Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Samosprávy, ktoré majú záujem o vybudovanie bezplatnej WiFi zóny na svojom území, by sa mali poponáhľať. Európska komisia (EK) po koronakríze otvára poslednú štvrtú výzvu na ich budovanie na verejných priestranstvách miest a obcí. Výzva bude pre samosprávy otvorená od stredy 3. júna 2020 od 13:00 SEČ do štvrtka 4. júna 2020 do 17:00 SEČ. Mestám a obciam rozdelí EK 14,2 milióna eur vo forme 947 poukazov. Všetci záujemcovia musia byť zaregistrovaní na portáli www.wifi4eu.eu. O ich úspešnosti rozhoduje poradie, v akom na vyhlásenú výzvu následne zareagujú.

Cieľom WiFi4U je podporiť zámer Európskej komisie, aby mala do konca roku 2020 každá jedna európska obec a mesto na svojom území zriadený bezdrôtový internet. Iniciatíva tak pomáha vytvárať prístup k bezplatnému internetu na verejne prístupných miestach, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá. EK V rámci tejto iniciatívy uplatňuje jednoduché
a nebyrokratické  postupy, akými sú online žiadosti, platby prostredníctvom poukazov  atď.

Výzva bola pôvodne naplánovaná na marec, no EK ju pre pandémiu COVID-19 odložila. Umožnila tak samosprávam sústrediť sa na rýchlo meniace sa potreby počas koronakrízy. „Súčasná núdzová situácia zásadným spôsobom posilnila význam  digitálnych technológií a potrebu kvalitnej vysokorýchlostnej konektivity  pre všetkých a na všetkých miestach. Európska komisia v týchto dňoch pokračuje vo svojej snahe zriadiť bezplatné prístupové WiFi body vo verejných priestoroch vrátane napríklad nemocníc a škôl,“ vysvetlila podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

Podpora do výšky 15 000 eur je určená na zakúpenie zariadení a inštaláciu samotnej siete. Obec alebo mesto hradí prístup na internet, prevádzku siete po dobu 3 rokov, garantuje inštaláciu na verejne prístupných miestach, bezplatné využívanie pre obyvateľov a návštevníkov a minimálnu rýchlosť pripojenia 30 Mbps. V rámci aktuálneho kola EK opätovne pridelí 15 poukážok pre každú zúčastnenú krajinu, maximálny počet poukážok pre každú jednu krajinu nie je obmedzený.

Obce a mestá, ktoré poukaz získavajú, sa musia zaručiť, že inštalácia WiFi zóny bude dokončená a samotná sieť spustená do 18 mesiacov od podpísania dohody o grante. V predchádzajúcich troch výzvach poukaz získalo 254 slovenských miest a obcí, v prvom kole 93, v druhom 108 a v treťom 53.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) spustil po vzore EK pred dvoma rokmi aj vlastnú výzvu „WiFi pre Teba“. Jej cieľ je rovnaký – pomôcť slovenským mestám a obciam zriadiť na svojom území bezplatné verejné WiFi zóny. V rámci šiestich kôl prejavilo
o dotáciu záujem 539 žiadateľov, z toho zmluvy s ÚPVII podpísalo 394 úspešných miest a obcí, ostatné žiadosti sa aktuálne schvaľujú. ÚPVII podporil budovanie WiFi zón na Slovensku sumou takmer 6 miliónov eur.

Viac informácií o samotnej výzve WiFi4EU a jej podmienkach nájdu záujemcovia v slovenskom jazyku na stránke https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-bezplatne-wi-fi-pre-obyvatelov-eu?lang=sk.

Značky: