Spoločnosť ESET spustila Stagefright Detector pre OS Android, dostupný je na Google Play.

Táto veľkosťou malá aplikácia bola vyrobená špeciálne, aby odhalila zraniteľnosť nazvanú Stagefright. Tá sa len nedávno objavila na Androide. Hoci aplikácia zraniteľnosť nefixne, slúži na detegovanie jej prítomnosti.

Samotná aplikácia je k dispozícii na stiahnutie na Google Play. Po jej spustení zistíte, či je váš telefón v ohrození (v 95% áno, pretože používate Android 2.2 alebo novší a výrobca telefónu ešte nevydal aktualizáciu s opravou tejto chyby) alebo nie (máte starý Android 2.1 a menej, resp. výrobca už vydal záplatu). Aplikácia však nedokáže určiť, či bol váš telefón škodlivým kódom reálne napadnutý.

Len nedávno objavená zraniteľnosť Stagefright umožňuje útočníkovi diaľkovo spustiť kód a čítať väčšinu dát telefónu poslaním špecifickej MMS, resp. prostredníctvom napadnutej webstránky. Škodlivý kód môže bežať bez toho, aby ste si ho všimli či dokonca bez otvorenia infikovanej MMS.

Viac informácií o zraniteľnosti, ako aj aplikácii nájdete v blogposte na blogu WeLiveSecurity.com.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.