Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kde hľadať ESG princípy v každodennom fungovaní?

Novelou zákona o účtovníctve účinnou od 1. júna 2024 sa do právneho poriadku SR zaviedla smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2022/2464 o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov: ESG – „Environmental, Social, Governance“. Jednou z významných povinností pre podnikateľov je úloha zahrnúť do výročnej správy individuálne vykazovanie informácií o udržateľnosti vo forme tzv. Správy o udržateľnosti.

Prví podnikatelia majú povinnosť vypracovať správu o udržateľnosti už za aktuálny rok 2024. Týka sa to komerčných bánk, poisťovní a zaisťovní (okrem zdravotných poisťovní) a emitentov cenných papierov na regulovanom trhu EÚ, pokiaľ zamestnávajú aspoň 500 zamestnancov a súčasne mali v roku 2023 majetok v hodnote viac ako 25 mil. eur alebo obrat viac ako 50 mil. eur a v roku 2022 mali buď majetok 20 mil. eur alebo obrat 40 mil. eur.

V ďalších rokoch sa okruh podnikateľov, ktorých sa táto povinnosť dotkne, rozšíri doslova geometrickým radom. V horizonte 3 rokov sa problematika ESG a vykazovania aspektov udržateľnosti pri podnikateľskej činnosti dotkne prakticky každého podnikateľa. Každý, koho sa povinnosti sledovania a vykazovania aspektov udržateľnosti týkajú alebo budú týkať, musí totiž svoje vlastné hodnotenie udržateľnosti upravovať aj s ohľadom na aktivity svojich dodávateľov. Väčšie spoločnosti tak budú vytvárať tlak na svojich menších dodávateľov, aby mali k dispozícii vlastné správy o udržateľnosti a vedeli dôveryhodne preukázať svoje hodnotenie, tzv. ESG skóre. Pri výberových konaniach a tendroch bude práve podmienka splnenia ESG kritérií jedným z vylučovacích faktorov, keďže bude veľmi nevýhodné, až problematické spolupracovať s dodávateľom, ktorý ESG nerieši.

Pochopiteľne cieľom je, aby sa aspekty udržateľnosti takýmto spôsobom premietli do aktivít všetkých podnikateľských subjektov pôsobiacich na trhoch Európskej únie. Aj keď sa vás táto zákonná povinnosť teda ešte netýka, je rozumné začať s prípravou už teraz. Proces implementácie ESG a hodnotenie dlhodobej udržateľnosti vášho podnikania môže byť značne komplikovaný a časovo náročný. Je preto vhodné začať sa tejto téme venovať už dnes.

Navyše v situácii, keď sa v danej problematike väčšina podnikateľov len začína orientovať, môžete vďaka svojej pripravenosti dosiahnuť zaujímavú konkurenčnú výhodu. To vám umožní získať prístup k odberateľom či klientom, ktorí vašu firmu uprednostnia práve vďaka vášmu prístupu k udržateľnosti a možnosti zlepšenia vlastného hodnotenia ESG.

Čo by mala obsahovať správa o udržateľnosti a ako pristúpiť k implementácii ESG?

Najdôležitejšie je identifikovať a vyhodnotiť všetky aspekty udržateľnosti, ktoré sa vašej činnosti týkajú. Ide o tri základné oblasti:

E – environmentálne dopady, teda vplyv vašej činnosti na životné prostredie. Nejde len o primárne dopady z výrobnej činnosti. Táto oblasť sa týka aj firiem, ktoré nevyrábajú a ich vplyv na životné prostredie sa môže javiť zanedbateľný.

Zamyslite sa napríklad nad tým, a pýtajte sa dodávateľa, ako energeticky náročná je budova, v ktorej sídlite. Využíva sa dažďová voda, zelené strechy, solárna energia, rekuperácia, tepelné čerpadlá? Triedite vo firme odpad? Aké čistiace prostriedky používa vaša upratovacia firma? Ako efektívne využívate priestory, používate klimatizáciu? A čo váš vozový park? Aká je vaša uhlíková stopa? Aj pre firmy, ktoré zdanlivo nemajú žiadny významný environmentálny dopad je v tejto oblasti mnoho otázok na zodpovedanie a určite množstvo priestoru na vylepšenie ESG skóre. A to mnohokrát pri zanedbateľných nákladoch a s okamžitým efektom.

S – sociálne faktory, teda starostlivosť o zamestnancov a ich pracovné, ale aj životné podmienky a tzv. wellbeing. Patria sem však aj dopady vašej činnosti na okolité komunity, spolupráce a podpora projektov v neziskovom sektore či dobrovoľnícka činnosť.

Začnite vlastným programom odmeňovania a benefitov a postupne identifikujte všetky aktivity, do ktorých ste sa v predchádzajúcom období zapojili, či ich podporovali. Všetky aktivity si začnite osobitne evidovať a získavajte nápady, čo ďalšie by ste v tejto oblasti mohli robiť, čo by vám dávalo zmysel a kde by ste dobrou vecou mohli podporiť súčasne aj rozvoj vášho biznisu.

G – governance, alebo dobre spravovaná spoločnosť. Táto oblasť bude najzrozumiteľnejšia pre stredné a veľké spoločnosti, kde si korporátne prostredie prirodzene vyžaduje systém interných predpisov, etické kódexy, transparentnosť, pravidlá štyroch očí a iné kontrolné či auditové mechanizmy. A tiež krízové riadenie, risk manažment, KYC, anti-money laundering, whistleblowing, či compliance audity. Menším podnikateľom to môže znieť ako sci-fi, no netreba sa toho báť. Aj v podmienkach malej firmy je dobré si vybrať oblasti a vytvoriť (či skôr zachytiť v grafickej alebo písomnej podobe) veľmi jednoduchý systém, ktorým deklarujete, ako sa o svoju spoločnosť staráte a aké hodnoty sú pre vás dôležité. Jednoducho povedané, ako je vaša spoločnosť riadená. Pre menších a stredných podnikateľov pripravujeme v spolupráci s českou Asociací udržitelného podnikání školenie, ako v podmienkach menšej firmy zvládnuť a ovládnuť práve oblasť správnej „governance“.

Vykazovanie podľa európskych pravidiel

Všetky tieto aspekty je potrebné vykazovať podľa určitých legislatívnych pravidiel. Európske štandardy vykazovania informácií o udržateľnosti (ESRS) sa delia na 12 tematických oblastí, pokrývajúcich environmentálne, sociálne a riadiace aspekty udržateľnosti. Pokiaľ vaša správa o udržateľnosti bude podliehať overeniu nezávislým audítorom, alebo sa pre takéto nezávislé overenie rozhodnete, aj overovateľ bude postupovať práve podľa týchto štandardov. Každý štandard obsahuje konkrétne indikátory a pravidlá na výpočet a zverejnenie údajov. Ich cieľom je, aby sa porovnávalo porovnateľné s porovnateľným a aby metrika hodnotenia mala objektívne, transparentné a merateľné kritériá. Na štandardy ESRS sa detailnejšie pozrieme v ďalšom pripravovanom článku.

Značky: