Musk nemá dosť.

Šéfuje Tesle, SpaceX, Boring Company a aj sociálnej sieti Twitter, je spoluzakladateľom spoločností Neuralink, OpeanAI či Zip2 a zároveň prezidentom nadácie Musk Foundation, ale aj tak mu to nestačí. Technologický guru Elon Musk aktuálne oznámil, že založil ďalšiu spoločnosť.

Ako informuje Bloomberg.com, v stredu (12. 7. 2023) oficiálne avizoval založenie novej firmy xAI, ktorá bude zameraná „na pochopenie skutočnej podstaty vesmíru“. Vznik xAI sa ale podľa agentúry Bloomberg datuje do marca tohto roka, keď Musk a Jared Birchall založili v Nevade firmu s názvom „X.AI“. Tomuto netradičnému názvu zodpovedá aj doména webovej stránky spoločnosti „x.ai“.

V apríli sa potom objavili správy o prebiehajúcich rokovaniach Muska s investormi zo spoločností Tesla a SpaceX o potenciálnom financovaní nového startupu. Približne v tom čase sa objavila aj informácia, že Musk kúpil tisíce grafických procesorov od spoločnosti Nvidia na použitie v oblasti umelej inteligencie.

Nová spoločnosť xAI na svojej webovej stránke oznámila, že Musk sám povedie jej hlavný tím a bude sa spoliehať na pomoc celého radu odborníkov, ktorí predtým pôsobili v odvetví umelej inteligencie a vo veľkých technologických spoločnostiach či akademických inštitúciách.

Spoločnosť xAI plánuje v piatok 14. júla 2023 usporiadať diskusiu na platforme Twitter Spaces, kde bude mať verejnosť možnosť klásť otázky. Startup tiež oznámil, že hľadá skúsených inžinierov a výskumníkov pre svoj technický tím so sídlom v americkom Bay Area.

Zdroje: Bloomberg.com, X.ai

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.