Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa nového prieskumu spoločnosti HONOR až tri štvrtiny Európanov urobia niekoľko fotografií predtým, ako sa im podarí zachytiť dokonalý portrét

Ženy vedú v počte nevydarených fotografií: na priemernom smartfóne urobia asi o 100 zbytočných obrázkov viac ako muži.

Pri hľadaní dokonalej portrétnej fotografie sú európske mobilné telefóny zahltené zbytočnými a nechcenými obrázkami. 75 % Európanov pravidelne urobí niekoľko fotografií predtým, ako si vyberie konkrétnu fotografiu svojich blízkych, takže v priemere majú v telefóne uložených neuveriteľných 268 nepodarených obrázkov a 12 % ich má uložených dokonca viac ako 400.

Prieskum si objednala spoločnosť HONOR, popredný svetový dodávateľ inteligentných zariadení, pred uvedením svojho najnovšieho produktového radu, ktorý má byť uvedený na trh na budúci mesiac a ktorého cieľom je stanoviť nový štandard pre fotografovanie portrétov smartfónom.

Ženy majú vo svojich telefónoch v priemere 330 nepoužiteľných obrázkov, zatiaľ čo muži majú zvyčajne o sto menej, presnejšie 224. Svoju úlohu zohráva aj vek. Generácia Z má najviac neúspešných fotografií s počtom 360, zatiaľ čo pre 35 až 45-ročných je to  skromnejších 200 nepoužitých fotografií.

Problematické aspekty fotografie

Z výsledkov vyplýva, že takmer tretina Európanov vo veku 18 – 45 rokov sa cíti trápne, keď zhotovenie dobrej fotografie trvá príliš dlho, a jeden z piatich (20 %) je otrávený, keď fotografické zručnosti jeho blízkych nie sú na úrovni.

Ľudia tiež hľadajú schopnosť robiť dobré fotografie u svojich potenciálnych partnerov. Takmer tretina (30 %) respondentov uviedla, že sa cíti výnimočnejšie, keď ich chce niekto odfotiť, a 13 % pripustilo, že je pravdepodobnejšie, že s niekým začnú chodiť, ak sú dobrí vo fotografovaní.

Pre menšinu účastníkov prieskumu je to skutočne rozhodujúce. 6% z nich dokonca prestalo s niekým hovoriť kvôli fotografii, ktorú urobili, a 5% ukončilo vzťah kvôli fotografii, ktorá sa im nepáčila. 14% respondentov sa s niekým pohádalo z rovnakého dôvodu.

Perfektný portrét

Takmer polovica ľudí (46 %) pociťuje veľký tlak v situácii, keď ich niekto požiada, aby ho odfotili. Viac ako tretina (36 %) pripúšťa, že nevie, ako urobiť dobrú portrétnu fotografiu.

Napriek tlaku na dokonalé zachytenie na fotografiách 59% respondentov uviedlo, že urobiť dobrú portrétnu fotografiu im robí radosť. Tretina (34 percent) respondentov uviedla, že si myslia, že dobrá portrétna fotografia môže o ľuďoch povedať niečo viac, a 49 percentám sa páči, keď fotografia zachytáva niekoho osobnosť.

Bai Kai, riaditeľ spoločnosti HONOR Czech, povedal: „Zachytenie podstaty človeka prostredníctvom portrétnej fotografie je umelecká forma a výsledky výskumu ukazujú, že v našom každodennom živote rastie túžba po dobrom portréte. V spoločnosti HONOR rozumieme vášni a emóciám spojeným s portrétmi, a preto sme nadšení z blížiaceho sa uvedenia špičkovej série HONOR 200. Vďaka pokročilej technológii umelej inteligencie môže teraz každý dosiahnuť skvelé výsledky a premeniť každodenné okamihy na umelecké diela. Rozlúčte sa s amatérskymi zábermi a privítajte nový rad úžasných portrétnych fotografií značky HONOR.“

Pokroky vo fotografovaní smartfónmi ponúkajú inteligentné riešenia na získanie snímky, ktorá skutočne zachytí váš objekt. Séria HONOR 200, ktorá bude uvedená na trh 12. júna 2024, určí pre portrétne fotografie nový štandard.


Výskum uskutočnilo Censuswide v mene HONOR v máji 2024. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 10 000 spotrebiteľov vo veku 18 až 45 rokov z piatich krajín: Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska. Na každom trhu odpovedalo 2 000 respondentov.

Značky: