Epson prichádza na trhu s novými zariadeniami WorkForce Pro RIPS. Cieli na veľkokapacitnú tlač, ekológiu a zanedbateľnú cenu tlače.

Značka Epson nie je na trhu žiadnym nováčikom a svoje aktivity začala už poskytnutím časomieru na olympiáde v Tokiu. Okrem dnešných atramentových a laserových tlačiarní a multifunkcií stále vyrábajú ihličkové tlačiarne. Dopyt po nich stále rastie a na trhu sú aktuálne traja silní hráči v tejto oblasti vrátane Epsonu.

Epson-6

Laser vs. atrament

Laser bol ešte pred niekoľkými rokmi vnímaný ako jediný prostriedok na cenovo dostupnú tlač v podnikoch. Posledné tri roky je vidno iniciatívu viacerých firiem, nielen Epsonu, v oblasti presúvania atramentov tlače z domácností do podnikov. Fáma, že len laser vie poskytnúť lacnú tlač sa rozplýva. Vidno to každou novou generáciou podnikových zariadení na báze atramentu. V rámci atramentovej technológie prišiel výrobca s technológiou Micro Piezo, ktorá umožňovala vystreľovať premenlivú veľkosť kvapky a ich atrament bol odolný aj liehovým zvýrazňovačom. Nestalo sa tak, aby sa farba začala rozpíjať. Niektorí výrobcovia toto dotiahli rovnako ďaleko avšak často sa hovorilo len o čiernej farbe. Prejsť zvýrazňovačom po farebnom texte znamenalo jeho postupné znehodnotenie. Firma však technológiu stálosti výtlačku implementovala aj do farebných náplní.

Atramentová technológia DuraBrite poskytne stálosť výtlačku na 50 rokov. Aj preto sú ich zariadenia žiadané v štátnej správe, kde je potrebná dlhodobá archivácia dokumentov.

Epson-12

Laser na ústupe

PresicionCore je nová technológia, ktorá chce vytlačiť laser z podnikov. Nie je to len o atramente ale aj o ďalších nadväznostiach, najmä čo sa týka spracovania výtlačkov za studena a elektrickej energie. Vo všeobecnosti sa hovorí o 70%-tnej úspore nákladov. Menej náročné sú aj na údržbu a počiatočné investície predstavovali 300 mil. USD. Technologické prvky PrecisionCore sú vyrábané robotmi, čím sa zaručuje vysoká spoľahlivosť komponentov a najmä vysoká efektivita. Mimochodom, Epson vyrába aj robotické zariadenia.

Epson-14

V pohľade na úsporu tu zohrávajú úlohu aj ďalšie fakty, nielen cena samotného atramentu. Keď si zoberieme toner s práškom a náplň atramentu, rozdiely sú zjavné už z balenia. To je priamo úmerné nákladom na dopravu, skladovanie a odpad. Okrem toho zariadenia s novou technológiou potrebujú servisne vymieňať len odpadovú nádobu. Mechanizmus tlačových hláv je dimenzovaný na celkovú životnosť zariadenia. Pohľad na laserovú tlač vychádza aj z nášho konzervativizmu, v iných krajinách je podiel atramentových zariadení v podnikoch podstatne vyšší.

Epson-30

V roku 2015 dosiahol Epson 51%-tný podiel na trhu v rámci „biznis atrament“.

WorkForce Pro RIPS

Epson-19

Biznis technológia nie je len o atramentových vreckách s objemom na 75 000 strán. Ide najmä o predvídateľné náklady na tlač. Nové WorkForce tlačiarne a multifunkcie sa dajú síce kúpiť, no pravdepodobnejší scenár bude orientovaný na prenájom. Vtedy nás teda nezaujíma, že cena najvybavenejšieho modelu bude 4500 EUR bez dane. Platiť sa bude za vytlačené strany. Špecialitou tohto modelu je aj podstava s nožičkami pripomínajúce robotické zariadenie. Tým, že sa podloží viacerými zásobníkmi, zvýši sa ťažisko a v Japonsku, kde dochádza k pravidelným otrasom zo zemetrasenia. Bežne sa stávalo, že sa mohli prevrhnúť, takto sa ich preváženie eliminuje.

Epson-21

Druhou záležitosťou je prieskum, ktorý hovorí, že najčastejšie sa tlačia úlohy s počtom 10-tich strán. Iste, existujú aj výnimky v počte stoviek strán na jednu úlohu. Zariadenie sa nepotrebuje zahrievať, netreba vymieňať toner v čase, kedy sa to najmenej hodí a odstránili sa podobné servisné zásahy. Navyše počet 75 000 strán je podľa novej ISO normy, ktorá nevychádza z modelového pokrytia 5% ale zo skutočného pokrytia vzorovej tlačovej strany. Reálne používateľ teda dostane z jednej náplne tento počet strán. Zariadenie je dodávané s plnými náplňami, ktoré majú väčší objem, aby prvotná inicializácia nespotrebovala atrament a vo výsledku by bola výťažnosť na nižšej hodnote.

Epson-26 Epson-27

Zariadenia

Predstavené boli zatiaľ štyri zariadenia. Všetky majú zásobníky na uvedený počet strán pre čiernu farbu a 75 000 / 50 000 strán na farebné strany. Rýchlosť tlače je 34 str./min. a 30 str./min farebne. Rozdiely sú hlavne v zásobníkoch a požadovanom formáte A4 / A3+.

Epson-28

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.