Executive Agency – Európska výkonná agentúra pre klímu infraštruktúru a životné prostredie): „Projekt Danube InGrid ukazuje, že Slovensko a Maďarsko spoločne zlepšujú nielen vlastnú energetickú bezpečnosť, ale prispievajú aj k silnejšej a bezpečnejšej európskej energetickej sústave. Je to jasný príklad toho, ako európske programy, ako napríklad Nástroj na prepájanie Európy, pomáhajú dokončiť takéto kľúčové infraštruktúrne projekty.“

Olivier Silla, vedúci oddelenia Udržateľné siete a investície v CINEA
Olivier Silla, vedúci oddelenia Udržateľné siete a investície v CINEA

Investičný rámec Danube InGrid za Západoslovenskú distribučnú predstavuje 106,5 mil. eur za celú dobu implementácie, z čoho 35 % je výška predpokladaného spolufinancovania z Nástroja na prepájanie Európy (CEF = Connecting Europe Energy). Celkový objem nákladov projektu za všetky zapojené spoločnosti predstavuje 291 mil. eur.

Zdroje: vlastné, ZSD

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.