Zašifruje vám obsah zariadenia a žiada výkupné.

ESET upozorňuje na nový Android ransomware, ktorý sa cez SMS správy snaží šíriť do viacerých kútov sveta. Android ransomware je typ škodlivého kódu, ktorý zašifruje obsah mobilného telefónu alebo tabletu s operačným systémom Android a za odšifrovanie žiada od majiteľa výkupné. ESET objavil tento škodlivý kód po viac ako dvojročnom období, počas ktorého výskyt Android ransomwaru celosvetovo klesal.

Škodlivý kód bol šírený na stránke Reddit cez príspevky súvisiace s pornografiou. Šíril sa taktiež cez stránku XDA Developers, čo je fórum pre Android vývojárov. Po upozornení zo strany ESETu boli škodlivé odkazy zo stránky XDA Developers rýchlo odstránené, na stránke Reddit sa aktuálne stále nachádzajú. Po nainštalovaní a ešte pred zašifrovaním obsahu infikovaného zariadenia zašle škodlivý kód SMS správu na všetky kontakty, ktoré sú v mobile alebo tablete uložené. Týmto sa snaží naviesť ďalšie obete k tomu, aby si nainštalovali tento škodlivý kód.

SMS správa je dostupná v 42 jazykových verziách, niektoré jazykové verzie sú našťastie zle preložené a nedávajú zmysel. Napríklad česká verzia škodlivej SMS správy hovorí: „Jak mohou dát své fotografie do této aplikace, myslím, že vám musím říct.“ Jazykovú verziu správy si škodlivý kód vyberá na základe jazykového nastavenia infikovaného mobilného zariadenia.

Kampaň na šírenie tohto škodlivého kódu je malá a pôsobí amatérsky. „Samotný ransomware je chybný, obzvlášť čo sa týka šifrovania, ktoré je zle naimplementované. Akékoľvek zašifrované údaje môžu byť dešifrované bez pomoci útočníkov. Ak však tvorcovia tohto škodlivého kódu chyby odstránia a vylepšia aj jeho distribúciu, môže sa z neho stať vážna hrozba,“ varuje Lukáš Štefanko zo spoločnosti ESET.

Výška výkupného je v tomto prípade dynamická od 0,01 Bitcoinu do 0,02 Bitcoinu, aktuálna hodnota jedného Bitcoinu je cca 8 500 eur. Používatelia s bezpečnostným riešením ESET Mobile Security sú pred touto hrozbou chránení.

Ako sa podľa Lukáša Štefanka chrániť pred Android malvérom:

  • Svoj Android mobil alebo tablet nastavte tak, aby sa aktualizoval ideálne automaticky. Aby ste boli chránení aj v prípade, že nepatríte medzi technicky najzdatnejších používateľov.
  • Pokiaľ je to možné, sťahujte aplikácie len z oficiálnych obchodov ako Google Play. Aj do týchto obchodov sa občas dostane škodlivá aplikácia, ale je v nich vyššia šanca, že ju Google odstráni.
  • Ešte pred inštaláciou aplikácie si pozrite jej hodnotenie a recenzie. Zamerajte sa hlavne na tie negatívne, tie totiž väčšinou pochádzajú od skutočných používateľov. Pozitívne vie sfalšovať útočník.
  • Zamerajte sa na povolenia, ktoré si aplikácia pýta. Ak sa vám zdá, že sú pre účel aplikácie neadekvátne, aplikáciu nesťahujte.
  • Používajte spoľahlivú bezpečnostnú aplikáciu, napríklad ESET Mobile Security.

Zdroj: ESET

Prečítajte si aj:

Igor Kabina: „Ransomware je rozšírený, pretože predstavuje najrýchlejší spôsob, ako speňažiť škodlivý kód“

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit