Státisíce útokov denne a to nie globálne, ale na úrovni štátov. Neustále počúvame správy bezpečnostných expertov o tom, ako unikli citlivé dáta. Či už išlo o údaje z platobných kariet, osobné údaje, nemocničné dáta atď.

Potrebuje ešte niekto dôkaz alebo presvedčenie, že bez antivírusu ste otvorili dokorán pomyselné dvere do vášho počítača?

A nezabúdajme ani na to, že stále pretrváva hrozba ransomvéru. Podľa expertov z vírusových laboratórií bude aj nasledujúci rok práve pod vážnym ohrozením ransomvéru. Teda softvérového kódu, ktorý sa dostane na váš počítač a zašifruje dáta. Podmienkou je zaplatenie výkupného, inak nebudete vedieť rozlúštiť vaše dáta. Stratíte prakticky všetky dokumenty na disku, ktoré ste tam mali a nemáte aspoň ich staršiu, ransomvérom nezasiahnutú zálohu.

„Nemáte antivírus? Čo ak už máte v PC škodlivý kód, ale nemá vás naň čo upozorniť.“

Nová verzia

Novinka: Správa o bezpečnosti vášho počítača

Nielen proti ransomvéru, ale aj proti zatiaľ neznámym hrozbám je tu nová verzia bezpečnostného programu Internet Security 2019 od ESET-u. Výrobca vylepšil to, čo už mnohí poznáte a jednou z noviniek je správa o bezpečnosti. Tu sa dozviete, aká je vírusová situácia vo svete.

Na mape sveta je zobrazená vírusová infekcia v percentuálnej hodnote a tiež vyjadrená cez farebné zvýraznenie mapy. Na základe toho získate prehľad o dianí vo svete. Antivírus zobrazuje správu o vašom počítači za posledných 24 hodín. Získate prehľad o tom, čo naozaj robí, hoci sa môže zdať, že vlastne nič nerobí. Oplatí sa pozrieť, budete prekvapení, koľko webových objektov, aplikácií alebo pokusov o prienik antivírus zablokuje.

Funkcia je vhodná najmä na odstránenie otravných hlásení. Kto chce, detaily si pozrie, inak beží antivírus v automatickom režime.

Prechod na novú verziu získate v ESET-e v rámci licencie. Funguje to podobne ako pri iných programoch. Vaša platná licencia je zároveň vstupenkou do ďalšej hlavnej verzie. To v prípade, že výrobca počas jej platnosti nejakú verziu vydá. Pravidelne (niekoľkokrát denne) dostávate aktualizované vírusové definície a počas roka menšie opravy a aktualizácie bezpečnostných funkcií. A dôležitá novinka. Inštalácia trvá len niekoľko sekúnd. Nezľaknite sa pri jej inštalácii. Všetko prebehlo v poriadku a produkt sa naozaj nainštaloval celý.

Hlavné okno programu

Smart a IoT

V domácej sieti máme všetci čoraz viac zariadení, či už je to reproduktor s Wi-Fi, router, rozširovač signálu, notebook, inteligentný televízor a ďalšie. Najmä rôzne malé inteligentné snímače zapojené priamo do internetu alebo na nejaký svoj centrálny bod.

No a potom zariadenie, ktoré si donesú domov členovia rodiny a ani neviete, že ich doniesli a pripojili k routeru. Internet Security má funkciu, aby preveril bezpečnosť vašej siete a zariadení v nej. Skenovanie chvíľu trvá, no vždy budete mať prehľad o novom zariadení v sieti.

Extra kontrola navyše je kontrola UEFI. Ide o pokročilú náhradu za pôvodný BIOS, no zároveň je to miesto, ktoré sa dá extrémne zneužiť.

Do banky bezpečne

Súčasťou ochrany je špeciálny prehliadač na prístup do internetbankingu. ESET Internet Security automaticky rozpozná, na aký typ stránky sa pokúšate pripojiť. Následne poskytne možnosť prepnúť zobrazenie do zabezpečeného prehliadača na jadre Chromium.

Je na vás, či túto možnosť prijmete a pre aké weby. Do webu s prehľadom podielových fondov sa môžete pripojiť cez váš predvolený prehliadač, do banky zase cez zabezpečený. Nastaviť sa dá automatická voľba pre jednotlivé banky. V budúcnosti nebudete musieť odpovedať na otázku, ktorý prehliadač použiť. Kedykoľvek ho môžete použiť na bežné surfovanie na webe a spustíte ho priamo z rozhrania bezpečnostného programu.

Verdikt

ESET Internet Security 2019 je novinkou z inovovanej série bezpečnostných produktov na ďalší rok. Je rýchly, má minimálny dopad na výkon a jeho inštaláciu na ďalšiu hlavnú verziu ste možno ani nepostrehli. Nemá totiž na seba upozorňovať a vytvárať vám ďalšie hlásenia, ktoré by rozptyľovali vašu pozornosť.

Cena: 49,90 EUR pre 1 PC na 1 rok

Link: www.eset.sk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.